tisdag, juli 17, 2012

Sommarfika - det här ska du ha hemma

Så är sommaren här ... med ganska mycket regn på sina ställen. Men fika kan man göra oavsett väder. "Bakar din mamma jämt", säger kompisarna storögt. Nej, det gör hon inte - men den här mamman bakar ganska mycket, eftersom hon har en make som står för matlagningen. Sedan kör jag faktiskt "favorit i repris temat" för det mesta. Snabbt och enkelt kramar jag ihop lite chokladbollar, bakar en kladdkaka eller chokladmuffins och voilà så har man lite hembakad fika att bjuda på :) Snabbt och ganska enkelt faktiskt. Den enda som krävs är att man alltid har vissa basvaror hemma.Så dagens tips blir att ha följande ingredienser hemma, för att lätt som en plätt skapa lite fikamys när besökarna väller in:

Vetemjöl
Bakpulver
Vaniljsocker
Strösocker
Ströbröd
Margarin/smör
Kakaopulver
Havregryn
Pärlsocker/kokosflingor
Blockchocklad
Muffinsformar
Mjölk
Salt
Florsocker

Kladdkaka

100 gram margarin/smör
3 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
en nypa salt
4 msk kakao
1 1/2 dl mjöl
Några rader hackad blockchoklad (efter tycke)
Till dekoration: Florsocker

Använd en form med löstagbar botten

Så gör du:

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och bröa formen.
Smält margarinet i en kastrull, ta av kastrullen från värmen och rör ned sockret. Knäck i äggen och rör. Blanda i övriga ingredienser och rör. Hacka blockchokladen sist av allt och rör i. Häll i formen och ställ i ugnen i cirka 35 minuter. Ta ut kakan och ta loss kanten direkt. Ta en tesil och fyll med florsocker - och strö över. Kan ätas varm med vaniljglass och dekoreras med färska bär mitt på kakan.

Chokladmuffins

2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tesked salt
2 msk kakao
100 gram smör
1 dl socker
1 ägg
1 dl mjölk
Blockchoklad

Så gör du:

Sätt ugnen på 175 grader. Ta rumsvarmt margarin och häll i sockret. Använd elvisp och vispa. Blanda de torra ingredienserna. Knäck i ägget och rör samt häll i mjölken och de torra ingredienserna. Vispa. Hacka cirka tre rader med blockchoklad och blanda i smeten. Klicka ut i formar som helst placerats i en muffinsform. Ställ in i ugnen i cirka 15 minuter.

Chokladbollar

100 gram margarin
3 dl havregryn
1 dl socker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk vatten
Pärlsocker/kokosflingor

Så gör du:

Blanda det rumsvarma margarinet med övriga ingredienser, antigen genom att använda degkrokar på elvispen eller genom att krama ihop ingredienserna. Forma till jämnstora bollar och rulla i pärlsocker eller kokosflingor. Ställ kallt en stund i frysen eller kylskåpet så att de blir fasta.


1 kommentar:

FruG sa...

Smarrigt! Kladdkaka går ju alltid hem! Bra idé att ha hackad choklad i! /Birgitta