Foto: RebeccaVC1 FLICKR) LICENS: CC BY-SA |
Nu har jag ju arbetat med att ge valfriheten och hemmaföräldrarna en röst i 16 år och vet att när det handlar om att hoppa på föräldrar som ger sina barn tid och som väljer en annan väg än den politikerna stakat ut, så är det fritt fram. Då går det att håna och dissa dessa föräldrar hej vilt i artiklar, krönikor och blogginlägg. Tänk så många påhopp hemmaföräldrar fått utstå under årens lopp i media. Alla dessa proffstyckare som uttryckt sig negativt, hånfullt och elakt. Alla som idiotförklarat föräldrar som anser att de vet bäst själva hur de vill göra under småbarnsåren. Då är det inte tal om mammashaming inte.
För mig personligen som valt både tid för barn och balans mellan familj och arbete samt även gått ut och offentligt drivit rätten för föräldrar att bestämma själva - har priset självklart varit högt. Karriären försvann. Jag är ju en ondsint kvinna som "sviker och saboterar för andra kvinnor" när jag väljer att vara hemma längre. Men trots det och trots alla påhopp och den gruvliga mammashaming kvinnor som jag fått utstå - så ångrar jag ingenting. Det är faktiskt en mänsklig rättighet att få välja själv hur man gör under småbarnsåren.
Nu är det dags att börja respektera valfriheten och det fria valet i det här landet. Det är hög tid att sluta mammashama kvinnor som berättar hur de känner och jag hoppas verkligen att inte Petra Medes karriär drabbas på grund av det här, eller att hon tvingas göra en pudel. Det är faktiskt kvinnan som många gånger även med risk för sitt liv, bär barnet, föder barnet och ammar barnet.
Läs också:
Petra Mede: "Jag tycker inte att man ska tvångskvotera föräldraledigheten"
S-kvinnornas ordförande: "Kvinnor ska inte kunna smita undan"
Sluta mammashama kvinnor som är hemma mest under småbarnsåren
Rika, kända och priviligierade skriker de mammashaming så fort någon har en annan åsikt
Jag ska inte betala för att du går hemma och drar benen efter dig
Det duger inte att arbeta heltid, hämta sent på dagis och sedan klaga när man får problem
Tankar om hemmavalet - utsikt från en skampåle
Man sviker inte sina systrar för att man står upp för en åsikt
De som kallar sig feminister skulle förmodligen anse det vara mer naturligt för en kvinna att fara till månen än att vilja vara hemma med sitt barn.
SvaraRaderaJag förstår inte hur det kan anses vara feministisk politik att inte vilja ge ALLA kvinnor möjligheten att följa sina drömmar.
Jag vet inte om det specifikt är feminister som är emot att föräldrar ska få fördela föräldraförsäkringen på det sätt som passar dem bäst. Även om det finns de som resonerar så. Det känns mer som en socialistisk idé - där alla ska göra lika och föräldrar ska tvingas att göra som staten vill. Det här att först höja skatterna så mycket att människor inte klarar sig på en lön efter skatt - och sedan ge subventioner tillbaka - ger ju verkligen staten makten att styra människor.
SvaraRaderaI dag kan vi se hur det regnar subventioner över föräldrar som väljer standardlösningen med två heltidsarbetande föräldrar och barnet i förskola från ett års ålder. I socialisternas värld är alla människor stöpta i samma form (eller så ska de stöpas i samma form, verkar det som), men vi människor är ju olika, familjer är olika och barn är olika. Därför uppstår det problem för de familjer som inte kan och inte vill välja standardlösningen - de får helt enkelt inga subventioner och kastas ut i ekonomisk otrygghet.
Kort och gott är socialistisk politik: LYD och bli styrd eller välj själv, ta ditt straff och lev i fattigdom.
Så här kan vi inte ha det längre. Valet 2018 kommer att bli avgörande.
För föräldrar som vill ha valfrihet rekommenderar jag namninsamlingen Power to Parents:
Till Sveriges politiker
Vi vill att alla barn ska få en trygg grund att stå på i livet, genom en omsorg som tar hänsyn till att barn är olika. (FN:s barnkonvention artikel 3: ”sådan omvårdnad som behövs för dess välfärd”)
Då måste föräldrar få större möjligheter att kunna välja den omsorgsform som passar deras barns behov och rustar dem bäst för livet.
Därför kräver vi ökad valfrihet i familjepolitiken med många olika barnomsorgsalternativ som subventioneras likvärdigt, till exempel förskola, pedagogisk omsorg (familjedaghem), omsorg i hemmet och flerfamiljssystem.
Namninsamling