lördag, januari 16, 2016

Barngrupperna blir allt större - vem trodde något annat?

Foto: Saul Mora (FLICKR) LICENS: CC BY-SA
Skolan skulle fixas på 100 dagar och barngrupperna i förskolan skulle minska, lovade den rödgröna regeringen innan valet. Alla med lite bakom pannbenet greppade naturligtvis att det bara var valfläsk, eftersom handlingsplan och en vettig finansiering saknades - för att inte tala om avsaknaden av en vettig familjepolitik. Det är liksom ingen tillfällighet att både S och MP saknar familjepolitik som ett politikområde.

Och så dessa barngrupper - de där som inte alls skulle bli större när maxtaxan infördes 2002. De som inte skulle bli större när allmän förskola infördes (gratis förskola 15 timmar i veckan från tre års ålder), de som inte skulle bli större när barn vars föräldrar var föräldralediga med syskon skulle börja få gå i förskolan ... Behöver jag säga att det inte är rocket science att greppa att den ekvationen inte går ihop.

Så vad har då dessa Ess hittat på nu sedan de fick makten. Jo de lovade att barngrupperna skulle bli mindre men tog samtidigt bort det subventionerade barnomsorgsalternativet för omsorg i hemmet: vårdnadsbidraget. Det hade de så bråttom med att ta bort att de lade det förslaget som ett av de första i sin regeringsförklaring. Att göra något åt stora barngrupper, kaos i förskolan, personal som går på knäna var aldrig prioritet ett - bara att rycka undan mattan för hemmaföräldrarna. Och sedan bestämde de sig för att lägga krut på att få in alla dessa hemmabarn i förskolan genom att knacka dörr HEMMA HOS föräldrar som valt bort förskola. En variant som framförallt Stockholm, Göteborg och Malmö ägnar sig åt. Allt fokus på att få in fler barn - inte på att förbättra förskolan eller minska barngrupperna. Och för att verkligen skjuta förskolan i sank har de rödgrönrosa i Stockholm dessutom infört rätt till 40 timmar i veckan för barn till föräldrar som är föräldralediga med syskon.

Nu kan vi se hur barngrupperna blir större igen.

Ibland undrar jag, det som är så självklart - sambandet mellan politiska beslut och själva resultatet, har regeringen över huvud taget kapacitet att förstå så enkla orsakssammanhang? Inte att döma av den politik de för i alla fall.

Nu är det dags att Sveriges föräldrar sätter ner foten - det handlar om våra barn och barnbarn, om deras framtid. Själv har jag kämpat ideellt i 15 år nu för att barnen i Sverige ska få en bättre uppväxt och en familjepolitik med ett barnperspektiv. Men för att det ska bli verklighet så måste även alla - och jag menar verkligen alla föräldrar, oavsett barnomsorgsalternativ, ställa upp bakom mig nu. Familjepolitiken bildar en helhet med många olika pusselbitar, där förskolan är en pusselbit, föräldraförsäkringen en annan, men även maxtaxan, allmänna förskolan och valfriheten där föräldrar ska kunna välja mellan fler alternativ än förskola är så viktig att tänka till kring. Vad är en rimlig politik för att det hela ska fungera. Valfrihet och fler alternativ minskar ju faktiskt trycket på förskolan. Att göra allt gratis och minska valfriheten ökar trycket och försämrar verksamheten.

Vill vi se mer av det här kaoset och den direkt skadliga familjepolitiken vi ser nu, då är det bara att fortsätta rösta på de som levererar samma sak år ut och år in. Men vill vi ha en förändring och välmående barn som får en bra uppväxt - då är det hög tid att rösta bort regeringen - och noga fundera över vad man röstar på i stället. Tipset är: börja med att kolla om "ditt" parti ens har en familjepolitik - om inte välj ett annat parti.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

Bevaka gärna GP:s serie om förskolan. De lyfter nu på allvar krisen i förskolan. Kanske en del tack vare mitt och HFN:s engagemang. För fem år sedan skrev en förskollärare det här: Vi kan sluta ljuga om att barnen har det bra. Det har gått fem!!?? år bara sedan den kom. Skamligt!

Tystnadskulturen har invaderat Förskoleupproret

Förskollärare: Barn behöver inte förskolan som den ser ut i dag

Trots politiska löften - barngrupperna växer

Ni gör barnen en otjänst

Gör förskolan bättre i stället

Många risker med långa dagar

Dålig idé av S att slopa alternativen i barnomsorgen

Hög tid för en ny familjepolitik (GP har raderat all statistik över hur många delningar artikeln haft och nollställt räknaren. Jag har påtalat det men de verkar tyvärr inte bry sig. Lite synd.)

Namninsamling för valfrihet
1 kommentar:

Anonym sa...

Det ingen berättar är att vi pedagoger är ifrån barnen hela tiden för att dokumentera. Vi har alltså stora barngrupper och få personal och tänk då hur det blir dom dagar vi inte får en vikarie för den personal som är sjuk eller ledig. Vi har en Läroplan att följa sen barnet blev en elev i förskolan. Därför lämnar jag barngruppen i flera timmar i veckan för att skriva dokumentationer. På min avdelning ca 15 timmar i veckan.

Men jag vill ju vara med barnen men kan inte pga all dokumentation. Dessutom lämnar jag kvar mina kollegor på avdelningen som får ta hand om 18 stycken 1-3 åringar själva.