tisdag, mars 05, 2019

Till dig som vill hoppa av ekorrhjulet under småbarnsåren

Foto: Pixabay
Vi har bara ett liv och det går inte i repris. För många är barn den största händelsen i livet men även om Sverige är ett mycket bra land att leva i på många sätt när man får barn, så finns det en baksida och det är den hårda styrningen och att vi sedan förväntas leva likadana liv där vi arbetar så mycket som möjligt och är så lite med barnen som möjligt. Det fungerar inte för alla och många vill verkligen inte leva så heller under den viktiga småbarnsperioden. Andra försöker - för det är ju så man ska göra och känner alltmer hur de äts upp av stress och att livkvaliteten uteblir, barnen är ledsna och längtar efter sina föräldrar.

Hur gör man om man vill hoppa av ekorrhjulet? Hur gör alla andra som valt att ge sina barn tid och som har en bra balans mellan familj och arbete? Kan det vara något för mig undrar många, kanske sedan de läst min debattartikel i Dagens Samhälle på temat: Varför ska vi arbeta som mest när barnen behöver oss som mest?

Det finns naturligtvis inte något enkelt svar på den frågan. Jag har inte som ambition att få föräldrar att hoppa av ekorrhjulet, om de inte vill. Lev och låt leva. Vi är olika och väljer olika. Däremot vill jag gärna hjälpa de som känner med sin magkänsla att de vill göra en förändring, men det är inte helt lätt att göra en sådan förändring och det kräver vissa uppoffringar. Vi pratar inte så mycket om det där med uppoffringar. Vi får ju ofta höra att vi ska klara av att göra allt samtidigt. Jobba som mest när barnen behöver oss som mest och göra karriär samtidigt som vi bildar familj. Vissa klarar det, men för många går det inte ihop, utan de drabbas av utbrändhet, livskriser, depressioner eller går skilda vägar. De sliter när tiden aldrig riktigt räcker till. Tid för barn, tid för familj - kräver också att man stannar upp och reflekterar, över livet, över var man är i livet och över föräldraskapet. Missar man tiden för reflektion så är det mycket som riskerar att krascha.

Sedan ser familjer olika ut och alla har olika förutsättningar, för att få mer tid för familjen eller kunna stanna hemma helt, så måste man titta på vad man har att bolla med. Är ni två föräldrar i familjen kan ni kanske båda gå ner i arbetstid under småbarnsåren. Men då är det i familjen den tiden får investeras och här kommer redan där en del uppoffringar in. Tid för vänner, att ha en hobby, träning, gå ut och äta och unna sig egentid, kanske måste minskas ner rejält för att istället ges till familjen.

Det gäller också att se över sin ekonomi. Går det att förändra boendet? Det är en stor kostnad. Bo mindre, flytta ut på landet eller en bit från stan. Hyra ut en del av sitt boende till en student, eller flera. Hyra ut sitt boende om man är borta på semester. Saker till hemmet, möbler, heminredning - där finns det mycket att dra in på. Skapa ett praktiskt hem, måla om för att förnya och strunta i att köpa en massa småprylar, kuddar, nya gardiner och så vidare. Väg varje utgift på en guldvåg och fundera över om det är nödvändigt. Köp begagnat och fräscha upp sakerna istället, med lite färg.

När det kommer till resor så är det en dryg utgift och kanske något ni kan hoppa över under några år. Hyr ett mysigt sommarhus och tillbringa hela sommaren där istället med lata dagar där ni får tid att umgås. Kräver mycket i form av tid och tålamod, men ni kommer att växa ihop som familj och växa er starkare och få mängder med fina minnen (och jobbiga). Inget är rosenrött men det jobbiga gör att ni kommer att utvecklas som föräldrar.

Mat är en annan sak som det går att se över. Strunta i all hämtmat och alla halvfabrikat. Laga från grunden och köp när det är billigt och frys in. Skriv listor och handla inte på känsla. Gör veckoscheman över vad ni ska äta. Det håller kostnaderna nere.

Kläder är också en utgift som det går att göra något åt. Handla kläder på rea och köp de dyra sakerna som skor, stövlar och ytterkläder i två storlekar större till nästa säsong, eller köp begagnat. Köp gärna bra märken som håller och som går att sälja vidare. Handla även övriga kläder på rea och håll dig till några färger som funkar ihop, då känns det som att ni har mycket kläder att välja på. Samma sak gäller vuxna, med ett fåtal färger så går det mesta att kombinera och garderoben känns större. När barnen vuxit ur kläderna samla ihop storleksvis och sälj paketvis.

Barn har så mycket leksaker som de inte leker med. Välj istället att ha färre leksaker och köp gärna begagnat. Var sak ska ha sin plats och städar man undan på kvällen leker barnen bättre dagen därpå. Göm undan leksaker ibland och ta sedan fram dem efter några veckor/månader och de är som nya.

Se över alla abonnemang till telefoner, internet, tv och så vidare och titta på om du/ni kan hitta bättre priser.

Det är inte lätt att göra en livsstilsändring, men småbarnsåren går fort och för den som väl downshiftat är det sedan lätt att fortsätta på samma sätt och fortsätta leva ekonomiskt och hållbart och kanske investera pengarna i aktier eller annat sparande som Avanza. Även ett pensionssparande i någon form är en bra idé. Men se upp för dubbelbeskattningen som regeringen införde.

Det här är det första steget. Många inser även när de börjat se över sin situation att det faktiskt går att låta en förälder vara hemma på heltid. Skriv då gärna över en del av premiepensionen på den som är hemma och fundera över hur ni kan spara pengar till pensionen. Ska vi vara ärliga så kommer det med största sannolikhet inte att finnas någon pension till någon av oss om några år och vi vet heller aldrig när politikerna ändrar på förutsättningarna. Så det som verkar solklart idag kring pensionen kan plötsligt ändras. Därför är det viktigt att fundera över hur dessa pengar ska tryggas hur som helst.

När allt det här är gjort och du har börjat din resa mot mer tid för familjen och har bestämt dig att det är hemmaomsorg du/ni ska ha under några år, eller att ni ska arbeta så lite det bara går och ha barnen hemma så mycket det går - DÅ är det dags att börja nätverka med andra så passa på och sök till Hemmaföräldrars nätverk, HFN, på Facebook - för stöd, råd och inspiration kring hur vardagen ska gå ihop.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:
Lite om hur jag själv hoppade av ekorrhjulet

Förra året nådde de målet och slutade jobba vid 40

Så blev vi ekonomiskt oberoende

1 kommentar:

Unknown sa...

Jag är hemmamamma på heltid utan inkomst och det enda pensionssparande som jag och min man har är att vi siktar på att vara skuldfria till vi går i pension, det tror jag räcker långt. Om vi kan leva på en inkomst nu medan vi har tre barn (och diverse djur) att försörja så kan vi förhoppningsvis leva ett bra pensionärsliv med en begränsad ekonomi också. Min man får ut 26000 kronor och utöver alla nödvändiga utgifter så har vi även råd att resa, att ha en relativt dyr leasingbil och unna oss en del annat så det går sällan någon nöd på oss.