På DN Debatt den 22 maj presenterar Saco en undersökning som gör barnen till syndabockar för att kvinnor tjänar sämre än män. Ett problem, Saco ser, är att dagis inte har öppet på kvällstid så att "karriärföräldrar" kan jobba över i veckorna, så när någon måste ta ansvar för barnen så kan man bara satsa på en karriär.......
Det är bara att konstatera att vi har ett gigantiskt problem i Sverige. Locket är på för alla diskussioner som innebär att vi inte använder barnen som en murbräcka för jämställdhet.
Finns det någon människa som missar det otroligt allvarliga i det här resonemanget?
Risken med Sacos resonemang är att barn nu inte ens ska få tillbringa några fjuttiga timmar per kväll med sina föräldrar. Vem kan rimligen tro att det kommer ut någon gott av det?
Jag ryser, men blir också skrämd av hur långt det har gått när vi vägrar att se det superviktiga arbetet med att fostra och vårda barn, som det arbete det faktiskt är.
Det vi vet helt säkert är att när föräldrar inte har tid med sina barn, när de inte har tid att ge dem den omvårdnad, närhet och kärlek som de har rätt till - så kostar det samhället stora pengar. Visst vi kan sätta in extraresurser i skolan när beteendestörningarna kommer som ett brev på posten - men har vi råd med kostnaden när vi bara måste anställa mer och mer personal eller när vi måste öppna upp fler barn- och ungdomspsykiatriska kliniker?
Har vi samvete att utsätta barnen för det lidande som de måste genomgå när man resonerar så här?
Visst det finns ångestdämpande mediciner, sömntabletter och "uppåttjack" vi kan ge barnen istället men det löser bara problemen tillfälligt - barn som måste medicineras drabbas av ett livslångt lidande och kommer med allra största säkerhet aldrig att fungera eller kunna arbeta fullt ut i vuxen ålder. Hur stämmer det med arbetslinjen?
Nej, lägg ner det här skruvade resonemanget och börja arbeta för jämställdhet på ett annat rimligare sätt - se Hemmaföräldrars tankesmedja http://www.hemmaforaldrar.se/tankesmedja.htm.
Barn behöver sina föräldrar och att ta hand om barn är ett synnerligen viktigt samhällsarbete som inte alltid går att kombinera med en annan heltidskarriär. Våga öppna upp debatten kring de jämställdhetsproblem som finns men sluta göra barnen till problemet. Först då kan vi hitta vettiga lösningar som inte innebär ytterligare lidande för våra barn!
Madeleine Lidman
Läs också:
6 av 10 kvinnor känner stress i ekorrhjulet
Låt kvinnor välja själva - utan pekpinnar
Ge barnen tid - inte lyckopiller
Mammaerfarenheter är guld värda
Respekt för utvecklingspsykologin ger färre barn med ADHD
Homo sapiens tid för barnen ett framgångsrecept
Team work är bra
Ett litet tankeexperiment Reinfeldt
Fler och fler barn hamnar i särskola
2 kommentarer:
"...öppet på kvällstid så att "karriärföräldrar" kan jobba över i veckorna."
Lustigt hur olika man kan tolka saker. Jag tänkte att det handlade om föräldrar som arbetar på obekväma tider (kvällar, helger) för att de måste det, inte att det handlade om föräldrar som känner för att jobba över några timmar då och så...
Förresten känner jag inte till några förskolor som har drop-in verksamhet. Alla mina erfarenheter säger faktiskt att kombinationen övertid och barn i förskola är relativt omöjlig, oavsett vilka öppettider förskolan har.
Nej, jag ser det som att de gör barnen till problemet. Om det fanns dagis som var mer "flexibla" så skulle båda (som det står) "karriärparen" kunna jobba över och ingen behövde ta ansvar för barnen. Som det är nu kan "bara" en "karriärförälder" jobba över och den andra måste ta hand om barnet och därför halkar kvinnor efter (eftersom det oftast är de som väljer att ta hand om barnen på kvällarna enligt undersökningen).
Jag tycker att det vore toppen om de som arbetar obekväm arbetstid som sjuksköterskor och läkare (speciellt ensamstående) hade en möjlighet till nattdagmamma eller nattdagis. Det är en självklarhet att det ska finnas i alla kommuner. Många vill arbeta så för att få mer tid för barnen.
Men det finns det inte överallt och jag har hört att det finns barn som därmed lämnas ensamma hemma på nätterna.
Trenden att separera barnen från "karriärföräldrarna" också på kvällarna tar jag starkt avstånd ifrån.
Hela resonemanget skrämmer mig.
Jag gillar inte heller att man löser lokalbrist med "uteförskolor" och ställer dit en buss som ska användas till blöjbyten. Om en förskola har en inriktning på ur och skur så är det väl bra - men nödlösningar som tvingar ut barnen för att det inte finns lokaler är katastrof.
Återigen säger jag bara:
Låt förskolebarn omfattas av arbetsmiljölagen så att de kan garanteras en bra miljö.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_331278.svd
Visst är det omöjligt att båda föräldrarna ska jobba över när de har barn, för oss som förstår att föräldrarna är viktigast för barnen.
Men jag är inte så säker på att alla förstår det, för då skulle man inte ens antyda (som i Sacos undersökning) att dagis på kvällarna var ett alternativ.
Då har vi skapat ett slags myrsamhälle och det tror jag inte fungerar på människor.
Kul att du följer mina krönikor. Hur hittade du hit? :)
Skicka en kommentar