tisdag, december 24, 2013

En hållbar livsstil - även själsligen

Foto: David Foshe Dogwood Fotography FLICKR) LICENS: CC BY-SA
Vi lever i ett samhälle där allt fler talar om vikten av att tänka på miljön - och det är bra. Mycket handlar om att vi ska vara rädda om våra fysiska kroppar och skydda dem från en ohälsosam miljö. Snabbt har en del partier också tagit fram en politik som ska ge oss ramarna för hur vi ska leva för att uppnå det målet. Men det är bara en pusselbit som krävs för att vi ska må bra.

Människan är kropp OCH själ (och ande). Det som krävs är kanske snarare politiska ramar där man ser människan som en helhet … och då blir det genast mer komplicerat för även om våra fysiska kroppar mår bra av ungefär samma saker och det till viss del går att ha en likartad politik där, så skiljer vi människor oss åt rent själsligt. Vi har olika drömmar - och mål - olika saker som får oss att må bra inuti. Därför blir alla tvingande politiska ramar som ska få oss alla att agera likadant ett problem när det kommer till mjuka världen. För det är de mjuka värdena som ger oss god psykisk hälsa.

Trots larmrapporter om ständigt ökande psykisk ohälsa hos barn i Sverige OCH en stadig ökning av sjukskrivningarna hos många kvinnor med små barn (förmodligen stressrelaterade), så har inte familjepolitiken seglat upp som en av de fem viktigaste frågorna inför valet 2014. Hur kan en så viktigt bit som människors självklara rätt att göra olika val kring det som berör det inre välmåendet - helt ha utraderats från den politiska kartan?

Jag tror att det är dags att vi förändrar de politiska ramarna mot mer valfrihet och ger människor möjlighet att skapa en bra balans i tillvaron - en hållbar livsstil även själsligen helt enkelt. Vad som är bra balans och en hållbar livsstil där man tar hänsyn till hela människan, kan inte bestämmas ovanifrån. Varje människa är unik och måste själv få sy ihop sin balans, hitta den bästa livspussellösningen för just sig och sin familj. DET ska de politiska ramarna möjliggöra. Ramarna ska vara flexibla och erbjuda en mängd olika lösningar. Då kommer inte alla att göra likadant, men det borde ju inte vara ett problem i en demokrati? Eller hur?

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

Stress ger cancer

I U-länderna svälter barn ihjäl - i Sverige tar de livet av sig

Mogna tankar om stresskulturen

Farlig stress

Om skrikande barn vid dagislämning

Kvinnors sjukfrånvaro dubbelt så hög som männens

Kvinnor med små barn oftare sjukskrivna

Kvinnor med två barn mer sjukskrivna

Stor risk för sjukskrivning bland unga tjejer

Unga kvinnor mest sjukskrivna av alla

Mammor med standardlösningen mer sjuka än andra

Ökad psykisk ohälsa hos barn

15-åringar i Sverige mår sämre än barn i andra länder

Inga kommentarer: