tisdag, april 10, 2012

Expressenpartiet vill in och begränsa valfriheten

Tidningen Expressen fortsätter att agera politiskt och vill in och styra och ställa i människors vardag ännu mer. Nu är det valfriheten att välja sexårs eller inte som ska styras upp. "En majoritet väljer sexårs till sina barn i dag - och därför ska det bli obligatoriskt", resonerar man.

Och valfrihetspartiet KD ska man bara köra över, tycker tidningen.

Jaha, och vad ska man då mer göra obligatoriskt om majoritetens val nu är ett kriterium för att skapa tvingande lagar?

När sexårs infördes så handlade det om att det skulle vara valfritt. Men i verkligheten så förändrades till exempel förskolan så att den efter ett tag bara erbjöd verksamhet till barn mellan 1–5 år. Det gjorde förstås att sexårs blev ett måste för heltidsarbetande föräldrar som valde den lösningen och fritids till sina barn, för att få barnpassning när de arbetade.

Sedan stängde lekisen ner i stor skala. Först de kommunala och sedan hakade även Svenska kyrkan på och började lägga ned sin verksamhet för barn mellan 3–6 år. Valfriheten minskande ytterligare och fler valde därmed sexårs till sina barn, i brist på andra alternativ.

Frågan är om det verkligen är så då - sett i det sammanhanget - att 95 procent VALT sexårs ... Det handlar väl snarare om att det STYRTS till att välja sexårs. Och när en majoritet styrts in i något så är det då läge att komma in och börja prata om att göra det obligatoriskt.

Känns resonemanget igen?

Precis samma debatt som vi har kring förskolan. En majoritet har "valt" (med politiska styrmedel tvingats välja) förskola och då måste den förstås bli obligatorisk när nu så många "väljer" förskola till sina barn.

Nej, sexårs bör inte bli obligatorisk (inte heller förskolan). Även de föräldrar som "valt" sexårs är säkerligen nöjda med att de fortfarande faktiskt kan välja att ha barnen hemma under några veckor och till exempel åka utomlands, utan att tvingas begära ledigt. Eller tänk bara vad skönt att kunna ha barnen hemma vissa dagar om man vill.

Ibland undrar jag varifrån alla dessa klåfingriga människor kommer och vad har de egentligen för agenda med sitt ständiga tjat om att göra allt obligatoriskt = tvingande? Och när blev Expressen egentligen ett "parti", eftersom de ständigt lägger tid och energi på att dissa allt som Kristdemokraterna gör och hela tiden komma med nya fler tvingande förslag.

Men så är jag en vanlig liten mamma, så vad vet jag ;) Men mitt tips är: Gillar du inte "Expressenpartiets” krav på mer styrning och mindre valfrihet - så köp inte tidningen!

Madeleine Lidman


Inga kommentarer: