fredag, oktober 09, 2009

Lycka är - att ge barnen tid

Någonting har hänt. Det händer allt oftare att jag läser kloka debattartiklar eller krönikor om att det är viktigt att ge barnen tid. Psykologen Eva Rusz ansluter sig nu också till kritikerna av dagens familjepolitik och skriver om det i SvD - "Starkare relation till jobbet än till barnen".

Annat var det för 8 år sedan när Hemmaföräldrar - hemmaforaldrar.se kom ut på nätet - när en liten gräsrotsrörelse tog sina första kliv ut och började röra om i grytan. Påhoppen från proffstyckarna (kultureliten) var inte nådig. Föräldrar som valt andra alternativ var inte heller sena att hugga vilt, om man så bara vågade knysta om att man "downshiftat" för att ge barnen TID. "Vilken loser, vilken bakåtsträvare à la 50-tal, svikare, arbetskydd idiot som nog skulle få sitt straff en dag minsann, gå där och baka bullar och städa".... så lät det

Miljön var med andra ord inte direkt gynnsam att ta klivet "ut ur garderoben" och säga att man tänkte ge sina barn tid. Det var inte lätt att komma till tals i media, ja ska vi vara ärliga så var det omöjligt. Det gjorde det svårt att närma sig de föräldrar som valt en annan lösning men bara för att hemmaföräldrarna inte valt dagis, ville de naturligtvis inte löpa gatlopp eller ligga i något skyttegravskrig med de föräldrar som gjort det valet. Därför gick vi "hemmaivrare" ut på nätet och upptäckte att vi var flera där ute som kämpade för samma sak.

2005 bildades Föräldraupproret - foraldraupproret.se som Hemmaföräldrar ingår i och sedan dess har vi nått ut till så många fler. Vi har också ställt förra förskoleministern Lena Hallengren mot väggen och hon var tvungen att svara på våra "oproffsiga" frågor till slut.

Vi har varit med och drivit fram ett införande av vårdnadsbidraget, kämpat för att förskolebarn ska få en drägligare miljö genom att försöka driva fram ett införande av att de och fritidsbarnen ska omfattas av en arbetsmiljölag.

Vi kämpar för att småbarnsföräldrar ska få fakta istället för myter och sist men inte minst så tar vi dagligen emot mejl från förtvivlade föräldrar som vill vara hemma med sina barn, som vill ha dagmamma till sina barn, som vill få chansen att bli privata dagmammor - föräldrar som vi försöker hjälpa med råd och tips på hur de ska gå vidare.

Det ligger mycket hårt arbete bakom, tro inget annat och vi har kämpat så länge ideellt och lagt ned mycket tid och egna pengar för att hjälpa alla förtvivlade små människor som inget hellre vill än att ge sina barn tid.

Påhoppen har minskat enormt och idag är det mest en och annan som missat hela valfrihetsdebatten samt kultureliten som fortfarande hugger mot något så självklart som varje förälders rätt att ge sina egna barn tid samt den närhet, kärlek och omsorg som de har rätt till.

Jag tycker till och med att vi föräldrar som valt olika barnomsorgsalternativ förstår varandra väldigt bra idag och att vi som valt hemmaalternativet nått en mycket högre grad av förståelse och acceptans för vårt val. Kanske för att vi också ställer oss på dagisföräldrarnas sida och kämpar för att förskolan ska bli bättre - precis som vi självklart kämpar för att den eminenta barnomsorgsformen familjedaghem ska få finnas kvar. Vi hemmaföräldrar gillar många barnomsorgsalternativ, av den enkla anledningen att vi om några vet att människor är olika, att barn är olika, att familjer är olika.

Som sagt nu är vi många som ser varningssignalerna och hör barnens rop om mer tid med sina föräldrar. Frågan är bara hur vi nu går vidare och tar nästa steg, som innebär en drastisk förändring av familjepolitiken. Vi på Hemmaföräldrar har länge arbetat med dessa frågor och har många förslag på förändringar - titta gärna in i vår tankesmedja. Vi respresenterar en stor grupp gräsrötter och det är dags för kultureliten att sluta ignorera oss och börja lyssna. För det är bara tillsammans som vi kan åstadkomma bättre livschanser för våra barn och skapa ett samhälle som gör det möjligt för dem att få mer tid med sina föräldrar.

Madeleine Lidman
hemmaforaldrar.se

Läs också:

Maxtaxan straffar föräldrar som väljer deltid

Var är valfriheten inom borgerlig familjepolitik?

Hur bra är förskolan för barn egentligen?

Vi är på helt fel spår

Artiklar om anknytning

Inga kommentarer: