fredag, mars 16, 2012

Populärt vårdnadsbidrag plockas bort av moderaterna

För att få ta ut vårdnadsbidrag måste föräldrar ha tagit ut 250 dagar i föräldraförsäkringen. Det tillsammans med att det för många föräldrar har varit svårt att få fram information om hur man söker vårdnadsbidrag ledde till att det blev en långsam start för vårdnadsbidraget i många kommuner. Som ett brev på posten kom då stora tidningsrubriker om "vårdnadsbidraget är ett misslyckande". Klagomålen gällde att "bara" 1–2 procent av de som skulle kunna ta ut ersättningen gjort det.

I stället för att se det som att två procent av föräldrarna då fått chansen att stanna hemma längre med en skyddad SGI, sjukpenninggrundande inkomst plus att de kunde ha sin anställning kvar - så skrek tidningarna ut "fiasko".

Sedan bytte de fot och det blev stora tidningsrubriker om att "förskolor får läggas ned, eftersom fler barn får vara hemma längre". Debatten om huruvida barnen tillhör förskolan gick igång. Och på fullaste allvar kunde man konstatera att det finns en mängd människor som anser att barnen tillhör förskolan: "vårdnadsbidraget dränerar förskolan på barn".

Det finns egentligen ingen tydlig linje i kritiken mot vårdnadsbidraget. Med jämna mellanrum skriker de ihärdigaste kritikerna ut sina argument mot valfriheten och hur de väljer att lägga fram kritiken beror helt på dagsformen. Ett tag handlade det om att "invandrarkvinnor stannar hemma med vårdnadsbidrag och förlorar sin fot på arbetsmarknaden".

Sanningen var att de som är nyanlända ofta har andra former av ersättning och då får man inte ta ut vårdnadsbidrag. Men även en lögn som upprepas tillräckligt ofta kan bli en sanning i media.

Så har vi då Svenljunga kommun som styrs av moderater och centerpartister. Där infördes vårdnadsbidraget 2009. Tolv procent av de som är berättigade till att ta ut vårdnadsbidraget har tagit ut det. En succé då med andra ord enligt medias sätt att se det. I Svenljunga som är en glesbygdskommun har valfriheten inneburit att föräldrar sluppit slita upp sina små barn för att resa långt och lämna dem på dagis, långa dagar på grund av resvägen till och från jobbet. Samtidigt som föräldrarna varit hemma har någon annan fått chansen att vikariera en längre period. Föräldrarna har haft kvar sin SGI och sin fot på arbetsmarknaden. Alla borde vara glada och nöjda.

Men så dök det då tydligen upp lite smolk i bägaren. De minst populära förskolorna i ytterområdena fick en överkapacitet. Och de föräldrar som var hemma och föräldralediga ville ha sina större barn på dagis tre dagar i veckan, fem timmar per dag och att barnen skulle få lunch där.

Två grupper ställdes mot varandra och politikerna fick välja. De bestämde sig för att satsa alla kort på majoriteten, det vill säga förskoleföräldrarna. Snabbt bestämde sig barn- och utbildningsnämnden med moderaten Roger Axelsson i spetsen för att klubba igenom ett beslut där vårdnadsbidraget togs bort för alla hemmaföräldrarna. Hemmabarnen kunde fylla förskolorna med överkapacitet och pengarna som man ansåg sig spara in på hemmabarnen kunde gå till 15-timmars barnen.

Då ringde en mamma till Hemmaföräldrars nätverk ... dagen innan beslutet. Och undertecknad ringde direkt till Roger Axelsson, M, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden. Beslutet att ta bort vårdnadsbidraget sköts upp. Sveket från M och C spred sig och sedan tidningen Kristdemokraten kontaktat kommunens jurist visade det sig dessutom att det var olagligt att ta bort vårdnadsbidraget, för de som redan beviljats det. Moderaternas och centerns tanke var att föräldrarna skulle ha fått tre månader på sig, innan vårdnadsbidraget togs bort. Tre månader för att planera allt det praktiska med att gå tillbaka till arbetet (sparka vikarien) och sätta barnen i förskolorna med överkapacitet.

Politikerna fick dock lite kalla fötter och beslutade i tisdags den 13 mars att de som redan beviljats vårdnadsbidrag skulle få ha kvar det. De som däremot tagit ut sina garantidagar i tron att de skulle kunna söka ersättningen, lämnades åt sitt öde - trots att konsekvensen blir att barnen måste börja extremt tidigt i förskolan eftersom dagarna tagits ut.

– Man får räkna med att en del faller mellan stolarna när man fattar sådana här beslut, säger AnnLouise Karlsson, centerpartiet, ledamot i Barn- och utbildningsnämnden.

Moderaterna och centerpartiet beslutade även att vänta med att låta 15-timmars barnen få lunch i förskolan.

– Men det är ett beslut som vi kommer att genomföra längre fram, säger Eva Johansson, centerpartiet.
– Det är jobbigt för de föräldralediga att sitta och åka till förskolan varje dag för att ha barnen där tre timmar. Vi måste göra det möjligt för dem att låta barnen gå tre dagar i veckan och längre dagar i stället, säger hon.

Men hur ser du på det faktum att många små ettåringar nu placeras i förskolan långa dagar med lång resväg, när ni tar bort vårdnadsbidraget?

– Så är det för alla som bor i glesbygd, skrattar Eva Johansson, C.

Med det nya beslutet att ta bort vårdnadsbidraget kommer kommunen enligt tidningen Kristdemokraten, att spara 100 000 kronor. Frågan är hur invånarna i Svenljunga ser på det faktum att moderaterna och centerpartiet lierar sig med socialdemokraterna och minskar valfriheten. DET får vi veta först i nästa val, när det är dags för människor att rösta.

Madeleine Lidman

Läs också:



p.s
Hemmaföräldrars nätverk har sökt moderaten Camilla Waltersson Grönvall samt moderaternas presstjänst för att få reda på om det här är en ny linje. De vägrar tyvärr att besvara frågor. Mejl besvaras inte och de återkommer inte per telefon som utlovat ...

26 mars 2012:

Efter att ha ringt Camilla Waltersson Grönvall igen, fick jag i dag tag i henne. Hon sa då att det här med att ta bort vårdnadsbidraget som man gör i Svenljunga (mitt under en mandatperiod och utan möjlighet för människor att planera) - inte är något ny moderat linje.

Om cirka sex månader kommer moderaternas familjepolitiska grupp att presentera sin nya familjepolitik. Ulf Kristersson är ansvarig och den som leder gruppen. Ett tips kan vara att höra av sig till honom med frågor och funderingar kring hur moderaterna ska utforma sin familjepolitik i framtiden.


4 kommentarer:

Mathias sa...

Usch vad jag blir deprimerad... Intressant det där med att det skulle vara invandrare som tar ut vårdnadsbidrag, det trodde även jag stämde - utan att ha koll. Men jag vet ju numera att jag måste omvärdera mycket av det jag trott mig veta. Du råkar inte ha statistik på detta? Tycker fler borde få veta det.

Mvh Matte Matik

Madeleine Lidman sa...

Hej Matte!

Jag ringde faktiskt direkt till de som tagit fram rapporten och en av de bakom studien erkände att det huvudsakliga "problemet" - om man nu väljer att se det så, är föräldraförsäkringen - inte vårdnadsbidraget. De som är nyanlända får börja kvittera ut föräldradagar retroaktivt. Hon var själv förvånad att tidningarna la fokus på vårdnadsbidraget som de också tagit med som en "riskfaktor" men som tas ut av få eftersom, de redan har andra ersättningar.

Bli inte deprimerad :) - det viktiga är att upptäcka hur det kan gå när politiska beslut går fel och att som liten gräsrot protestera. I fallet med Svenljunga har vi i alla fall skyddat de föräldrar som redan beviljats vårdnadsbidrag, så att de får ha det kvar ... som det ser ut nu. Beslut fattas den 26 mars.

Men jag önskar att journalisterna ibland granskade makten lite mer. Ibland får vi vanliga bära lite för mycket på våra axlar. Lite understöd skulle inte skada :)

Evelina sa...

Det är ju nästan skrattretande hur de försöker vinkla vårdnadsbidraget till någonting negativt. Förutom att det är bökigt att få till det. Man vill visst göra allt för att 15-timmarsbarnen ska ha det bekvämt, men för de som är hemma gör man det bara besvärligt. Det är tur att vi har det så härligt tillsammans, jag, ettåringen och treåringen - annars hade det känts lite tungt. Men nu vet jag att det är värt det!

Madeleine Lidman sa...

@Evelina: Det är konstigt att så stora summor av skattepengarna satsas på de föräldrar som lämnar bort sina små barn. Medan de som väljer att stanna hemma längre varken får subventioner eller stöd, i vissa kommuner. I stället så satsar vissa hemmaföräldrarnas lilla subvention på de som redan befinner sig i ett guldregn och som får förskolesubvention, föräldrapenning och subvention för öppna förskolan (som ofta bara riktar sig till barn upp till ett år).

Hemmaföräldrarna får nätverka och arbeta ideellt för att hitta andra som är hemma och ordna träffar och hitta mötesplatser, så att de barn som vill kan få lekkamrater.

Vi har ju valfrihet och många olika barnomsorgsalternativ - då ska kommunerna också stötta hemmaföräldrarna med vårdnadsbidrag och med en lokal som hemmaföräldrar med lite äldre barn kan träffas i ... tycker jag!