fredag, februari 13, 2015

Om barnen far illa - sluta göda systemet!

Foto: Ed Sprake (FLICKR) LICENS: CC BY-SA 
Det är fascinerade att se hur det ena förskoleupproret efter det andra poppar upp som svampar ur jorden. Facebook fylls av grupper som ser alla problem i förskolan. Länkar delas hej vilt från hela landet, lokala grupper i varje stad och så stora grupper där alla samlas från hela landet. Det är pedagoger i förskolan, lärare i skolan, fritidspedagoger -  och det är föräldrar. De skriver, länkar till artiklar, berättar om de problem de ser och trampar bara runt, runt.

Jag undrar just hur länge det dröjer innan de inser att de bara trampar runt, utan att lyckas åstadkomma en förändring, en förbättring. Många trodde kanske att ett regeringsbyte skulle lösa problemen, för det nya gänget har ju lovat att minska barngrupperna eller hur? Och skolan där skulle ju problemen fixas på 100 dagar. Lukten från valfläsket sveper fortfarande in alla i hoppfullhetens dimma, så de fortsätter, rapport efter rapport, länk efter länk.

Tyvärr har jag tråkiga nyheter, ingenting kommer att bli bättre. För hela systemet har havererat och åtgärdar man inte själva systemfelet så kommer ingenting att bli bättre. Det alla dessa föräldrar, som verkligen har ett gott uppsåt och vill åstadkomma en förändring - inte ser, är att det faktiskt är samma problem  i hela Sverige, oavsett vilka partier som styr i en kommun. Det finns inte någon kommun där det inte finns problem med stora barngrupper, få personal och långtidssjukskrivningar hos personalen.

Om jag vet att de billiga kläderna i affären kommer från en klädkedja som låter barn arbeta 14 timmar om dygnet - och sedan går ut på Facebook och klagar på dessa barns villkor, kritiserar klädkedjan och sedan fortsätter jag ändå att köpa kläder från samma klädkedja - trots att ingenting faktiskt blir bättre. Är det då så konstigt att ingenting händer - att mina klagomål inte får någon effekt? Om jag göder ett system, därför att jag tjänar pengar på att köpa kläderna billigt, så är ju mina klagomål ingenting värda.

Så länge inte föräldrar själva förstår - att så länge de göder det system vi har i Sverige - samtidigt som de visserligen klagar - så kommer ingenting att bli bättre. Allting hänger ihop:

- maxtaxa
- allmän förskola från tre års ålder (gratis 15 timmar i veckan)
- förskola för barn, vars föräldrar är hemma med syskon

Och bristen på valfrihet och fler alternativ för småbarnsföräldrar, är det som skapat alla de problem vi ser i dag.

Uppdraget för förskolan har svällt ut över alla bräddar - skattebetalarna står för den största notan, då föräldrar bara betalar en bråkdel av den faktiska kostnaden för varje barn i förskolan. Det gör att det saknas pengar. Två barn i förskola kostar cirka 24 000 kronor i månaden ... föräldrar betalar maximalt 1 600 kronor ... eller bara några hundralappar, beroende på inkomst.

Källa: Babyhjalp.se

Mitt i allt detta kaos, där fokus borde ligga på att förändra och åtgärda systemfelet - så kommer fler förslag som bara bygger vidare på det hela ... som ett korthus byggs det på med nya lösningar, nu senast från FP där alla sjuka förskolebarn ska få en egen hemsjukvårdare (som ska rekryteras ur skaran av arbetslösa). Samtidigt sitter det nu politiker på de olika partikanslierna och klurar på ännu fler kortsiktiga lösningar som de tror är svaret på "livspusslet". Och de tar fram sina förslag utifrån HUR föräldrar VÄLJER att göra i dag - och föräldrar väljer ju att göda nuvarande system, alltså är de egentligen nöjda, tolkar då politikerna det som - och så kommer förslag som hemsjukvårdare för sjuka förskolebarn och fler tokigheter lär dyka upp.

Och i de olika förskoleupproren fortsätter föräldrarna att trampa runt, runt. Mitt i allt finns de riktiga förlorarna och det är barnen - alla de små som får betala ett högt pris för att vuxenvärlden inte mäktar med att på allvar se vad som är fel och göra något åt det. Det är synnerligen sorgligt.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

Förskolelärare säger upp sig - orkar inte mer

Mindre barngrupper i Kungälv tar lång tid

Frustration över stora barngrupper i Ljungby

TV: För stora barngrupper i förskolan

Allt större barngrupper i förskolan








7 kommentarer:

Anonym sa...

Så du säger att det är föräldrarnas fel?

Madeleine Lidman sa...

Nej, men de är en del av problemet. Det går inte att ha kakan ... OCH äta den. Ska förskolan förbättras så måste en mängd grundläggande förändringar till.

Maxtaxan måste höjas, eftersom den legat still sedan den infördes 2002.

Ta bort den allmänna förskolan med 15 timmar gratis i veckan.

Låt de föräldrar som vill sätta små barn mellan ett till tre år i förskolan när de är hemma med syskon, få göra det - men då får de betala den faktiska kostnaden.

Om inte föräldrar kräver en förändring i den grundläggande strukturen så kommer ingenting att hända... och då kommer de bara att fortsätta trampa runt. Det kan vara hårt att få höra ... men någon måste berätta hur det ligger till - annars kommer det aldrig att bli någon förändring ... och personligen så ställer jag mig på barnens sida ... även om jag råkar trampa på några ömma tår.

Tänker föräldrar ett varv till, så inser de nog snart vad jag menar ... :)

Madeleine Lidman sa...

Dessutom bör vi självklart ge föräldrar fler verktyg att pussla och trixa under småbarnsåren så att de inte måste välja standardlösningen med två heltidsarbetande föräldrar och barnet i förskola från ett års ålder.

Anonym sa...

Träffade häromdagen en äldre dam i 80-årsåldern. Hon berättade att hon hade jobbat på en småbarnsavdelning på dagis i sina yrkesverksamma år. Om jag nu minns rätt var de fyra personer i personalen på ca 10 barn och de hade ytterligare förstärkning delar av dagen. "Då var det roligt att jobba!" som hon sade.

"Vi lagade all mat och vi bakade bröd och det som blev kvar av brödet kunde föräldrarna köpa av oss sedan. Vi åkte på utflykter och gjorde allt möjligt roligt med barnen."

När jag beskrev hur det ser ut på dagis idag där barngrupper i bästa fall är på 15-20 barn men oftast mer och barnen går upp till 55 h/veckan, skakade hon på huvudet och sa "det är inte välfärd!". Jag kan inte annat än hålla med. Hur kan det komma sig att barn har det sämre idag än för 40-50 år sedan? Hur har vi låtit det gå så här långt?

Adam sa...

Så, föräldrar ska sluta göda dagens förskolor, men du konstaterar samtidigt att avgifterna står för en mycket liten del av förskolornas verkliga kostnader.

På vilket sätt tycker du att föräldrar ska sluta med detta "gödande"?

Att hålla barnen hemma gör ju varken till eller från för förskolorna. Är det något annat du menar? Missförstå mig inte, jag tycker det är bra att fler och fler på djupet kritiserar hur vi tar hand om våra barn. Men ser inte att raljerande över andra hjälper den kritiken.

Madeleine Lidman sa...

Det är ett svårt inlägg att skriva ... och det här är tankar som börjar ta form alltmer hos mig. Det är inte min mening att vara raljerande utan att förklara varför alla dessa föräldrar inte kommer att åstadkomma någon förändring.

När jag skriver "göda systemet" - så menar jag systemet med de höga subventionerna. Maxtaxan har legat still sedan den infördes 2002 och till det har allmän förskola införts och så då att föräldrar som är hemma med små barn kan ha syskon i förskolan till en subventionerad kostnad.

När förskolan hamnar under välfärd tillsammans med sjukvård och äldrevård ... så får man nog räkna med att pengarna inte räcker till att det blir en bra verksamhet, varken i sjukvården, äldrevården eller barnomsorgen ... och det ser vi ju många bevis på i dag.

Därför vill jag uppmana föräldrar att sluta göda dagens system och i stället ställa krav på en indexreglerad maxtaxa och kanske även någon form av timpenning för de som vill nyttja förskolan till sina små barn under tre år när de är hemma med syskon.

Äldre barn över tre år kan säkerligen ha glädje av förskola några timmar i veckan, men 15 timmar räcker då gott och väl.

Madeleine Lidman sa...

Dessutom skapar vi en konstig norm med all den subventioneringen av förskola. Det finns i dag många barn till föräldralediga som går året om, alla lov, utan någon ledighet över huvud taget. Vi har inte råd med ett sådant system ... OCH barnen mår inte bra av det heller. Jag saknar ett barnhälsoperspektiv ... i den här politiken. Alla barn ska ha rätt till en sammanhängande ledighet