måndag, december 31, 2012

Nästa år ett ödesår för valfriheten

Foto:Darin (FLICKR) LICENS: CC BY-SA
Ska man summera året ur ett hemmaförälderperspektiv har förstås en del varit mycket positivt. Fler föräldrar börjar vakna upp och inse att tid för barn är viktigt och många hittar facebookgruppen Hemmaföräldrars nätverk och satsar tid och energi på att också stötta och inspirera varandra.

Men tyvärr ser det fortfarande inte så mycket ljusare ut på valfrihetsfronten. Pengaregnet över de föräldrar som väljer bort tid med sina barn har fortsatt. Föräldralediga med barn i förskolan är den nya överklassen i Sverige. Förr i tiden hade överklassen en nanny som tog hand om barnen, så att föräldrarna fick egentid och livet kunde fortsatta som innan barnen kom. I dag har förskolan blivit en budgetvariant av den livsstilen, där de små barnen till föräldralediga lämnas bort till en utbildad pedagog som tar hand om mellan 5-10 barn samtidigt, så att "mamma kan mysa lite med bebisen", gå till gymmet, ta en latte på stan, shoppa lite nya kuddar till hemmet, eller bara vila.

Den här livsstilen på skattebetalarnas bekostnad har blivit så populär att få politiker vågar göra något åt det hela. Rädslan att stöta sig med den här högljudda och resursstarka gruppen är stor. Järfälla sänkte vistelsetiden för föräldralediga från 30 timmar i veckan till 15 timmar i veckan för två år sedan. Nu har de höjt tillbaka till 30 timmar ... och höjer samtidigt skatten med 35 öre. Skattehöjning till barnvaktslyx - men föräldrarna är nöjda. Nu slipper de ta hand om flera barn samtidigt och får sin "välbehövda" egentid med bebisen. Men kraven lär inte stanna där - det förstår vem som helst. Fler och fler krav kommer att komma från föräldrar som upplever den där timmen mellan middag och läggdags med barnen som enormt krävande. Och de har säkert rätt - för ju mindre tid de spenderar med sina barn - desto jobbigare blir det. För att komma in i föräldrarollen så måste du ju öva och vara med dina barn. Men har vi råd med det här? Och vilka blir lidande i stället då vi inte har hur mycket skattepengar som helst att fördela? Även Botkyrka som erbjuder 35 timmar i veckan till föräldralediga på skattebetalarnas bekostnad, toppar skatteligan i Stockholms län (liksom Järfälla). Dessutom har de störst barngrupper  i länet.

Samtidigt har vi hemmaföräldrarna vars valfrihet hela tiden krymper. Det kommer krav om kvoterad föräldraledighet, obligatorisk förskola och en del kommuner tar bort vårdnadsbidraget.

Debatten i media släpps fortfarande inte fri - och många berättar om hur de inlägg som rör familjepolitik konsekvent rensas bort i kommentarsfälten hos de stora dagstidningarna (trots att de inte bryter mot några regler) som SvD, DN och Expressen (Sydsvenskan är ännu räddare för folkets röst, så de har inte längre en blogglänkar till sina artiklar ... ). Trots dagstidningarnas ovilja att släppa fram även hemmaföräldrarna i debatten, så är föräldrar intresserade och engagerade i familjepolitiken.

Ointresset i media för allt som rör familjepolitik är nu något som också Sveriges television fått känna av. När de började sin serie om förskolan, så startade de med den vinkling som är politiskt korrekt - de skrev om hur "synd" det är om alla små barn till föräldralediga som "bara" får gå 15 timmar i veckan i förskolan och hyllade Botkyrka kommun som låter barnen gå 35 timmar. Här kan vi dock tacka en mängd starka föräldrar till både hemmabarn, dagmammebarn och förskolebarn som tog sig tid att skriva till SVT och tipsa om att det fanns en hel del mer allvarliga problem som till exempel: stora barngrupper och få personal, att skriva om.

Efter mycket om och men, så skrev även SVT om dessa problem ... och möttes av tystnad i media. Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och Sydsvenskan valde helt sonika att inte rapportera problemen vidare till sina läsare. DN, Expressen och Sydsvenskan satsar hellre tid och energi på att kritisera de föräldrar som väljer att ge sina barn tid och SvD drog igång en stor serie om "föräldrafällan" - hur svårt det är att göra karriär när man får barn. Och lösningen heter förstås kvoterad föräldraledighet, "rätt" till heltid och dygnet-runt-dagis - barnen görs till ett problem. Trist, förutsägbart och onyanserat. Men i perspektivet av att journalisterna är den första statsmakten - så förstås inte helt förvånade. De tar sin roll som "uppfostrare" av svenska folket på stort allvar. Nyheter serveras utifrån ett "rätt" och "fel" - perspektiv.

Faktiskt måste jag säga att Aftonbladet sin röda färg till trots, är den tidning som ändå emellanåt vågar nyansera debatten. De tar in debattartiklar även från hemmaföräldrar och vågar skriva om krisen i förskolan samt ger sina krönikörer utrymme. Även Göteborgsposten ställer sig på de små barnens sida och rapporterar om problemen med dagens familjepolitik och ser till att frågan kommer upp på dagordningen. Ganska sunt egentligen - för vad vinner man på att tiga ihjäl problemen i längden. Det går kanske att förneka att kejsaren är naken ett tag, men inte hur länge som helst.

2013 blir året då det kommer att handla om att till varje pris försvara rätten till valfrihet. Det är väldigt skarpt läge nu och det handlar om att skapa en acceptans för att alla barn är olika och av vi därför kommer att behöva möta det med ett brett utbud av olika barnomsorgsalternativ: omsorg i hemmet, dagmamma, förskola och flerfamiljssystem. Missar vi det tågot nu, så kommer valet 2014 att bli det år då styrningen blir total av inom vilka snäva ramar svenska barnfamiljer tillåts leva sina liv. Jag hoppas att alla som tycker att valfrihet är viktigt och bra, tar chansen att kämpa för den under nästa år. Ett bra sätt är att bli medlem och stötta Hemmaföräldrars nätverk.

Med det vill jag önska alla ett Gott Nytt År!

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

Gärna mer barnomsorg - men betala ur egen ficka

Så skapas karriärgapet mellan män och kvinnor

Hemmaföräldrars tankesmedja

DDR bör inte vara ett föredöme för svensk familjepolitik

Myt att vi tjänar på att föräldrar väljer jobb framför barn


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar