måndag, oktober 20, 2014

Dags för en barnkonsekvensanalys i familjepolitiken

Foto: Nic Taylor (FLICKR) LICENS: CC BY-SA
Nu duggar förslagen om mer styrning av familjerna tätt. Den 1 januari 2016 vill den lilla minioritetsregeringen införa mer kvotering av föräldradagarna för att förhindra att föräldrar skriver över dagar på varandra. Risken är ju uppenbar att föräldrarna annars kan fixa och trixa och på olika sätt hitta lösningar som gör att de kan ha omsorgen om barnen i hemmet längre … och då står de ju inte till arbetsmarknadens förfogande.

För det är ju tydligen väldigt viktigt att just småbarnsföräldrar jobbar livet ur sig … trots att så många människor står utanför arbetsmarknaden och bara drömmer om att få chansen att få in en fot via ett föräldravikariat.

Nästa steg blir att ta bort Alliansens jämställdhetsbonus som syftade till att HJÄLPA föräldrarna så att inte ekonomin skulle begränsa planeringen för vem som var hemma.

Så här förklarar de rödgröna varför de vet bättre än familjerna:

 - Det är bra för kvinnorna, det är bra för föräldrarna och det är bra för Sverige och svensk ekonomi, säger socialförsäkringsminister Annika Strandell (S) om förslagen.

Det vara bara en liten detalj Annika Strandell och de rödgröna glömde … som tydligen inte är så viktig för den lilla minioritetsregeringen som helt saknar familjepolitik:

BARNEN.

Var finns barnkonsekvensanalysen i all den här styrningen? Hur kommer det att påverka barnens hälsa och välmående när staten går in och styr och ställer i familjernas vardag? När alla ska göra lika - trots att vi är olika?

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

LO: Stanna inte vid en tredje pappamånad - strama åt föräldraförsäkringen i alla avseenden

Tre gånger mer psykisk ohälsa bland unga

Mammor som jobbar heltid sjukare än andra

I U-länderna svälter barn ihjäl - i Sverige tar de livet av sig

Den rödgröna ideologin kör över föräldrar som en ångvält

Det finns inte bara en lösning för att uppnå jämställdhet

SSU: ”Ursäkta om det låter hårt, men dina barn har ju trots allt inte fått välja om de ska vara hemma med dig eller inte”.

KDU: "Ja till valfrihet - nej till tvångskvoterad föräldraförsäkring"

3 kommentarer:

Hanna sa...

Hej Madeleine,

jag rekommenderar dig och dina läsare att titta åt partier som förespråkar 6-timmars arbetsdag.

Med vänlig hälsning, Hanna

Madeleine Lidman sa...

Hej Hanna,

Redan i dag kan vi välja deltid och sex timmar. Men vad jag förespråkar de som vill införa sex timmars arbetsdag att ALLA bara ska få arbeta sex timmar per dag. Då … blir det lite problematiskt … tycker jag. För det passar inte alla eftersom vi är olika. En del vill jobba mer, en del behöver jobba mer - som har egen firma - och andra vill vara lediga helt när barnen är små.

Därför tror inte jag på sextimmars arbetsdag för alla, men jag uppmuntrar att vi har kvar valfriheten att det är okej.

Sedan kan ju även sex timmar arbetsdag bli långa dagar för det lilla barnet om föräldern har en restid på en timmer per dag …

Vi måste nog börja tänka nytt och planera mer efter att vi är olika och sluta se storskaliga lösningar som ska tryckas på ALLA ovanifrån :).

Mvh
Madeleine

Hanna sa...

Hej igen,

det är väl väldigt få arbetsplatser idag där vi kan välja sex timmars arbetsdag med bibehållen lön? För det är ju hela vitsen med den reformen.

För att försöka förstå vad du vill: du vill alltså ha ett betydligt mer utbyggt skattesystem där du betalar en högre skattesats för att ha råd att vara hemma längre?

Med vänlig hälsning, Hanna