måndag, augusti 24, 2015

Vi inte bara FÅR - vi SKA prata om hur en ensidig familjepolitik påverkar de minsta

Foto: Paleontour (FLICKR) LICENS: CC BY-SA
Det finns ingen forskning gjorde de senaste 30 åren på vilken effekt förskolan har på barn, på deras utveckling, på deras välmående, på deras fysiska och psykiska hälsa, på vad de lärt sig - för kunskap är mer än teoretiska kunskaper. Det lilla barnet föds programmerat för att lära sig saker, men förutsättningarna måste vara de rätta och de förutsättningarna ser olika ut beroende på hur gammalt barnet är.

Men i Sverige har vi bestämt att de enda rätta förutsättningarna för ALLA barn är förskola från ett års ålder, men vi har inga bevis för att det stämmer. Den enda svenska forskning som finns är 30 år gammal och saknar evidens, så ska vi vara ärliga så har vi inte ens 30 år gammal forskning att luta oss emot.

I Sverige är det okej att prata om hur personalen i förskolan mår, titta på alla ökande sjukskrivningar, prata om hur många som lämnar yrket, studera hur stressen, bullret - ja förskolemiljön i sig skadar personalen. Men trots att de inte har mer än 40-timmarsveckor och många barn är där 50 timmar eller mer, så får vi INTE prata om hur barnen mår eller påverkas, för då skuldbelägger vi och då kan ju föräldrarna bli ledsna och känna sig anklagade.

Det är så mycket locket på att vi inte ens mellan raderna får råka läsa in kritik mot familjepolitiken och vad den eventuellt kan leda till - för hej och hå då går skuldbeläggningsdrevet.

Men allvarligt, självklart får vi prata om det här. Vi inte bara får - vi SKA prata om familjepolitiken och vad den här ensidigheten att förskola ska vara det enda alternativet för alla barn leder till. För det påverkar inte bara personalen, det påverkar i allra högsta grad barnen - och det påverkar också föräldrarna och hur de utvecklas i sin föräldraroll - ja det påverkar hela vårt samhälle och hur det utvecklas och när allt fler politiker och partier hakar på och kräver mer av samma ensidiga politik, med mer förskola, kvällar, dygnet runt, helger, så är det faktiskt viktigare än någonsin att vi lyfter frågan om vad små barn behöver - egentligen - det ingår i att vara vuxen och som vuxen ställer man sig på barnens sida - alltid!.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

Fel fokus på tidens föräldraskap

Vi är första generationen som inte ska känna skuld

Mer tid med barnen gör att du utvecklas som förälder

Svenska föräldrar är grundlurade

Hög tid för en ny familjepolitik

Förskolebarn saknar skydd i en arbetsmiljö lag och en Lex Sarah-lag



Inga kommentarer: