Foto:Santa Cruz Public Libraryy(FLICKR) LICENS: CC BY-SA |
Verksamheten riktade sig till barn mellan 3-6 år och ett schema kunde se ut enligt följande:
Barn 3-4 år fick gå två dagar i veckan 2 1/2 timme per gång = totalt 5 timmar i veckan.
Barn 4-5 år fick gå tre dagar i veckan 3 timme per gång = Totalt 9 timmar i veckan.
Barn 5-6 år fick gå fem dagar i veckan 3 timmar åt gången = 15 timmar i veckan.
Barnen som var 5-6 år gick förmiddagar och övriga barn gick eftermiddagar. En vanlig dag kunde inledas med att barnen samlades med sina föräldrar eller dagmammor utanför lekis, ställde upp sig på led och väntade tills "fröken" skulle öppna dörren. Fröken hälsade sedan på varje barn som fick ta i hand och sedan gick barnen in och tog av sig skorna och hängde upp sina kläder. Dagmammorna gick iväg och hade nu mer tid åt de barn som inte var på lekis och föräldrarna gick med småsyskon till parken eller hem för att vila.
Barnen hade en liten samling och sedan var det lek eller pyssel. För det yngre barnen var barngruppen aldrig större än 12 barn. För barn 4-5 inte större än 15 barn och för de äldre barnen var det också max 15 barn som gällde ... på två personal. Minst en förskollärare och sedan en barnskötare. Beroende på ålder fick barnen ofta göra utflykter.
Men ... sedan kom maxtaxan ... och då blev det inte lönsamt att bedriva lekis i det här formatet längre. Ersättningen per barn blev för låg till de verksamheter som inte bedrev heltidsförskolor. Den allmänna förskolan infördes sedan och erbjöd gratis förskola 15 timmar i veckan från först fyra års ålder och sedan från tre års ålder. Tanken var att ersätta lekis, men eftersom verksamheten bedrevs inom ramen för heltidsförskolan så blev den inte alls i nivå med vad lekis varit. Barngrupperna blev väsentligt större ... 20-30 barn på tre pedagoger.
En annan verksamhet som också tidigare hade specifikt riktad verksamhet till hemmabarn och dagmammebarn var öppna förskolan. Den var tänkt till barn som inte var inskrivna i förskolan. Under 90-talet togs möjligheten för dagmammorna att gå till öppna förskolan bort - i takt med att allt fler kommuner valde att fasa ut sina kommunala dagmammor.
Sedan när den allmänna förskolan infördes med 15 timmar gratis verksamhet till alla barn i heltidsförskolan - så ändrade många öppna förskolor på sin verksamhet och i dag är det många som bara erbjuder verksamhet till barn upp till tre år ... om ens det. Sedan kan ju föräldrar välja allmän förskola inom ramen för heltidsförskola ju ... och då finns det inget behov av verksamhet till hemmabarn, anser många kommuner. Trenden går också alltmer mot att leksaker och aktiviteter för äldre barn tas bort och numera har många öppna förskolor bara verksamhet för barn upp till ett år.
Ett annat problem som många föräldrar i Hemmaföräldrars nätverk larmar om är att öppna förskolan har blivit en verksamhet för sjuka förskolebarn. När föräldrar är hemma men tycker att barnen är aktiva och nog orkar med en liten aktivitet - men där de inte är välkomna tillbaka till förskolan ännu på grund av smittrisken ... så går föräldrar till öppna förskolan. Där smittar de ner hemmabarnen som går dit och även deras småsyskon, vilket är direkt farligt i tider av RS-virus till exempel. Det har har gjort att många hemmaföräldrar väljer bort öppna förskolan.
Just nu när alla politiker försöker överträffa varandra i att erbjuda ännu mer förskola, ännu längre dagar även till föräldralediga, året om ... alla lov samt dygnet-runt-förskola ... så hade det varit klädsamt att ta fram ett alternativ även för de föräldrar som valt att ha omsorgen om sina barn hemma ... kan man tycka, för att diskriminera hemmabarn och dagmammebarn var väl aldrig tanken ... eller?
Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk
Läs också:
Maxtaxan straffar de som väljer deltid
1 kommentar:
Älskade lekis när jag var liten!
Skicka en kommentar