Foto:cobolt123 (FLICKR) LICENS: CC BY-SA |
Den som läst boken "Animal farm" känner nog igen den här ideologin ganska bra. Folket ska inte kunna välja - men de som är "mer jämlika" än andra - alltså de som har makten ska få kunna göra olika val. Animal farm är ett mästerverk som på ett enkelt sätt beskriver socialismen och kommunismen - men också dess uppenbara risker och nackdelar. Det känns verkligen igen på hur nuvarande regering resonerar: ALLA ska ha det lika dåligt - alla ska vara "jämlika" (utom politikerna själva).
Vad hände med alla ska ha det så bra som möjligt? Men ska det förverkligas så måste vi ju utgå från det självklara - människor är olika - barn är olika (men självklart är vi ändå lika mycket värda). Och det är tyvärr inte ett resonemang och en ideologi som socialismen bygger på. Det här snäva, ensidiga sättet att se på saker blir verkligen uppenbart när regeringen nu lanserar försämring efter försämring när det gäller valfriheten.
Till exempel pratas det nu om att återigen försöka hindra studiemotiverade elever att lämna skolor. Man pratar inte om att UPPMUNTRA dem att stanna kvar - att hitta bättre sätt att stimulera barn efter deras olika förmågor - utan det pratas bara om att hindra dem från att lämna skolan. Lite så känns det faktiskt med förskolan också ibland. När många förskolor brottas med problem som faktiskt kan hämma barnens utveckling - så pratas det inte om hur det ska lösas - utan hur samtliga barn ska tvingas in i förskolan från ett års ålder, genom att alla alternativ tas bort.
När det gäller skolan verkar regeringen ha siktet inställt framförallt på "stötdämparbarnen" - de barn vars enda uppgift är att genom sitt lugn vara någon slags motvikt till de barn som behöver mer stöd. Sätter man ett lugnt barn bredvid ett mer aktivt barn, så ska det lugna barnet ha en bra effekt på det mer aktiva. Men hur påverkar det, det lugna barnet och just det barnets livschanser och möjligheter till en bra utbildning? Varför ska det lugna barnets enda uppgift vara att försöka dämpa det mer aktiva? Varför ska vi inte ha en skola som ser alla barn och låter dem vara lika viktiga?
Så länge vi inte har det så kommer föräldrar att söka sig till en skola som de uppfattar kan maximera deras barns chans till en bra utbildning. Föräldrar väljer bort, men de väljer också något som de tror fungerar bättre för just deras barn. Men i stället för att ta itu med problematiken till att föräldrar väljer bort - så vill alltså de rödgröna stoppa möjligheten för föräldrar att välja något annat - enligt tesen: alla ska ha det lika dåligt.
Samma koncept genomsyrar familjepolitiken. I stället för att vidta drastiska åtgärder och se till att lösa problemen i förskolan med stora barngrupper och få personal - så vill regeringen stoppa alla möjligheter för föräldrar att välja något annat. Barn är olika och en del barn har en högre tålighet och klarar kanske miljön i förskolan bättre - men de som inte gör det? Där ska föräldrar då inte kunna välja omsorg i hemmet, dagmamma eller flerfamiljssystem: "De borgerliga påhitten barnomsorgspeng och vårdnadsbidrag ska avvecklas", deklarerade Ibrahim Baylan, S, innan valet. Naturligtvis även här enligt konceptet: Alla ska det lika dåligt.
Men hade inte det mest sunda varit att ta itu med förskolans allvarliga problem - innan man ens kommer på tanken att lägga förslag om att ta bort alla andra barnomsorgsalternativ?
Det här är så deprimerande. Det finns en enorm sprängkraft i att inse att människor är olika - men lika mycket värda. Varför inte bara ta och nöja sig med att en del aktivt väljer skola till sina barn - andra väljer aktivt mellan olika barnomsorgsalternativ. Det är ju toppen - barn är olika - och även om det fria valet aldrig är någon garanti, så är det ändå bättre än att någon ovanifrån väljer åt varje familj. Släpp fokus på att försämra eller ta bort det som fungerar och fokusera på det som inte fungerar - är mitt förslag. Ta tag i de verksamheter som har problem - men skippa idéen om att dessa problem löser sig genom att tvinga in människor i en verksamhet de inte vill ha.
Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk
Läs också:
Ohly sågar friskolor - men inte för dottern
Ohly satte sin son i friskola
V-partiledarkandidat pendlar med flyg
Sjöstedt bor på Östermalm
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar