söndag, april 06, 2014

Alla barn ska ha rätt till en sammanhängande ledighet

Foto: Adam Dawson (FLICKR) LICENS: CC BY-SA
En gång i tiden såg Alva Myrdal små barn springa omkring själva på gatorna, när deras mammor arbetade. Det var en orsak till att daghemmen kom till. Men någonstans på vägen så gick den ursprungligen goda tanken helt fel. Från att barnen skulle erbjudas en trygg plats att vara på när föräldrarna arbetade - så blev daghem, förskola och skola för ettåringar och ett ställe som alla barn SKULLE vara på, för att utvecklas "normalt".

Malin Broberg, professor i utvecklingspsykologi sa på ett seminarium nyligen att hon ser flera negativa följdeffekter av att förskolan lyfts fram som så otroligt viktig och bra för barnen, då man på så sätt är med och bidrar till att föräldrar lämnar tidigt och hämtar sent:

"Det finns de som inte riktigt tror på sin föräldraförmåga längre … ohhoo mitt lilla barn måste gå i förskola för jag räcker inte till som förälder. Och jag vet inte riktigt var den här tanken kommer ifrån".

Nu har det här med övertron på förskolan faktiskt gått så långt att det finns barn som går året om … och jag menar verkligen året om: Alla lov … HELA sommarlovet, HELA påsklovet, jullovet, höstlovet.

Barn som aldrig är lediga.

I Botkyrka som skrutit om att de erbjuder 35 timmar i veckan till föräldralediga, så att föräldrar ska ha riktigt långa dagar till sina små när det är hemma med syskonet, har nu larmklockan slagit till. De har märkt att den här ensidiga informationen om att barn ska vara i förskola så tidigt som möjligt, så långa dagar som möjligt, har lett till att många barn aldrig får ledigt. Därför har de nu infört nya regler som innebär att alla barn till föräldralediga ska har rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet - och dessutom har de infört … hör och häpna … att föräldrar som har semester inte längre får nyttja förskolan till sina barn när de är lediga.

Det är faktiskt så att man knappt kan tro att det är sant. Finns det föräldrar som utan särskilda skäl, faktiskt lämnar sina små barn långa dagar året runt. Varför? Om barnen går så långa dagar året om i en bullrig, stressig miljö … hur blir barnen då? Så jobbiga att föräldrarna inte orkar med dem, kanske? VILL de kanske därför inte ha barnen med sig ens under semestern. VAD säger det egentligen om det samhälle vi har skapat?

Och jag vet att det här är känsligt och det är därför ni inte kommer att få läsa dessa rader i en papperstidning någonstans, eller se Uppdrag Granskning göra ett reportage, utan bara på den här bloggen. Men jag tycker faktiskt att vi har skapat ett mycket dåligt samhälle om vi har många små barn i vårt land som ALDRIG får en sammanhängande ledighet med sin familj. En familj som dessutom väljer att ta semester utan sina små barn. Det gör mig så upprörd att barn har så lite skydd, så lite rättigheter i det här landet att det här förekommer i en endaste kommun att små barn går hela året i förskola. Och tyvärr, det händer säkert inte bara i Botkyrka, utan är dessvärre säkerligen vanligt i många andra kommuner också. Dessutom sker den här året-runt-passningen på skattebetalarnas bekostnad till den största delen. Pengar som skulle kunna gå till att minska barngruppernas storlek och anställa mer personal. 

Det här kan inte fortsätta, utan det måste till en förändring direkt!

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk


Facebook nollställer med jämna mellanrum alla likes på den här bloggen. Inte på alla inlägg, utan det verkar mest vara de mest populära. Hur utbrett det är - är förstås svårt att veta. Jag har skrivit till dem några gånger där jag VET att jag haft fler än de få som plötsligt syns. Ibland återställer de. Det här inlägget har haft över 63 000 likes och är nu nollställt och har sedan dess bara några få nytillkomna. Bilden nedan visar hur det såg ut i augusti 2014 …






188 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är det skrämmande!! Varför har inte barn en lagstadgad arbetsvecka eller semester??? Vuxna har ju det!!

Madeleine Lidman sa...

Ja det är det verkligen. Dessutom har vuxna har en massa saker som barn INTE har …

Vuxna har skydd i en arbetsmiljölag. Det har inte barn sedan socialdemokraterna 2006 avvisade att förskolebarn ska ha ett sådant skydd.

Vuxna i äldreomsorg har skydd i en Lex Sarah där personalen är skyldig att anmäla brister. Ett sådant skydd har inte barn. Nyamko Sabuni, Fp lovade att en sådan lag skulle införas i juli 2012 (efter flera års påtryckningar från Hemmaföräldrars nätverk). Men sedan blev det tyst och det hela föll i glömska … tydligen.

Vi har en Barnkonvention i det här landet - men den följs inte. Dessutom får inte föräldrar fakta i det här landet kring vad små barn behöver. Det är dags att föräldrar får information om vad små barn behöver EGENTLIGEN: närhet, kärlek, god omsorg, god anknytning och socialt samspel. Vi behöver en familjepolitik som vilar på vetenskaplig grund - inte på myter.

Fast familjer verkar inte stå högt på listan hos de politiska partierna. I dag saknar följande partier helt familjepolitik som ett ämnesområde: S, V, Mp och M.

Anonym sa...

Så himla bra skrivet!!! Med min första tjej fick jag negativa kommentarer från MINA VÄNNER när jag ville ha henne hemma tills hon var minst två år, eftersom jag hindrade henne från att utvecklas på förskola... med tvåan är det farfar som inte kan förstå att jag prioriterar att vara hemma när det finns så bra dagis nuförtiden :-P

Krister Pettersson sa...

"Det finns de som inte riktigt tror på sin föräldraförmåga längre … Och jag vet inte riktigt var den här tanken kommer ifrån" säger prof Malin Broberg. Då har hon inte läst s-programmet Familjen i framtiden från ca 1970. Där får vi veta i text och bilder, att vi som föräldrar är odugliga, t o m farliga för våra barn. Se t ex bilden med den blåslagna flickan som säger till sin kompis: "Min pappa är säkert världens starkaste". Och i texten kan vi läsa, att föräldrar enbart skall ha delat "emotionellt ansvar" för sina barn. Allt annat tillkommer det (s)amhället att ansvara för när det gäller barnen.

Anonym sa...

Det är hemskt att barnen ska behöva börja så tidigt på dagis, de behöver sina föräldrar åtminstone till två år. Men det finns tyvärr de föräldrar som vill jobba o tycker att det är dagis uppgift att uppfostra barnen, men så är det inte. Jag är en mamma med sex barn men de är stora nu o har egna barn, vilket glädjer mig att de inte behöver vara helt tid på dagis o fritids. Tycker nog att många föräldrar skulle behöva tänka om , om man måste lämna dem så tidigt o länge.

Anonym sa...

Fruktansvärt!! Då jag arbetar inom förskola så ser jag hur trötta barnen är, men ont i hjärtat gör det när man hör stackars barnet säga: "Jag vill också vara hemma med mamma, pappa och lillebror" Tror att föräldrar inte inser sin roll i detta med att uppfostra och ta hand om sina barn. Förskolan är inte obligatorisk men viktig för föräldrar som jobbar!!

Madeleine Lidman sa...

Jag funderar lite på HUR man på ett positivt sätt får föräldrar att förstå hur viktiga de är för sina barn - och hur viktigt det är med balans. Gärna förskola från en lämplig ålder (det kan variera då alla barn är olika) men i lagom doser.

Hur tänker föräldrar själva …skulle de vilja ha arbetsveckor som var 50-55 timmar, utan att någonsin få ha en sammanhängande ledighet?

Att vara i en grupp med många andra barn och vuxna är ganska krävande för oss vuxna - tänk då hur det ska vara för barnen, så kan råda så lite själva över sin tid.

Det vi måste kräva nu är två saker:

ALLA kommuner borde införa samma självklara regler som Botkyrka. Föräldrar som har semester får inte ha sina barn i förskolan (om inte särskilda skäl föreligger). Och de som är föräldralediga måste erbjuda sina barn fyra veckors sammanhängande ledighet under året.

Sedan kan jag tycka att de familjer som är utsatta borde få någon annan typ av stöd, så att familjen kan få en chans att umgås och ha några veckors ledighet tillsammans.

Vi måste bli bättre på att stötta familjer i det här landet. Det är ändå den grundgemenskap som vårt samhälle vilar på.

Och för att förtydliga så menar jag inte bara kärnfamiljer. Jag VET att familjer ser olika ut idag och jag gör ingen skillnad på dessa :)

Anonym sa...

Var själv hemma nästan två år med mitt minsta barn. När det större var litet jobbade jag 50 % på kvällar, så han var väldigt lite på dagis. Hörde ofta kommentarer som- oj vad ensamt för dina barn.... De var inte ensamma! De hade en glad mamma och vi hittade andra barn som var hemma, vi grillade i skogen mitt i vintern, vi byggde kojor, vi kunde sitta och sjunga en morgon, det var lyx. Tror på att jag uppfostrar mina barn!

Malin S sa...

Jag blir väldigt förvånad när jag läser detta eftersom jag trodde att det redan fanns regler som sa att man ej får ha barnet på förskolan under ledighet. I min kommun är det snarare så att de åsikter som är de generella är som så att det är "fint" att ha barnet så lite som möjligt på förskolan. Detta som du debatterar kring i detta inlägget kan väl ändå inte vara ett stort generellt problem?

Anonym sa...

I vår kommun får vi inte lämna på dagis när man har semester och när man är arbetslös/föräldraledig så har man rätt till 15 Tim/veckan

Madeleine Lidman sa...

Jag har fått flera mejl från förskollärare och barnskötare samt föräldrar som i sin bekantskapskrets har upplevt det här.

Sedan måste det uppenbarligen ha varit ett stort problem i Botkyrka eftersom de genomfört den här förändringen, efter signaler ute i förskolorna. Jag har alltså inte någon statistik och vet inte hur det ser ut i övriga landet.

Om det skulle vara ett och annat barn i varje kommun som av särskilda skäl måste gå hela året så är det sorgligt, för jag tycker hellre att familjen skulle få stöd då - än att barnet ska lämnas till förskolan, utan avbrott.

jag tycker att det här väcker väldigt många frågor och jag är glad att jag lyft det här och att så många reagerar och diskuterar kring det här fenomenet. Om det nu inte är ett problem så är det ju ganska harmlöst att införa en regel som säger att om föräldern har semester så ska också barnet vara ledigt eller att barn ska ha rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet när en förälder ändå är hemma med syskonet.

Föräldrar som känner sig osäkra vad de ska göra om de är hemma i fyra veckor med två barn, får gärna höra av sig till Hemmaföräldrars nätverk, HFN. Vi diskuterar livligt och klurar på hur vi ska få in ett bättre barnperspektiv i samhället - men vi stöttar och ger också råd och inspiration till föräldrar som vill hitta en bättre balans mellan familj och arbete :)

Att delta i nätverket i te x facebookgruppen Hemmaföräldrars nätverk kräver dock att man också engagerar sig och ställer frågor och ber om råd :)

Anonym sa...

Fler borde ta efter!

Anonym sa...

Men det finns de barn som har det bäst så länge de är på förskolan.

uknes sa...

så bra skrivet! jag är en mamma som ursäkta språket skiter i vad folk säger. Jag har en 6 åring på förskolan 15 h i veckan. Dock försöker jag ha henne hemma så ofta gon vill. Men detta valde vi bara för hon har alla kompisar där. och nu också för hon ska gå över till 6 års. Jag tar hem henne tidigare under sommarlov. Men det jag vill ha sagt är att hon även har tre småsyskon på 3 och ett halvt, 2 och ett halv och 1 som är hemma med mig. 3 åringen provade vi att sätta på förskola när 2åringen kom men hon orkade inte och då var det "bara" 15 timmar i veckan. Så jag besluta att hon fick komma hem igen. Det enda jag kan se som de hindras från är just kompiskrets om man inte känner så många med barn i den åldern. Men till saken hör att en av fröknarna blev nästan arg när jag ville säga upp platsen. Hon kunde inte förstå och accepterade inte varför jag ville det.

Men jag ska iallafall försöka vara hemma så länge som möjligt med mina barn. <3

Anonym sa...

Hur många kommuner godkänner att man har
sitt barn i förskola när man är ledig? Känner iaf inte till någon runt gbg? Någon som vet?

Britt Svedberg sa...

Har jobbat 25 år på förskola. Under dessa år har det alltid funnits barn som varit på förskolan trots att föräldrarna
varit hemma/lediga. Det som smärtar oss personal som mest var alla dessa barn som är på förskolan 52 vec.
om året. VARFÖR finns det inte lagstadgad semester för barn???
Hur ofta ser man inte föräldrar på stan, sittande och fika, på badstranden, i butiker m.m. Varför skaffar man barn idag
om samhället ska ta hand om och fostra era barn?
Egentid är ett uttryck som är på modet idag! Nej ändra om alla regler inom barnomsorgen! Låt gärna barnen vistas inom förskolevärlden under den tiden föräldrarna arbetar. Men inte att små barn under 3år ska vistas upp till 10/11 tim./dag.
Här är väl ett sparbeting som hade gynnat våra barn vår framtid!

Anonym sa...

Snart plockas den nyfödda bebisen direkt efter födslen för att "det är bäst så". Var är alla kvinnor som vågar lyssna på sitt hjärta och vågar ta till sig sina barn? Vart är vi på väg? Jag är hemma med mina 3 och 6 år och vi har det bäst i världen. Hemma är kanske fel ord vi hittar på allt möjligt och är runt överallt. Jag
kommer att kämpa för hemundervisning också. Skulle det inte gå igenom i Sverige tänker vi flytta till Danmark. För oss är det självklart naturligt att som föräldrar vilja och få ansvara för sina egna barn. Och att vara tillsammans och kramas!!

Nina sa...

Åh, så skönt att läsa. Jag har valt att gå hemma med min lilla tjej, men får massor av press från omgivningen att det är sååå viktigt med dagis! Tids nog kommer alla måstena, men varför stressa med det. Jag vill ge min dotter lugna uppvak och mysiga frukostar så länge jag kan, både för hennes skull och min. Tycker inte man ska ha dagis som ett alternativ för att få egentid, varför skaffa man då barn?

Sanna sa...

Åhh va jag känner igen mig här. Vi väntar vårt första barn. Och har planerat att jag ska vara hemma med henne de tre första åren. Oj vilken kritik vi får. "Hon kommer inte utvecklas som hon ska" " hon kommer inte få sitt sociala behov tillfredställt" och jag måste varje gång försvara genom att säga "vi ska inte låsa in oss hemma, vi ska gå på öppna förskolan, kyrkans barntimme, babysim m.m." jag tror hon kommer få det toppen bra hemma med mig. Jag har dessutom jobbat på förskola och vet att jag kan ge henne samma "utveckling" om inte mer. Då hon har min fulla uppmärksamhet.

Unknown sa...

Så här skriver du själv: En blogg för dig som tycker att valfrihet är viktigt. /.../ /.../för att i stället ge människor utrymme att själva pussla och trixa för att hitta en sund balans mellan familj och arbete.
För att stå för en sådan (kd-politisk) syn är du väldigt dömande om hur vissa föräldrar väljer att pussla och trixa för att få ihop sin vardag. Du säger det själv, låt föräldrarna själva avgöra vad som är bäst för deras barn.

Anonym sa...

Min 5 och 7 åring har gått 15-tim i veckan på förskolan, för kompisar och gruppdynamikens skull. Det kommer även de två mindre att få göra, 3-åringen börjar till hösten. Om hon vill.

Vi är ganska ovanliga lokalt, ingen bekant har gjort likadant. Vi är båda företagare, jag på deltid så länge de är små. Men jag vill hellre uppfostra barnen själv än tänka på pensionen. Det går att leva billigare och jobba mindre!

Förskolan är bra, men det är föräldrarna som ska ha huvudansvar för uppfostran. Skärpning för slöhögarna!

Madeleine Lidman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Det är upp till oss föräldrar att våga reflektera över varför jag gör mitt val. Är jag ensamstående utan socialt nätverk och dålig ekonomi och har inget alternativ annat än att lämna hela dagar alltid alltid. Eller följer jag samhällets numera "norm" att barn ska börja förskolan vid 18 månaders ålder. Jag hör ofta att "vi har inte råd att vara hemma" men ofta handlar detta om prioriteringar i livet och vad man idag förväntas ha i form av prylar och semestrar.
Jag har fått många gliringar för att inte mitt första barn fick börja förskolan förrän han var 3,5 år. Att han missar social träning etc. Men jag har aldrig och kommer aldrig ångra det och gissa vad, han har utvecklats socialt etc presic som alla andra barn! Nu har vi gjort valet att barn nummer två ska vara hemma minst tills han är 2,5 år för vi har sett hur mycket utbyte vi har haft av att finnas där för nummer ett så länge. Detta har passat vår familj och våra förhållanden.
Alla måste göra sina val för vad som passar dem men våga fundera på varför du väljer som du gör.

Madeleine Lidman sa...

Fick flytta en kommentar då det inte blev så tydligt vem den var riktad till. Försöker igen.

Till Jonas Ekström:

Så du tycker att jag är dömande för att jag tycker att det är självklart att föräldrar inte ska ha sina barn i förskolan när de har semester - om inte särskilda skäl finns?

… dessutom på skattebetalarnas bekostnad … när barngrupperna är så stora som de redan är … och förskolan saknar pengar?

Då känner jag så här … om du vill ha dina barn i förskolan när du har semester, fine … med då får du betala den faktiska kostnaden också. Är du beredd att betala över 10 000 kronor för en månad per barn?

För då kan också förskolan erbjuda en bra verksamhet till alla barn - och i synnerhet till de som måste vara där när föräldrarna JOBBAR :)

Anonym sa...

Håller absolut med i sak, naturligtvis ska inte barnen vara på förskolan när förälder är hemma oavsett anledning! Men glöm inte att det finns föräldrar som inte HAR semester.. I det samhälle vi lever i idag med tillfälliga anställningar av olika slag händer det att man inte har möjlighet att ta semester på flera år. Jag jobbar inom socialtjänsten bla med försörjningstöd (socialbidrag) och vet hur det kan se ut för en del vars hjärtan gråter när de för tredje året i rad tvingas ha sitt/sina barn på förskolan hela sommaren mellan 06.00 och 18.00 för att det är de krav som ställs från andra delar av samhället.

Anonym sa...

Där jag bor får man ha det, men jag vet inte en enda som gjort det faktiskt. Det här kan inte vara ett stort problem "ute i landet" - däremot upplever jag att det är en jäkla stress på dagisföräldrarna att hämta tidigt (tvärt emot vad hon skriver i inlägget) Vi blev tom uppmanade att ta semester efter varandra, så att barnen skulle få vara hemma 8v eftersom det var jobbigt för dem i förskoleverksamheten under perioden med sammanslagna o flyttade avdelningar under sommarmånaderna.
Så jag och min man skulle alltså inte kunna göra något tillsammans under våra semestrar...?
Nu gjorde vi givetvis inte så, eftersom vi vill kunna umgås HELA familjen när vi är lediga - det där med "varannan-semester" eller vad vi ska kalla det, överlåter jag till de som redan HAR skiljt sig, eller känner att det är bäst för just DEM.
/Anna

Anonym sa...

Nu är jag ung mamma så även jag har sommarlov och sportlov m.m
och jag är så grymt glad över det, jag får hela sommaren med min lilla.

det skrämmer mig lite att börja jobba, jag kommer ha semester men kommer inte ha hela sommaren med min lilla tjej, men antar att det är vuxenlivet. förjävligt.

jag har henne på dagis från 8-13.30 varje dag , ibland så tar jag med henne till skolan, ibland så är vi bara hemma och jag kan faktiskt njuta lite när hon blir lite förkyld för då får vi en stund ihop.

Man missar otroligt mycket när man har barnen på dagis, men jag är glad att det finns, för det har gjort så jag kan gå färdigt skolan, och min lilla tjej får lära sig utvecklas på andra sätt, träffa andra folk och få vänner! det är en viktig del av livet också.

Anonym sa...

Öhhh jag fattar inte riktigt. I inledningen (längst upp på sidan) står det att det ska vara valfrihet, att politiker inte ska styra och ställa. Men det är väl föräldrarna som väljer att ha sina barn på förskolan mycket och länge, inte politiker. Vi behöver istället få föräldrar att ta mer ansvar, att kanske jobba mindre för att vara mer med sina barn. Men vi är ju så kåta på att ha prylar och förverkliga oss själva så vi har väl inte tid med barnen eller??

Anonym sa...

I Huddinge kommun får vi välja 15h/v eller 25h/v när vi är föräldralediga. Väljer vi 25h så måste man ha dom hemma alla lov och hela sommaren. Man följer skolans kalendarium. Har man däremot 15h så får dom gå året runt. Jag kan verkligen hålla med om att barn behöver sammanhängande sem. Sen behöver det inte vara hela juli om det blir problem på jobbet. 4v i juni går bäl lika bra och lite längre ledigt under jul.

Det är verkligen tråkigt för dom barn som alltid lämnas först, hämtas sist och är där året runt. Även om barnen växer upp och blir välmående vuxna så har jag svårt att se hur man som förälder inte vill umgås med sina barn. Varför har man då skaffat dom???

Anonym sa...

Tycker att det är jätte viktigt att diskutera dessa frågor man kanske borde ta bort att barn som fyllt fyra år får gå 15 timmar gratis på förskola och istället uppmuntra de som är hemma med sina barn .
sen måste jag också säga att jag har arbetat både i så kallade rikemans områden på förskola där föräldrar har råd med barnflickor osv där e det ganska vanligt att man e ledig utan sina barn eller att man har med barnvakten på semester medans det finns de som kämpar för att kunna leva där barnen kanske faktiskt har det ganska bra på förskolan för att möjligheterna att vara förälder inte finns och ja det är nog ganska lätt för oss som har det ganska bra att säga att man måste prioritera och visst kan man skall man göra det men alla har inte ens den möjligheten och det är lätt att säga att de barnen kanske borde få annan hjälp men då e ju frågan vem ska hjälpa dem de finns ju knappt stöd och kontaktfamiljer till de som verkligen behöver det .
jag vet inte om jag tycker att det alltid är bäst att barnen är hemma utan det borde finnas en balans så att även de barn som far illa i samhället syns någonstans ta ett exp ett föräldrar par som båda är arbetslösa och får barn föräldrarna kanske har psykiska problem alkoholproblem eller bråkar mycket nu säger jag inte att det måste vara så bara för att man är arbetslös men det kan vara så och barnet får ej komma till förskola för att de inte arbetar vem ska se om detta barn far illa eller mår dåligt det är lätt att lägga på en fasad den halvtimme man är på bvc per år men inte varje dag på för och eftermiddag jag tycker att vi måste se längre än näsan räcker klart barn skall få vara hemma om möjlighet finns och klart att barn skall få ha semester men se till varje individ vi är inga robotar

Madeleine Lidman sa...

Angående valfrihet. Hemmaföräldrars nätverk … och jag tycker att valfrihet är bra - och att föräldrar ska kunna välja fritt mellan förskola, dagmamma, flerfamiljsystem och omsorg i hemmet.

Men eftersom det inte finns obegränsat med skattepengar utan vi behöver pengar också till sjukvård, äldreomsorg, skola och andra trygghetssystem så måste vi också tänka till kring förskolans uppdrag och ha tydliga regler där.

Det kan inte vara okej med politiska ramar som ger föräldrar möjlighet att sätta sina barn i förskola när de själva har semester, utan särskilda skäl.

Inte heller att föräldralediga aldrig har syskonet hemma från förskolan … allt på skattebetalarnas bekostnad.

Det har jag åsikter om - och det har jag rätt att ha åsikter om, eftersom det är våra skattepengar och de ska användas varsamt och med sunt förnuft, så att de räcker till kärnverksamheterna :)

Anonym sa...

Samma i min kommun, man får i princip skäll om man lämnar på förskolan. Jag har dragits med skuldkänslor länge för att jag haft mina barn på förskola från 1 års ålder och sedan jobbat heltid. Men visst. jag kunde ju prioriterat bort hyran och mat och haft ungarna hemma istället :/.

Anonym sa...

Samma i vår kommun (Borås).

Madeleine Lidman sa...

Det blir lite onyanserat att skriva att man skulle kunna välja bort mat och hyra för att vara hemma. Läs vad jag kritiserar, inte att du har dina barn i förskola utan att föräldrar har dem där när de har semester.

Du beskriver själv att du har skuldkänslor, men om du vet att förskolan har tillräckligt med resurser för att ge dina barn bra dagar så blir väl livet enklare?

Och för att förskolan ska ha bra resurser så måste vi börja tänka till kring förskolans uppdrag. Men kanske även kring maxtaxan.

Se det här som ett bra tillfälle att fundera över vad som kan bli bättre. Personligen tror jag att vi föräldrar - oavsett vilken typ av barnomsorg vi har valt - behöver samarbeta mer, för att få in ett barnperspektiv i samhället i större utsträckning.

Fokuserar man på själva sakfrågan och diskuterar kring den så är vi en bra bit på väg … tycker jag.

Madeleine Lidman sa...

Lite nyfiken: Vad då "samma i vår kommun" … samma sak att föräldrar lämnar under semestern? Eller att det finns regler som säger att de inte får. Hänger inte riktigt med.

Hur ser det ut i Borås?

Anonym sa...

I min kommun där jag bor får vi lämna in schema på de dagar och timmar vi arbetar och har då ej rätt till mer tid även om jag betalar för fulltid vi får även lämna in sommar schema för de stänger 4 veckor och då finns bara en tillfällig förskola för hela kommunen så de stackars föräldrar som faktiskt arbetar på timmar och inte har en fast tjänst men kanske ett blygt litet barn skall vara någonstans där det aldrig varit med helt nya pedagoger som de ej känner , och föräldrarna skall gå med dåligt samvete man kanske även borde se över vilka veckor man stänger kanske rentutav ha semesterperioder även för förskolepersonal så kanske fler e lediga för semester men för en som arbetar på timmar inom vården är det ju alltid de fyra veckor som dagis stänger som finns mest jobb att få så det e nog inte alltid så lätt.
Självklart skall alla barn få vara lediga och få så mycket tid med sina föräldrar som finns möjlighet till för det e vi föräldrar som känner våra barn bäst och skall ge dem den trygghet de behöver ingen annan .
Men som tre barns mamma som har semester med sina barn ser man även mycket barn som far illa under dessa veckorna och det är sorgligt.

Madeleine Lidman sa...

Så kan det absolut vara att det finns barn som far illa och utsatta familjer som behöver stöd. Men det ser jag som en del av välfärdsuppdraget … att stötta familjer som behöver hjälp.

En idé kan vara sommarkollo för föräldrar OCH barn, under trygg vägledning av vuxna med den utbildning som behövs för att förstå och kunna stötta dessa familjer.

Det finns mycket att göra men med tanke på hur många just det här inlägget har nått ut till så är det uppenbarligen en mycket angelägen fråga att diskutera.

Jag tycker att det känns väldigt positivt och är glad för den återkoppling jag får i olika kommentarer :)

Anonym sa...

I min kommun ska man också ha barnen hemma när man som förälder har semester. Visste inte ens att det fanns kommuner som tillåter att man lämnar trots att man själv är hemma. Bor i Västerås.

Anonym sa...

Samma i Karlstad kommun också :)

Britten sa...

Äntligen en som har förstått. TACK!!!

SkogsÄlvan sa...

Jag trodde dagis/förskola var en "barnomsorg", alltså något arbetande föräldrar behövde när de arbetade. Själv minns jag att första dagiset mina barn gick på ställde krav på vilka tider jag skulle lämna mina barn. Tider då jag faktiskt inte jobbade utan var hemma!!!
Så, för vad har vi barnomsorgen, för de anställda förskolelärarna eller de yrkesverksamma föräldrarna? Jag födde inte mina barn till förmån för barnomsorgen. Jag skaffade mina barn för att JAG ville ha barn.

Anonym sa...

Hade min äldsta hemma på heltid tills hon började 6-års, och min yngsta tills hon var 4 år. Ångrar det inte en sekund! Det var den bästa tiden i mitt liv. Visst får man offra mycket och prioritera bort, men vad är materiella saker jämfört med att få chansen att vara tillsammans med det bästa man har, sina barn.

Anonym sa...

Helt rätt! Gå på din magkänsla. De som ifrågasätter har antagligen aldrig haft dessa mysiga frukostar och vet inte vad de missar.

Carola sa...

Då har de som arbetar med det barnet skyldighet att göra en orosanmälan till socialtjänsten. Om man anser att barnet har det bättre på förskolan än hemma behöver den familjen stöd och hjälp.

Anonym sa...

Hur kan det vara så att föräldrarna ens FÅR lämna sina barn på sina semestrar?? I vår kommun/region MÅSTE barnen vara hemma med föräldrarna 4 v varje år, på vissa dagis har man tom stängt de veckorna. Men säkert finns det kryphål för de som vill och kan hitta dem om dagis har öppet. En förälder som inte tror på sin egen förmåga, VILL vara ledig själv eller vad nu orsaken är borde inte ha skaffat barn eller se till att tänka om och göra om. Stackars barn säger jag, bara. Utarbetad och överflödig vid 10 års ålder... Ja, risken finns ju faktiskt. Tid att prata och för mys med barnen = kvalitétstid på högsta nivå. Tänk om alla föräldrar kunde inse hur viktiga de är för barnen.

Anonym sa...

Eller hur?! Där jag bor är jag ett unikum som varande ensamförälder. På heltid. Inte varannan vecka eller så, utan 365 dagar om året. Vilket innebär att min son kommer först och går hem sist ofta, ofta. Och är på fritids (förut dagis) alla dagar. Även lov. Som tur är har jag förstående arbetsgivare så att jag får semester de fyra veckor fritids och dagis har stängt. Trots att vi har rullande schema med vartannat år tidig, vartannat år sen semester.

Anonym sa...

Man blir ju fundersam att man inte vill ha sina barn hemma när man har möjlighet att ha det. Jag vill ha varenda sekund jag kan få hemma med min son.

Anonym sa...

Skicka till tidningarna! Så skrämmande och tyvärr så sant. Det borde göras fler socialanmälningar från förskolans sida.//Förskollärare

Annica sa...

Jag har varit hemma med mina fyra barn och dom har sannerligen utvecklats normalt. Håller med, det har verkligen blivit snedvridet detta med dagis. Unga föräldrar får ju inte själva chansen att utvecklas som föräldrar om dom kanske känner att det "normala" är att lämna sitt barn redan vid ett år.

Madeleine Lidman sa...

Jag har skickat en omskriven version till tidningarna … men tyvärr … det är inte troligt att det kommer in. Det blir ofta locket på när förskolan kommer på tal - jag förstår inte varför. Diskuterar man de problem man ser på ett sansat och konstruktivt sätt - kan det ju bara bli bättre … tycker jag.

Anonym sa...

Jag har varit ensamstående förälder, och bott i en flott trea med uteplats och äget kombi bil. OCH bara jobbat 75% och haft nivå två 0-27h på förskolan. Och är undersköterska.
Man kan prioritera bort kläder och dyr mat och dyra leksaker.. Jag fick ihop det i alla fall.

Unknown sa...

Hade jag kunnat skulle jag va hemma mer med min trollonge. Hon är på dagis i snitt 45 tim/vecka. Tycker det e skit jobbigt. Men jag måste ju jobba för att få in en ekonomi som vi faktiskt kan vara lediga på och göra roliga saker. Min förhoppning i framtiden är att gå ner i tid för att hon ska få vara hemma mer. Sen detta med att föräldrar lämnar sina barn innan dom är helt friska från sjukdomar. Att vissa föräldrar faktiskt inte har tiden att vara hemma med sina sjuka barn. Varför skaffa barn om DU inte har tiden till det . Är karriären SÅ mycket viktigare än att vårda ditt egna barn. Helt galet enligt mig.

Anonym sa...

Låter ju helt absurt! I vår kommun gäller 15h/v och absolut inget alls på loven (gäller alltså barn som har föräldrar som är föräldralediga med syskon eller arbetslösa). Själklart får barnen inte vara på förskola när föräldrarna har semester. MEN, när jag var föräldraledig med minsta dottern var storasyster 3,5år och då försökte personal på förskolan övertala mig att storasyster skulle vara hemma i 2 år. Jag tog väldigt illa vid mig. Storasyster var 2 år och 2 mån när hon började förskolan och gick enbart halvtid eftersom jag och min man jobbade 75% var. Hon älskade förskolan och behövde det sociala sammanhanget eftersom hon var ganska försiktig av sig. Jag har ofta känt en hets på fb och i media om att "alla barn går så länge på förskola och att alla föräldrar gör si och så". Det går att vara hemma i minst 2 år med sina barn och vänta med förskola, det går att jobba deltid (har vi rätt till enligt lagen). Alla föräldrar kan inte dras över en kam. Jag tror och hoppas att de flesta föräldrar tar väl hand om sina barn. Men det är helt tokigt att man får lämna 35h/v!!! 15-20h/v känns rimligt, OM man vill. Alla vill ju inte lämna så länge, eller hur?!

Anonym sa...

SVT.se har gjort en granskning av förskolan och bett om kommentarer.

Anonym sa...

Ni ska ha en eloge för att ni planerar ert barns nedkomst, det skulle fler föräldrar göra o inte bara ha barnen som status. Det finns alldeles för många föräldrar som inte orkar med barnen. Bra Sanna+man.

Anonym sa...

Det där var bland det mäst privilegiade o dömmande jag läst på ett bra tag. Att påstå sig stå för familjens rätt att välja samtidigt som du har en klar agenda för att just begränsa valen är inte bara missvisande men långt ifrån att ta barnets perspektiv. Dessa behov har uppkommit av flera olika anledningar, sluta skuldbelägga de som behöver lämna sina barn oavsett anledning, ingen vet inte vad som ligger till grund för att en föräldrarleig person känner att hen behöver den avlastning förskolan har att erbjuda.

min inloggning krånglar, men jag vill inte vara anonym, Shiri Lundholm, shirinataly.wordpress.com

Anonym sa...

Korkade föräldrar som inte förstår barnens bästa. Borde inte behövas regelverk.

Madeleine Lidman sa...

Hej Shiri,

Vad synd att du tycker att jag är dömande. Med tanke på hur det här inlägget har spridits - över 40 000 har läst det just nu och med tanke på alla mejl jag har fått med positiv uppmuntran så är jag väldigt säker på att jag träffat rätt.

Det finns ingen anledning att barn ska vara i förskolan när föräldrarna har semester - om inte särskilda skäl föreligger. Socialdemokratiskt styrda Botkyrka har valt att införa de här reglerna, eftersom de såg att det här gått alldeles fel.

Mycket klokt av dem tycker jag. Det ska de ha en eloge för :) Dessutom kan jag tänka mig att de spar en hel del pengar som nu kan gå till att minska barngruppernas storlek.

Men … det är också en mycket viktigt signal till föräldrarna att de är viktiga för sina barn.

Barn behöver balans de precis som vi vuxna. Balans mellan lek och lärande i förskolan och avkoppling och rekreation i hemmet.

Att konstatera det tycker jag inte är varken dömande eller dumt. Bara ganska självklart :)

Anonym sa...

Jag tror det är vanligare än man tror att lediga föräldrar lämnar sina barn på förskolan.Jag jobbar själv på förskola.

Madeleine Lidman sa...

Stort tack till alla er som skriver och berättar om hur ni löst er tid med barnen och hur ni kämpar för att hitta tid för dem - hemmaföräldrar som förskoleföräldrar, ensamstående och sammanboende. En eloge till er och ett litet "Heja och bra jobbat".

Det är ett tufft jobb att få ihop det som småbarnsförälder och det handlar mycket om att hitta nätverk och stöd i andra i dag när så många inte har släkten på nära håll som kan ge stöd.

Härligt hur som helst att ni tar er tid att skriva några rader. Det är nyttig och viktig läsning :)

Madeleine Lidman sa...

Jag har nu också fått så många signaler från pedagoger i förskolan på att det faktiskt är så att många lämnar sina barn. Jag vill inte döma - men gärna försöka vara med och sprida information om hur viktiga föräldrar är för sina barn och hur viktigt det är med balans.

Hoppas vi kan hjälpas åt där :)

Anonym sa...

Håller med till fullo, men måste även påpeka hur allt detta hänger ihop med hur arbetslivet ser ut för många föräldrar, barn tvingas gå extremt långa dagar. Även hur familjesituation är något som kan spela in på detta. Nu pratar jag alltså om vardagslivet. Det är inte enbart så att alla föräldrar är lata eller inte ser sina egna föräldraförmågor, det är även andra krav utifrån som påverkar hur livspusslet tvingas läggas. Det betyder dock inte att jag tycker att det är så det SKA vara, snarare tvärtom.

Att föräldrar däremot skulle välja att lämna sina barn på förskola när de själva har semester, är ju skrämmande på ett annat sätt.

Anonym sa...

Jag är förskollärare och jag känner igen mycket av det som skrivs här. Vi har föräldrar som lämnar ena barnet på förskolan men är hemma och vabbar med det andra och där blir det onödiga konflikter och tårar hos barnet som lämnas på fsk...Vi har småbarn som går 7-17 och på alla lov och vissa av dem får INTE sova middag för då somnar de så sent på kvällen sedan. Det är vanligt att barnen är på fsk med lediga föräldrar eller vabbande föräldrar hemma. Vi i personalen får inte kommentera detta. De har "rätt till sin tid". Vissa barn behöver vara på fsk av olika skäl medan andra skulle må bra av att stå mer i centrum hemma. Varje förälder måste kunna ha möjlighet att besluta när deras barn ska börja på förskolan. Men kanske behöver samhället sätta lite gränser för vistelsetider för barn på fsk...? Alltså sammanhängande ledighet. Det är extremt viktigt att barn får vila från alla ständiga intryck de är med om på fsk. Inga vuxna vill knappast jobba alla vardagar året runt med endast helgerna lediga!! Varför måste deras barn då göra detta tänker jag? Det finns ju för vissa "giltiga skäl" för att man MÅSTE ha fsk året runt för att kunna överleva som tex ensamstående förälder och att det är oerhört trist för de inblandade. Men dessa människor är inte alls så många som de som lämnar barnen extra många timmar per månad för att ha egentid, hinna handla, vara hemma i lugn och ro med syskonet osv HUR kan det då vara så? Jo. Det finns ju lagar och regler som vi alla följer. Om det skulle se annorlunda ut med dessa skulle kanske förskolesituationen också se annorlunda ut. Barnomsorg ska vara barnomsorg och vi ger en professionell sådan till våra barn. Men som sagt. Det bör finnas mer ansvar över till föräldrar och ge dem hjälp att återta sin föräldraroll och förstå hur extremt vikta de är för sitt barn. Det finns INGENTING eller INGEN som går före en förälder för deras barn. Barnen kommer inte gå under vare sig de är hemma i 2-5 år eller blrjar i fsk som ettåring. Sunt förnuft. Lagom är bäst. Men vad som är lagom för vart och ett barn vet nog endast föräldrarna (oftast) bäst. Så tror jag. Jag har lämnat nina 3 barn vid väldigt olika åldrar och alla tre har det fungerat bra med. Tror man på sin plan oavsett om man tänker vara hemma eller jobba heltid från barnet är 1 år så blir det nog bra. Just för att man har en plan. Ledighet är bra. Men trygga föräldrar som vet att de gör rätt samt sitt bästa är ännu bättre.Vissa KAN inte ta kwdigt. Vissa har det supertungt. Vissa har inga släktingar som stöttar. Vissa kanske inte har fast jobb/inkomst och bara måste jaga pengar...Alla måste få ha möjlighet att veta/känna/tro på att deras barn kommer ha det bra. Att det kommer klara sig. Oavsett. Och vi HAR en grymt bra förskola. Om man inte kan välja att vara hemma i 5 år...Stå på er alla medvetna kämpande föräldrar. Men glöm inte att era barn också behöver semester ibland...Ha det bäst!!! ... :)

Anonym sa...

Ja jag tycker detta inlägget är dömande, självcentrerat och utgår från en utifrån position, som dessutom stigmatiserar de som har detta behovet. Att du inte är ensam om att döma andra människor gör det inte mindre dömande för det.

Min reaktion handlar inte om Botkyrkas regelverk, jag tror de allra flesta kommunerna har det regelverket där det inte är tillåtet (har inga siffror på det), min reaktion på hur du framställer familjer som nyttjat denna möjlighet och för den delen samtliga familjer som har behov av att lämna sina barn på förskolan. Vi vet inte varför människor väljer att lämna sin barn på förskolan för att åka på semester, vi vet inte vilka förutsättningar dessa personer har, vi vet inte vilket nät de har omkring sig, vad de varit med om och vad som får dem att orka med sitt föräldraskap. Kanske är detta skillnaden mellan att bli sjukskriven och orka? det är inte vårt jobb som vare sig förskolepersonal eller vänner att bedöma för vi kan omöjligt veta.

Ja det behövs mera resurser till förskolan, kommuner där de inte har denna möjlighet behöver fortfarande mera resurser och det är inte det ditt inlägg handlar om.

Jag som förskollärare har inte upplevt denna övertro på förskolan utan snarare tvärt om, många som ursäktar att de behöver lämna sina barn långa dagar och pusslar med släktingar och annat för att få ihop vardagen. Inlägg som denna brer på skuldkänslorna hos dessa personer.

Ja barn behöver balans mellan lek, lärande och avkoppling, alla familjer kan inte erbjuda detta, kanske är det så att det är just den där tiden barnet är på förskolan som ger föräldern möjlighet att ladda batterierna för att kunna erbjuda en bra hemmiljö? åter igen VI VET INTE gör det du känner är bäst för din familj och låt de personer som behöver lämna hela dagar, alla dager, inga dager, några dagar.. göra det med.

Anonym sa...

Min upplevelse är att hos många idag ser man inte familjen som något som hör ihop, som finns på en gemensam ö. Istället består familjen av olika öar där det blir så viktigt att varje enskild ö ska få sin egen tid. Varje barn ska ha egen tid med förälder och föräldrarna måste ha egen tid med varandra och det man gör tillsamman måste hela tiden vara roligt och positivt. Rädslan för...kanske kaos, är så stor att man inte kan förstå betydelsen av samhörighet och gemenskap där hela spektrat av känslor måste få finnas för att det ska bli möjligt att bygga bra relationer. Det är så sorgligt att se det utanförskap som barn redan i två-årsåldern upplever och mitt hjärta gråter av att läsa att föräldrar inte ens vill semestra med sina barn. Tyvärr har samhället bidragit till detta genom att tillåta föräldrar att inte behöva ta sitt ansvar, vilket i mina ögon är under all kritik. Har själv tonårsbarn och jag vill bara uppmuntra er föräldrar att njuta av era barn när de är mindre. Det är inte alltid en dans på rosor men tiden går så fort och det är när barnen är små man bygger relationen. Och se eran påverkan som ni har möjlighet till som en förmån i livet!

Madeleine Lidman sa...

Okej Shirin nu har du uttryckt vad du tycker om mig som person …

I övrigt kan jag bara säga att jag inte håller med dig. Jag står fullt ut för mina åsikter och hoppas verkligen att det blir ett nytt och tydligare regelverk i ALLA kommuner :) Botkyrka är ett föredöme som lyssnat på signalerna från pedagogerna i förskolan och som agerat :) Mycket bra!

I övrigt så önskar jag verkligen av hela mitt hjärta att familjer som befinner sig i en utsatt situation kan få stöd. Tyvärr kan det även där bli problem när förskolan i ett slags utökat uppdrag även ska lösa utsatta familjers problem. Jag skulle hellre se att familjerna fick det stöd de behöver.

Det går inte att ha en lösning för allt. Förskolan har ett uppdrag och ska pedagogerna få en rimlig arbetsmiljö så kan man inte utöka det uppdraget hur mycket som helst.

Tror att det även där finns en hel del att arbeta med.

Alwa sa...

Bra skrivet. Mer om detta i boken " En bok om framtidens skola. Entreprenöriellt arbetssätt och didaktiska rum.

Anonym sa...

våra barn ska vara hemma så länge de kan, gärna 3-4 år!

Anonym sa...

Samma i Österåker.

Barnskötaren sa...

Måste bara kommentera lite.. Jag har arbetat i Botkyrka kommun nu i 24 år och de senaste åren sedan vi införde 35 timmars dagar för barnen (föräldralösa och arbetslösa) så har vi tyvärr märkt att fler och fler föräldrar drar stor nytta av att lämna sina barn HELA somrarna ja hela året på förskolan. Vi ser föräldrarna går och fikar med sina vänner och kommer till förskolan med stora mat och klädes kassar. Dom har haft så kallad egentid. Medan barnen går i stök och bök hela dagarna. ja vi har faktiskt en bra pedagogik också men barnen blir även dom mättade på allt som sker på förskolan och dom är trötta, får ju knappt vara hemma och vara sjuka ens. För då kan ju inte föräldrarna göra sitt.. Tyvärr är det en vanlig sak vi får brottas med varje dag med föräldrarna.. Jag förstår absolut de föräldrar som verkligen MÅSTE arbeta och behöver ha sitt barn på förskolan absolut inget inte mot dom. MEN när vi ser "arbetande" föräldrar sitter med sina kompisar och fikar, eller när vi ser även dom komma med stora kassa fulla med kläder och dylikt eller när vi ser dom komma och lämna sina barn när vi öppnar 06.30 endast i förda mjukisbyxor och inte "fixade" och sedan kommer och hämtar sina barn i när vi stänger kl 18.00 uppsminkade och fräscha med kassar fulla av saker. Då vet vi att dom inte varit på jobbet, eller kan tänka oss det. Vet inte hur ni andra har det som arbetar på förskola men vi kan inte vara spioner och se vilka dagar föräldrarna har semester utan vi har flera barn som varit hela långa dagarna året om och vi ser hur föräldrarna är "lediga" när dom kommer och hämtar. vi har inte kunnat göra något för tyvärr har politikerna inte haft ögonen öppna förrns NU och det kan jag med fler av mina kollegor bara tacka "gudarna" för att vi äntligen kan få se våra underbara barn få den välbehövliga vila dom verkligen behöver tillsammans med sina föräldrar.. Ja vi hoppas i alla fall att vi kommer se ett resultat av det i år.. Men jag vågar inte ropa högt förrns den här sommaren är över.

Anonym sa...

Nej, jag har inte skrivit ett ord om dig som person, jag har skrivit om din position och om ditt inlägg där det framgår tydligt att du inte tillhör målgruppen som nyttjar denna möjlighet. Jag vet lika lite om hur du är som person som du och jag vet om personerna som behövt lämna sina barn längre dagar på förskolan, under lov osv. D.v.s Ingenting.

En familj kan vara utsatt på många olika sätt, det märks inte alltid och det kan vara svårt att be om hjälp, därför jag skriver att detta kan vara hela skillnaden för en del familjer som hade behövt hjälp utan den här möjligheten, det är inte vårt jobb att bedöma.

Unknown sa...

Samma i Strängnäs

Anonym sa...

Har du någon källa på att man kan ha barnen på förskolan under sin semester i Botkyrka? MVH Maria

Anonym sa...

När jag var arbetslös och hade mitt första barn hemma var jag 20 år. Hyran var för dyr så jag sökte hjälp på socialen dom krävde att jag skulle plasera mitt barn på förskolan trots att jag sa att jag inte ville. Jag ville vara hema med mitt barn dom sa att mitt barn skulle få det så bra där och att jag var tvungen att söka jobb. Jag sökte arbete över allt men ingen ville anställa en småbarns förälder.och mitt barn blev mobbad misshandlad trakaserad av sina lekamrater på förskolan jag sa upp platsen ,vart hotad av cefansvarig på förskolan. Idag är jag imot förskola just för att chefansvariga på förskolan anmälde mig till socialen och vi fick 7 års helvete och mitt andra barn tvingades gå i förskola mot min vilja båda barnen blev lidande och även jag allt gråtande varge morgon år ut och år in och inget arbete. Några pengar till hyra och matt fick vi inte av socialen dom ansåg att vi skulle leva på barnbidraget och underhållet. Vi levde i fattigdom när jag en dag fick arbete var den minsta åtta år då släppte socialen oss. Min son fick brutna revben och en krossad pung och hjärnskakning och talsvårighet på förskolan och fröknarna var inte bättre dom. Dom skrek håll käften tiltill min son när han skrattande inför mina ögon. Och misshandeln var helt okej enlikt fröknarna. Jag fick stress och vart deprimerad av sorgen att behöva lämna mina barn där. Bojkotta förskolan.

Madeleine Lidman sa...

Hej Maria, Om du klickar ner längst på sidan så finns det lite länkar. Man kan inte längre ha barnen året om i Botkyrka eftersom de infört nya regler.

Madeleine Lidman sa...

Till dig som har haft en så extremt tråkig upplevelse av förskolan, vill jag verkligen bara beklaga. Vilken utsatt situation för dig och ditt barn :( Det är ju förskräckligt. Hoppas att saker har blivit bättre för dig och barnen nu.

Det man ska göra om det är problem är att prata med förskolechefen. Hjälper inte det kan man i dag anmäla BEO - Barn och elevombudet. Men är man i en utsatt situation … ja då är det verkligen inte lätt. Ett tips är att då alltid ta med sig en anhörig så att man är två som är med och har stöd i varandra.

Jag känner många som arbetar inom förskolan och de är engagerade och brinner för sitt yrke, kloka och duktiga och arbetar verkligen för att ge barnen bra dagar, men … visst finns det alltid människor som hamnat i fel yrke, på fel ställe.


Madeleine Lidman sa...

Till BEO ska det förstås vara :)

Villa Björkenäs Backen sa...

HEJ

Mycket bra skrivet.
Så hemskt men så sant också.
Jag vet bara själv hur man fick försvara sig på f öppna förskolan för alla
om att vi hade stora systern hemma när vi fick vårt fjärde barn.
Och stora systern var då 1.5
Det är så sorgligt att läsa....barnens tid är så kort.
En tid som går så fort och det ska vi vara rädd om.

Braskrivet !

Anonym sa...

Jag tycker förskolan är bra för många barn men ej för tidigt. Mindre grupper, mer personal. Renare miljö och bättre mat. Begränsningar vad det gäller tiden på dagis. Det ska inte kunna utnyttjas till annat än förälderns arbetstid. Föräldrar måste också ta ansvar för sina små. Den bästa gåvan man kan ge sitt barn är en närvarande förälder. Inte bara helger och en utlandssemester på en vecka el två. Det är de små vardagliga stunderna tillsammans som betyder så mycket för barnet. Det kostar ingenting utan man får belöning istället av ett glatt o tryggt barn. Ibland kan man undra om inte en del skulle ha tänkt igenom om de verkligen har tid för att skaffa barn. Det finns ju så många aktiviteter som vuxna bar måste gör idag. är de verkligen viktigare än barnen. Har barnen blivit lite av en statussymbol för en "bra familj". Jag tror att man får hoppa över lite vuxenaktiviteter några år tills barnen blir lite större. Då tror jag att vi får lite mindre stressade föräldrar och barn. Koppla av och njut av de älskade barnen. Det är något nytt vi måste lära oss. Barnen får för lite uppmärksamhet idag. Inte underligt att de gör revolt när de blir större. De vill någon gång bli sedda. Nu retar jag säkert många men jag står för min åsikt. Jag har själv fostrat två barn som idag själva är vuxna och trygga föräldrar som har trygga förskolebarn och som får vara hemma när ledighet finns. Barnen är det viktigaste för dem.

Anonym sa...

När jag väl hade fått ett arbete så fick jag veta att barnens förskola var stängt på sommarlovet jag sa deta till min nya chef och även visade intyg på det då sa("chefen du kan gå hem och behöver inte återkomma") enligt diskrimneringslagen så fick hon min chef inte säga så eller göra så mot mig. Jag har då aldrig haft mina barn året runt på förskolan när det var lediga på förskolan var mina barn hemma med mig men när jag därimot ville avskriva barnen från förskolan , vara hemma med barnen blev förskole chefen arg och anmälde mig till soc. Soc tvingade mig att ha barnen på förskolan mot min vilja. Jag avskydde hur vi blev behandlade av förskolechefen och soc. Jag kämpade på i arbetlöshetsträsket samtidigt som jag var på arbetsinterjuver och arbetsförmedlingen vart mina barn psykiskt och fysiskt misshandlade av andra förskole barn och förskollärarna sa att mina barn skulle lära sig att lösa konflikterna själva och att dom inte fick gå i mellan barnens bråk. Deta gjorde mig ilsken och förtvivlad . När jag väl fick ett nytt arbete på förskolan så fick jag lära mig om barnens rätt i samhället och om mänskliga rättigheter och om diskrimineringslagen. Och ojojoj va förskolan och socialen bröt i mot den. Själv är och var jag rökfri snusfri drog fri alkoholfri och psykisk frisk i huvudet. Men förskole fröknarna och förskolechefen och soc var det då inte. Dom förstörde totalt mina första år med mina barn och våran glädje och lycka total förstördes jag kommer aldrig förlåta dom för det. Plus jag kommer aldrig sätta mitt tredje barn på förskola.

Anonym sa...

Vi upptäckte att det är så som många beskriver det med tiderna även i Mölndals Kommun och jag gillar det inte. Jag har oregelbundet schema och är ledig minst en dag per arbetsvecka och arbetar istället helger och kvällar osv. Fick precis höra att här får man inte lämna barn på fritids om man är ledig. Jag har ofta satt upp dem till 15 (på mina lediga dagar) för att barnen slutar olika tider och vid 15-tiden så brukar alla fyra ofta ha slutat och jag hämtar alla. Det ger också barnen möjlighet att leka med sina kompisar en stund, jag kan ta med mig deras kompisar hem oavsett om de slutar en annan tid eller de kan följa med en kompis som går på fritids hem. Nu innebär mina lediga dagar, att första barnet kommer hem vid 11:20, andra mellan 12-14 och de två större mellan 14-15:30. Så inte kan jag hitta på något med första barnet som slutar tidig heller... för vi måste passa hämtning utav övriga barn.

JAG har verkligen inget emot att ha barnen hemma... men för deras skull så är det väldigt värdelöst att de inte får vara på fritids ens någon/några timmar när jag är ledig. Ena dottern har i stort sett bara kompisar i årskursen över henne (som alltså slutar senare) och de kommer därmed aldrig kunna leka på någon utav mina lediga dagar längre. Jag kan inte heller ta med mig yngsta som slutar tidigt, för att hitta på något skoj... för vi måste passa på de äldre syskonen.

När vi bodde i Sthlm så fick man ha på fritids både som föräldraledig och deltidsarbetande, på lediga dagar osv. För mig är det också självklart att man inte har dom till 18 om man är ledig... men att det är möjligt att styra lite efter barnens behov. Ex. om de ska med en kompis hem, som slutar 16, så var det okej.

Nu innebär en ledig barn att mina barn är arga och ledsna över min ledighet... för det innebär att det inte blir någon kompislek. Så jag gillar Sthlms-varianten bättre.

Tyckte också att det var toppen att man fick lämna storasyskon på dagis upp till 30/vecka när jag var hemma med smått. Det innebar inte att barnen var där 30h/v. Minns att dagisfröknarna tjatade på att barnen skulle komma dit, för att dom var där så sällan. Men det innebar att vi kunde styra tiderna liiite själva. Det var okej att lämna vid 10-tiden och hämta runt 15. Om jag var sjuk kunde de stora barnen bli stimulerade trots att jag var sängliggandes med en tuttande bebis vid min sida. Om jag ville ägna en dag åt att träffa mammagrupp eller gå på babymassage, så var det okej utan att behöva tänka på konstiga dagistider för storasyskonen. Allt handlade inte om att passa dagistiderna... utan vi kunde göra sånt som passade oss också. Jag menar hur kul tycker ett skolbarn (som är van att leka med kompisar hela dagarna efter skolan) det är att lämna alla lekande kompisar för att åka hem till mamma och en liten bebis, varenda dag?!? Tror att det är att ta ifrån barnen en viktig social bit faktiskt!!

Så jag har bara sett fördelar, för barnens skull, att det varit generöst med tid på dagis och fritids trots föräldrarledighet och ledighet. Och vi har nyttjat det på ett sätt som blivit superbra för både barnen och oss. Vi har haft långa sommarlov och även dagisbarnen var lediga på alla "skollov" osv. Men möjligheten fanns, att nyttja tiden när den behövdes.

Malin sa...

Hade ingen aning om att det var tillåtet att lämna sina barn på dagis när man hade sem. Varför skulle man ? Min son.är snart 22 år. Jag är ensamstående mor sedan han var väldigt liten. Arbetade i början heltid pga att klara ekonomin. Inte fett att vara ensamstående. Min son älskade dagis men tack vara mina snälla föräldrar behövde han aldrig vara där hela dagar alla dagar i v. Men utan dom hade jag inte haft ngt val när jag arbetade.Men under semestern, nä det förstår jag inte :-/!

maaya sa...

Tycker de är skrämmande att folk väljer att låta barnen gå långa dagar om det inte finns ngt behov.
Dock blir jag lite orolig o undrande hur reglerna gäller som i Botkyrka om man som mig jobbar natt? Jag kan ju vara ledig 10dagar i rad för att sen jobba intensivt natt flera nätter.
min dotter älskar sitt dagis, sina kompisar och hon blir nästan alltid ledsen för att jag hämtar henne "för tidigt".
MEN hon går ju på dagis trots att jag är ledig!!
Om man förbjuder oss skift/natt arbetare att ha barnen på förskola när vi är lediga är vi nog många som inte längre kan jobba skift utan måste ta vanliga arbeten vilket betyder att barnen måste gå längre dagar..
bara en undran o en tanke

Anonym sa...

Där jag arbetar har vi reglerna, 15h för föräldralediga, 25h för arbetslösa, för övriga gäller det den tiden som vårdnadshavare arbetar + tiden det tar att ta sig till och från arbetet. Om en vårdnadshavare är ledig/semester så är barnet det också. Det är inte ok att besöka frisören, gå på stan eller festival, inte ens handla när ditt barn är på förskolan. Det är inte en barnpassningsverksamhet vi bedriver. Självklart finns det alltid undantag, men det är utefter barnets/familjens behov.

Anonym sa...

Jag förstår inte varför vi måste lagstifta om när var hur och hur länge barn får eller inte får vara på dagis ,fritids, förskola etc. ALLA barn är olika och har olika behov, dessa behov ändras och varierar också från en tid till en annan. Ibland behöver ett barn vara på dagis för att komma från sina syskon och skaffa egna kompisar. Ibland behöver ett barn lite längre tid på dagis en dag för att komma in i leken och har större nytta av att vara helt ledig en annan dag. Har man flera barn kan det ibland vara bra för både barn och förälder att få en ensam dag tillsammans, utan syskon. Vissa perioder kanske en förälder behöver ett par timmar ledigt någon gång i månaden för att vila, gå till tandläkaren, frissan eller städa hemma. En förälder som mår bra och är glad, utvilad är en bättre förälder. En trött förälder kanske sätter barnen framför tv eller dator när de kommer hem och då kanske barnet hade haft det bättre på dagis. Barn mår bra och ibland mår de inte så bra och det är lika dant för oss vuxna.
Ibland är jag världens bästa mamma och ibland är jag världens sämsta mamma.
vissa dagar har jag världens bästa ungar och ibland, utan någon särskild anledning, har dessa bytts ut mot ett gäng ligister och huliganer.
Jag älskar dom varje dag och de älskar mej. Så är det bara.
Min första barnmorska sa till våran "blivande föräldrar" grupp ... Jag hoppas att ni INTE blir de föräldrar NI VILL VARA utan att ni blir de föräldrar som ert kommande barn behöver. Tänkvärt tycker jag!
Det dagis och fritids där alla mina barn går och har gått har haft olika regler och rutiner från år till år. Bäst "stämning" har det varit när vi haft en öppen relation och diskussion om vad som behövs just nu! Jag har haft mina barn hemma när det varit stökigt, många inskolningar eller brist på personal och mina barn har fått vara där när jag inte mått så bra eller haft det kämpigt på jobbet. Rak och ärlig kommunikation där barnens bästa alltid kommer i första hand oavsett vad lagar och regler säger tror jag vore det bästa för ALLA parter.

Anonym sa...

Hej! Finns dom som är tvungna att använda hela sin föräldrapenning pågrund av ekonomi som jag fick göra och pågrund av privata anlägenheter.
Då var min son tvungen att börja på förskola när han var 1år. Dom 2 första inskolningsveckorna var tuffa men nu är han glad o orkar sina 15 timmar i veckan galant han är social o vågar ta för sig. Han har utvecklats enormt mycket och då är han är yngst i gruppen och den äldsta fyller 4 år nu i år.
ALDRIG att han skulle få vara på dagis under min semester ALDRIG!!! Men tycker inte om att folk säger att dom är unga att börja när dom är 1 år. Säg det till våra politiker o ge oss dagar isåfall som skulle räcka till 2-3 år om man tog ut FP varje dag.

Unknown sa...

Jag är så glad o nöjd att jag valt att vara hemma länge med mina barn! Men jag märker blickar o kommenterar när jag säger att min flicka på 2år och 8månader inte går på dagis! När lillasyster kom för två månader sedan fick hon det tufft den stora! Helt naturligt mångas råd omkring mig var lämna på dagis! Men hallå!?!? Om hon är avundsjuk o känner sig utanför skickar man inte iväg henne! Andra kommentarer var att det är för att hon inte går på dagis! Jag har jobbat på förskola och jag har ingen övertro på att de gör någonting som inte jag kan med mina barn! De gör ett bra jobb absolut men de kan inte lära känna alla barn som en förälder känner sitt! Ta er tid mammor o pappor!

Anonym sa...

Dags att ta bort maxtaxan och låt barnen få kortare dagar på dagis. Tanken var väl att få föräldrar att jobba mer heltid på bekostnad av att barnen får längre dagar. Vissa barn har ju längre "arbetsdagar" på dagis än sina föräldrar, inte klokt! Mina barns dagis stängde hela juli vilket jag tyckte var bra. Varför skaffar man barn om man inte vill umgås med dem så mycket som möjligt? Förstår inte.

Fredrik sa...

Minns nu att förskolan inte längre bara handlar om barnomsorg (vilken den ifs aldrig enbart gjort heller). Förskolan har ett utbildningsuppdrag som finns beskrivet i skollagen och i läroplanen för förskolan. Syftet med svensk förskola är inte bara att vara till för barn vars föräldrar arbetar som visa kommentatorer här tycks tro eller vilja förmedla. En förskola kan aldrig ersätta föräldrar.

Madeleine Lidman sa...

För en ettåring är världen ny och ska upptäckas, utforskas under vägledning och i socialt samspel med en vuxen. För att barn ska lära sig saker måste deras trygghetssystem vara i viloläge.

Därför finns det många diskussioner i dag om förskolan är rätt utformad för barn i åldern ett till tre år. Nya rön inom anknytning, neurobiologi och utvecklingspsykologi visar på att just för de yngsta barnen finns det många förbättringsområden.

För små barn som inte börjat skolan än är hemmapedagogiken också guld värd, inte att förglömma :)

Madeleine Lidman sa...

Bra böcker att läsa är:

"Förskolan för de allra minsta. På gott och ont"

"Anknytning i förskolan: vikten av trygghet för lek och lärande".

Unknown sa...

Man kan undra varför man "skaffar" barn, om man sen i alla fall inte vill vara med dem när man kan. Prioriteringar under barnens uppväxt ska väl vara barnen, det är ju bara en tid man har dem! Alla som har passerat den tiden och har vuxna barn, kanske också barnbarn, säger ju att de ångrar att de inte var mer med sina barn medan de hade dem hemma. De som är ensamföräldrar har nog ofta mycket tydligare upplevt att de vill vara med sina barn, men kan inte för att de måste försörja sig på heltid för att klara sig. Att uppfostra sitt eget barn är väl ett av de viktigaste jobben som finns i vårt samhälle! Tänk om alla kunde se det och vara tillfreds med att de faktiskt KAN göra det! Följa sitt hjärta och inte sin plånbok och habegär och sitt behov av självförverkligande.

Anonym sa...

Instämmer Jonas. Det kan finnas skäl till att en förälder vill ha sitt barn på förskolan, trots att man har semester, någon enstaka dag för att få just familjepusslet att gå ihop. Jag tror inte de som har sina barn 52 veckor per år faktiskt VILL ha det så men olika ekonomiska och familjesocial situationer kräver det. Är det inte fantastiskt att vi lever i ett land där det finns förskolor året om/dygnet runt för att stötta arbetande människor. Alla lever inte i en kärnfamilj ála KD...

Anonym sa...

Visst är det bra om man kunde vara hemma med sina barn till de blir äldre, men alla har och kan inte alltid det.
Är man två och har två inkomster är det lättare samt att det är lättare de som tjänar bra.
Samhället ser inte riktigt ut så. Det finns de som jobbar som vikarier och måste jobba alla dagar. Man väljer inte sin situation med jobb för många kan inte plugga och få bra jobb med en fast anställning.
Det är bara se inom sjukvården hur många som inte har en fast anställning.
Sedan finns det så många som är ensamstående som inte kan utan sliter kanske tom med två jobb. Det är inte alltid man har valt att blivit ensamstående heller.
Vet mammor och pappor som är ensamstående kan kämpa otroligt mycket.
Alla kan inte ta semester vid påsk, jul mm utan de är glada om de ens får någon vecka semester under sommaren.
Så i bästa av världar så tror jag vi inte skulle vilja sätta in barnen på förskolan när de är 1 år men många har inte de valen.
Man måste se hur den enskilde kan. Tycker att det är bra att vi har de valen vi har i Sverige. I dagens samhälle är det uppbyggt att man är två och båda ska jobba åh ha bra jobb.
Vissa kan få hjälp att hämta barnen med av far/morföräldrar men alla har inte det heller. Vet flera föräldrar som tjänar bra som har sina barn länge på förskolan och det är väl mer en sak som är dåligt. Men som sagt vi har dessa val och tycker man som personal att barnen är där för mycket och länge tycker jag man ska ta upp det för sitta och klaga på inget göra är ju bara löjligt.
Man ska ta reda på fakta innan.

Anonym sa...

Så underbart att läsa att det finns föräldrar som vill va hemma med sina barn! Har själv varit hemma med mina 3 barn, dom är visserligen vuxna nu, Men redan då var det suspekt, stackars barn som "bara" får va hemma. Men vi var också på öppna förskolan, kyrkans barntimmar mm. När barnen var sjuka var det heller inga problem med vem som skulle va hemma, dom fick bli friska i sin egen takt, inte gå till dagis för tidigt. + att dom inte behövde gå upp så tidigt på morgonen. Och våra barn har blivit bra vuxna, inte sämre för att dom inte varit på dagis. Tycker att man borde kunna få va hemma tills barnen är 3 år i alla fall, med föräldrapeng.

Unknown sa...

Jag har inte läst alla kommentarer men jag måste säga en sak som ni kanske inte i första hand tänkt på; alla barn har det inte bra hemma med sina föräldrar/vårdnadshavare. Jag brukar tänka att det är bättre att de är på förskolan än att vara hemma med en eller flera familjemedlemmar som inte ger barnet det hen behöver. Vem larmar om något verkar konstigt? Ingen eftersom barnet kanske får sitta hemma hela sommaren istället. Missförstå mig inte, jag tycker att alla som kan ska vara hemma med barnen för att få en paus, ett lov, en möjlighet att umgås med familjen och komma varandra närmare, men som ni skriver, om man tror att barnen bör gå under sommaren för att man inte litar på sin föräldraförmåga, då har säkert barnet det bättre på förskolan, beror det på att föräldern inte "klarar av" barnet, då är jag säker på att förskolan är en bättre plats att vara på än i hemmet. Jag har två barn som är hemma under fyra sammanhängande veckor i sommar, men jag älskar att vara med mina barn och jag känner att jag är en bra förälder, därför är jag säker på att de har det bra hemma. Men förskolan är bra för barn, det går inte att komma ifrån, de får vänner och många möjligheter till utforskande och utveckling varje dag. Det låter ju bättre för ett barn än kanske vara hemma i ett ofuntionerande hem, eller?

Katarina/studerar till förskollärare

Unknown sa...

Håller med dig!

Anonym sa...

Jag är förskollärare och tycker naturligtvis att förskola är bra för barn! MEN det är föräldrarna som är absolut viktigast för sina barn! Jag skulle helst se att fler barn spenderar mer tid med sina föräldrar och än på förskolan. Stå på dig! Du vet vad som är bäst för ditt/dina barn! Och som du säger du kan garanterat ge ditt barn mera uppmärksamhet än någon förskola kan då de bara fortsätter att trycka in fler barn än vad som är rimligt.

Madeleine Lidman sa...

Ser att en del tycker att förskolans uppdrag ska utökas så att den ska användas som ett extra hem för de barn vars familjer har problem.

Jag tycker personligen inte att det ska ingå i förskolans uppdrag, utan skulle hellre se … som jag skrivit tidigare … att de familjerna fick ett riktat stöd.



Anonym sa...

Bra o sann artikel!!

Anonym sa...

I borås får man inte lämna om man är ledig/har semester. enbart 15 timmar om man är föräldraledig.

Anonym sa...

jag litar på mina förskolor. skuldkänslorna kommer från omgivningen som tycker man ska vara med sina barn hela tiden. men det är för mig ett mindre problem. folk har olika liv som de får hitta sina sätt att pussla med. :) lev och låt leva.

Madeleine Lidman sa...

Och med det menar du att det är okej att små barn går året runt i förskolan på skattebetalarnas bekostnad, utan att det finns särskilda skäl.

Nej, det tycker inte jag.

Pengarna som det kostar att idka barnpassning till semesterfirande föräldrar - kan i stället gå till att minska barngrupperna för de barn som MÅSTE vara i förskolan.

Madeleine Lidman sa...

Sedan tycker jag att det är väldigt intressant att det är socialdemokratiskt styrda Botkyrka som har gått i bräschen och genomfört en förändring i regelverket så att alla de barn som går året om, utan särskilda skäl nu har rätt att få semester när deras föräldrar har det.

Bra Botkyrka! ;)

Anonym sa...

Självklart behöver alla barn få vara lediga ibland, det är viktigt att lyfta fram. Jag känner dock inte alls igen den här bilden från mitt barns förskola och min bekantskapskrets, snarare pusslar man så långt det går för att barnen ska få vara lediga länge under sommaren och inte ha för långa dagar. Har du någon statistik över hur vanligt det är att barn aldrig får vara lediga?

För det andra tror jag att det är viktigt att hitta statiskt och försöka analysera djupare varför vissa barn aldrig får vara ledig medan andra får det. Handlar det om föräldrar som måste jobba för att få mat på bordet? Finns det andra orsaker?

Fr det tredje är det här en politisk fråga som handlar om resurser till förskolorna. Att förskolorna har stora grupper, för lite personal, för trånga lokaler mm är en politisk fråga, inte någon naturlag. Vi får de förskolor som den förda politiken skapar och det är fullt möjligt att satsa mer pengar på förskolor så att de passar barnens behov bättre.

Madeleine Lidman sa...

Eftersom Botkyrka infört de här reglerna efter signaler från pedagogerna i förskolan så förutsätter jag att det inte handlar om de som har särskilda skäl, utan mer är en trend bland föräldrar i största allmänhet, som en förskollärare från Botkyrka skrev i en kommentar längre upp.

Jag tror att ramar och regler kan styra mycket av hur människor agerar. Politikens styrande ramar blir ofta till en norm, som människor följer utan att reflektera så mycket.

Därför är det viktigt att hålla koll på vad de politiska ramarna leder till, så att det inte blir negativa sidoeffekter - framförallt för barnen …

Förskolan kostar i dag 60 miljarder om året av vår gemensamma skattekaka. Försvaret kostar 42 miljarder …

Varje förälder betalar en bråkdel av den faktiska kostnaden för förskolan, eftersom maxtaxan legat still sedan den infördes 2002.

Men visst behöver förskolan mer pengar.Frågan är väl om föräldrar kan tänka sig att öppna plånboken och betala mer av den faktiska kostnaden. En hundralapp mer i månaden i ödd maxtaxa samt en tydlig gräns för förskolans uppdrag, skulle kunna ge förskolan totalt väldigt mycket mer pengar.



Anonym sa...

Vilken förälder skulle inte vilja vara hemma med sina barn om dom hade samma lön som dom skulle få om dom jobbade?? Det är ju oftast en pengafråga! Om jag fick mina 22.000 i månaden för att vara hemma med mina barn då skulle vi ha råd med det och jag skulle njuta fullt ut! Men som det är idag kan jag inte det, hur mycket jag än vill.

Anonym sa...

Håller helt med dig. Min man jobbar skift och vi bor i Huddinge kommun. Här får man inte lämna barn på fsk om man är ledig.

Problemet för oss är bara att det är svårt för sonen när pappa vissa veckor är hemma 3dgr vissa 1, andra inga. Det blir ingen rutin.

Vi har kommit överens med vår superbra fsk efter deras förslage om att göra det som är bäst för sonen. Att han är planerad 5dgr/v på fsk. Men är pappa ledig är det väldigt korta dagar och är han ledig i samband med helg så får sonen långhelg. Har han bara sovit dåligt på natten är han hemma med pappa. Min man försöker dessutom alltid planera bort klämmdagar osv, går inte de så är jag föräldraledig.

Jag tycker man ska vilja umgås med sins barn. Men man måste se till deras bästa med och är extremt glad att vi har en fsk där vi samarbetar för vår sons bästa.

Anonym sa...

Jag tänker att det säkert finns ett skäl till att man från början valt i Botkyrka att vara frikostig med hur mycket barnen får vara där. I min kommun får man ha barnen på förskola 25 timmar när man är föräldraledig men då "måste" man ha barnen hemma alla lov, dvs påsklov sportlov och 10 veckor på sommaren vilket för de allra flesta fungerar väldigt bra och därför är det självklart att ha det så. Det jag vill komma till är att det är svårt att döma andra utifrån sin egen situation, jag skulle såklart aldrig drömma om att lämna mina barn på förskolan när jag har semester för jag är inte i den situationen att jag behöver det, men jag skulle aldrig heller drömma om att döma dom som har behovet av det. Visst ni är jätteduktiga alla som "skryter" om att ni är ensamstående och ändå jobbar si och så och har dom typ 5 timmar i veckan på förskola ( ni kanske då tex har en hjälpsam mormor eller liknande för hur i alla världen får ni det annars att gå ihop?) Men VARFÖR döma dom som kanske behöver den tiden, det kanske är det bästa för dom barnen, det finns säkert andra sätt att hjälpa men förskolan kan vara räddningen för barn som inte växer upp i optimala förhållanden. Det måste ju ändå vara väldigt få på det stora hela, jag tror att alla gör det dom kan för att göra det så bra som möjligt för sina barn och jag tycker det här blogginlägget och många svar bara utgår från sin egen situation.

Anonym sa...

Samma i Örebro. Som arbetssökande eller föräldrar ledig 15 timmar/ vecka. När barnet börjar skolan har barnet ingen rätt till fritids om du är arbetssökande eller föräldraledig

Madeleine Lidman sa...

Botkyrka har varit väldigt "frikostiga" (med skattebetalarnas pengar) eftersom de erbjuder 35 timmar till föräldralediga.

Men nu signalerade som sagt pedagogerna att barn som inte hade särskilda skäl började lämnas i allt större utsträckning - och då blir det fel.

Det handlar inte om att döma. Ibland måste vi vuxna våga vara lite obekväma och ställa oss på de små barnens sida. Små barn behöver också semester när föräldrarna har det, om inte särskilda skäl finns.

Inlägget har nu lästs av över 80 000 och jag har fått väldigt mycket positiv respons, så frågan är uppenbarligen MYCKET angelägen och många är så glada att den har lyfts :)

Anonym sa...

Min son är tre och ett halvt år och har varit på förskola sen han va arton mån och har inte mått dåligt en dag sedan han började där han blir jätteglad när han får leka med sina kompisar och pratar mycket om dom hemma. Skulle detta då betyda att jag som förälder inte har nått att erbjuda mitt barn när barnet väl är hemma med mig är ju ren smörja...!!! Bäst är väll att hitta nån balans där barnet får kvalitetstid både från föräldrar och förskola...!!!. Och det verkar som vissa tror att pengar växer på träd det gynnar inte mitt barn att jag måste vända på varenda slant för att få det att gå ihop jag är själv uppväxt i sådant och det va inget kul.

Anonym sa...

Precis...!!!

Anonym sa...

Alva Myrdal drömde inte enbart om att ge barnen en trygg plats att vara på hon och hennes make drömde även om att se kvinnor jämställda med männen. Det är fel att enbart kvinnor tar ut föräldraledighet om det i längden innebär att de får sämre löner, sämre pension och villkor på arbetsmarknaden. Vi ska inte behöva bli försörjda av våra män! Vi ska vara en lika stor del av samhället som männen är. Frågan är inte som du skriver "vart är alla kvinnor som vågar lyssna på sitt hjärta och vågar ta till sig sina barn?" Frågan är vart är föräldrarna, både männen och kvinnorna som vågar att stå emot de samhällsnormer som driver oss, de där normerna som gör att vi hellre arbetar mer för att lägga våra pengar på prylar vi inte behöver. Vi är så upptagna av att ha rätten till att konsumera att vi inte inser att vi konsumerar i överflöd. För att konsumera tror vi att vi måste arbeta heltid, arbetar två i ett förhållande heltid kräver det att barnen tillbringar långa dagar på förskolan. Två föräldrar som har ok betalda arbeten (tyvärr gäller inte det alla de som arbetar med lågavlönade yrken) kan utan problem arbeta åttio procent vardera samtidigt som de har råd att bo, äta och hålla sig med kläder på kroppen. Nej de kanske inte har råd att äta ute varje vecka på lunchen, nej de kanske inte har råd att klä sina barn i märkeskläder, eller sig själva för den delen. Men råd att överleva och överleva gott det har de. Sluta fjanta omkring med att det är något fel på kvinnorna, när det i själva verket är fel på samhällsnormen!

Anonym sa...

Helt klart att barnen får vara på förskolan om du som förälder jobbar natt och behöver sova. Dem dagar du har ledigt däremot bör ju även barnet vara ledigt! Vi som arbetar vanligt får ju inte lämna barnen på helgerna när vi ä lediga.

Anonym sa...

Bli pedagoger på förskolan så kommer ni båda inse att ni inte har all fakta!!!!
Många, galet många föräldrar vill ha egentid ensamma eller tillsammans med sin partner och lämnar barnen på förskolan som i sin tur är fullt medvetna om att föräldrarna är i fjällen lr utlandet lr va som helst. (Då är barnen med farmor/mormor på nätterna)

Anonym sa...

Förskolan ska vara ett komplement till vårdnadshavare. Barnens vistelsetid ska grunda dig på vårdnadshavares arbetstid eller studietid med marginal för lämning och hämtning. I min kommun har BARNET rätt till 15 h/vecka om vårdnadshavare är arbetssökande eller föräldraledig! 15 h allmän förskola är avgiftsfri och då följer man skolans läsårstider! Det gäller barn 3-5 år! Har man semester har man sitt barn hemma, däremot får man som vårdnadshavare ansöka om hos förskolechef, att 3 ggr/år, lämna sitt barn medan man har semester för att göra det man vill! Dock får det inte överskrida barnets normala schema och inte heller under semesterveckorna i juli! Förskolan är jättebra, frivillig skolform med utvecklande målsättning! Men den ska aldrig bli viktigare än föräldrarna och ska inte utnyttjas på fel sätt! Reglerna ska givetvis följas! Bra att diskussionen finns och att det belyser att förskolan är skattefinansierad och inte har hur stora resurser som helst! Men framförallt att barnen ska också ha rätten att få vara lediga med sin mamma eller pappa!

Anonym sa...

Bravo!

Anonym sa...

superbra skrivet! Varför förstår inte merparten av befolkningen att våra barn är det allra viktigaste i våra liv och även grundpelarna i samhället. Vi är inga ting utan människor.. Kärlek är grunden för ett bra samhälle <3 är hemma med min dryga fyraåring och vi stannar hemma tillsammans tills skolan börjar :)

Anonym sa...

Vänd på kakan. .har 25 semester dagar att ta ut..!!! Hur räcker dom dagarna till att VILJA VARA HEMMA MED BARNEN NÄR DOM HAR LEDIGT FRÅN SKOLAN. Totalt omöjligt. .!!! Plus att de slänger in planeringsdagar och fritis har stängt. Så mina barn får inte 4 veckor sammanhängande semester pga. Julledigt, höstlov, sportlov, påsklov, planeringsdagar och 10 veckor sommarlov. .!!! Eller är jag så dålig på matematik. .??? För jag har dåligt samvete när jag inte kan vara hemma med mina barn när de har lov och frågar mig ifall jag måste jobba. .och så blir dem ledsna när jag säger att mamma måste jobba. .!!! Hur gör man då...??!!! :(

signesdottir sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Madeleine Lidman sa...

Till dig som pusslar med semester: Ja, det är inte lätt och du gör ju verkligen allt du kan.

Men det här blogginlägget ska väcka tankar kring de barn som inte får en sammanhängande ledighet när föräldrar själva har semester eller är föräldralediga med syskonet, utan att låta barnen vara lediga alls.



Anonym sa...

Jättebra skrivet. Det är väldigt att bra att detta börjar att lyftas upp på Ytan. Är förskollärare och har varit med om barn som är på förskolan 50 tim/v. fast en förälder är arbetslös. Helt otroligt.
Ttvärr har vi plotiker som tänker mer på vilka röster de kan få i ett val än hur våra minsta har det i förskolan. De skulle nog tappa många många röster om de införde en lag om hur många timmar barn får våra på dagis eller fritids. Inför de en sådan lag så behöver de införa en lag där man arbetar 36 tim/v. och det tror inte jag några partier vill införa.

Jag är för att man ska vara hemma med sina barn så länge det går. Vi har vår son på Deltid och det är väldigt bra.

signesdottir sa...

Helt rätt säger jag som farförälder eftersom skulle mitt nu 2- åriga barnbarn utsättas för ngt dylikt skulle jag utan minsta tvekan hämta hem mitt barnbarn tills föräldrarna klarar av att vara just föräldrar.
För t.ex en 2- åring är högst 20 tim i veckan acceptabelt, m.a,o inte 40 tim i veckan. Den övriga tiden bör spenderas för barnets egentid efter barnets önskemål & behov i vuxet sällskap, hemma och på promenad med minst en vuxen och ev syskon.

Far & morföräldrar eller annan närstående har dock ingen lagstadgad rätt till hämtning utan vårdnadshavares tillstånd om inte myndighet anser att vårdnadshavare brustit i sin vårdnad av barnet och därmed övertagit ansvaret för barnets väl & ve

Anonym sa...

Jag håller med! Hur gör man för att få ihop alla lov? Helt omöjligt tyvärr med fem v semester :-(

Madeleine Lidman sa...

Ja inte är det lätt för föräldrar i dag att pussla och trixa. Vi har ganska snäva politiska ramar som vi lever under.

Men det viktiga är att är man ledig så ska ju självklart barnen vara det också :) - om det nu inte finns särskilda skäl.

Eftersom det här inlägget väckt så stor uppmärksamhet så måste det ju ändå peka på att vi är många som ser saker som kan bli bättre. Vi kanske måste kliva lite utanför boxen och börja fundera över VAD vi ser - och HUR vi kan förändra saker - så att vi får in mer av ett barnperspektiv.

Hur kan vi föräldrar stötta varandra bättre? Hur förändrar vi de politiska ramarna och därmed attityden till föräldrarollen - så att det blir lättare att hitta en bra balans i livet mellan familj och arbete?

Jag hoppas att det här inlägget inte bara blossar upp som ett tomtebloss i mörkret, utan att det också får många att tänka till över vad vi kan förändra. För det är klart att vi KAN göra mycket. Men vi måste nog börja tänka i lite nya banor :)




Anonym sa...

Grattis till dig att du har en man som försörjer dig.. Kvinnorevolution, definitivt. Valmöjlighet är inte fy skam, men vi har alla olika förutsättningar. Är så in i norden trött på allt klagande på föräldrarna, de få som väljer att ha sina barn på förskolan "dygnet runt" året om är inte många, men för en del är det inget val, utan så verkligheten ser ut. Sverige är inte bara medelklass svenssons. (som även de har sina barn 6-18.. ) Jag tycker att frågan istället borde gälla att TA BORT MAX TAXAN. Då skulle en hel del med valmöjlighet inte ha sina barn på förskolan fullt så långa dagar och ekonomin inom barnomsorgen skulle troligen förbättras. Bit på den.

Anonym sa...

Jag var hemma tills det att jag var 3-4år och jag är idag en helt vanlig, socialt kompetent, väluppfostrad och lycklig person utan någon som helst psykiska eller fysiska problem. Jag är snarare ganska omtyckt och framgångsrik om jag får säga det själv.

Jag var dels hemma för att mamma ansåg att hon ville spendera tid med sitt barn som hon älskade över allt annat i hela världen. Jag fick hennes fulla uppmärksamhet och hon lärde mig delvis att läsa och skriva och räkna redan innan jag började förskolan då hon gjorde egna pysselböcker och uppgifter, läste mycket sagor och tränade med mig. (För att hon lade ner kärlek och gav mig "one on one" tid öppnade detta upp mitt läsintresse och jag har varit bokmal i hela mitt liv, lättlärd och bra betyg hela vägen genom lågstadiet, högstadiet och gymnasiet) men jag var också hemma tills jag var nästan 4 då mamma arbetade som dagmamma och skötte därför som ett litet dagis för ca 3-5 barn i sitt eget hem. Detta gjorde att jag fick vara i min hemmiljö och ta det lugnt utan den högljudda bullriga miljön som är på en förskola men ändå få som en typ av dagismiljö men lugnare, färre barn och som sagt, i min hemmiljö. Som en mjukstart till dagis medan jag fortfarande var liten.

Att tillägga, vi var inte bara hemma vi gick på barn musikgrupper och liknande.

SEN när jag var 4 började jag på riktig förskola och fick min beskärda del av socialt utvecklande utanför familjen vilket också var bra då jag anser att förskolan är en viktig och bra del i barnets uppväxt och fostran men absolut inte lika bra som kvalitetstid med familjen.

Tyvärr gör inte alla så, låter barnen få vara hemma några år med föräldrarna innan de sätts i förskola. Jag jobbar själv på förskola nu och vi har barn som är så små att de inte kan äta själv, knappt ens kan gå själva och de är på förskolan från 7-5. Det är längre arbetsdagar för ett ettårigt barn än för dess föräldrar!!

Inte nog med att de har sjukligt långa dagar, de om de är sjuka är de borta max en dag och sedan är de tillbaka fast de fortfarande är sjuka. Om de till på köpet inte får några längre sammanhängande lov utan är ledig kanske totalt 2 veckor medan föräldrarna är lediga 4 veckor är sinnesjukt och hemskt! (Jag har även varit med om att mammor varit lediga helt vanliga dagar (inte specifikt lov) och ändå haft barnen på dagis långa dagar... Varför?! Om man ska göra något kort ärende är det bättre att låta barnen ha mor och farföräldrar eller liknande som barnvakt istället för dagis. För någon dag ibland måste barnen få ledig också. De behöver det lika mycket som vi vuxna.

Barnen har ju faktiskt samma jobb som vi förskollärare. Men istället för att ta hand om andra barn, konkurrerar de om uppmärksamheten från föskollärarna vilket är tröttsamt för ett litet barn.

Var hemma med barnen! De hinner gå på förskola/dagis när de är 4-5-6 år gamla ändå! De hinner få förskolans sociala roll på de åren även på kortare dagar och fast de är lediga några veckor per termin. Jag LOVAR! Sen ska de ändå vara i skola i 12 år minst(!!) och arbete hela sitt vuxna liv. Det behöver inte arbeta från det att de är 3 månader gamla.

Madeleine Lidman sa...

Till dig som hoppar på mig som person …utan att veta ett dugg om mitt liv, så vill jag bara säga nummer ett:

Jag tror att det är väldigt bra om vi kan hålla fokus på rätt saker i den här dialogen. Nu handlar det om barn som går i förskolan när föräldrarna har semester, eller är året om när föräldrarna är föräldralediga.

Det är det lite svårt att säga något om … eller hur … så varför inte då försöka flytta fokus från debatten kanske … ;) genom att misstolka eller gå till personangrepp … Dock inte så konstruktivt.

Nu handlar det faktiskt inte om mig utan om de små barnen, om förskolans uppdrag och om att jag sett ett problem som jag har lyft - till mångas glädje.

Naturligtvis handlar det inte bara om förskolans uppdrag och var gränserna ska gå, utan också om maxtaxan.

Om det skrev jag en debattartikel redan 2012. så för mig är det ingen ny idé … snarare en som jag har gått i bräschen för … när få andra vågat ta i frågan med tång ;)

Artikeln heter: Hög tid för en ny familjepolitik:

"Krisen i förskolan förvärras alltmer och många förskolor brottas med stora problem att klara sitt pedagogiska uppdrag samt att ge barnen en god omvårdnad och en trygg och säker miljö. Därför är det dags förändra dagens familjepolitik, skriver Madeleine Lidman, Hemmaföräldrars nätverk."

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.1156630-hog-tid-for-en-ny-familjepolitik

Anonym sa...

Mitt i prick! Fantastiskt bra skrivet. Bra att du tar upp det här.

Anonym sa...

Ja det tror jag är en viktig reflektion att göra. Kanske har vi idag tappat bort oss i vad som är viktigt och prioriterar efter förväntningar på hur livet ska levas. Jag tror att vi alla skulle vinna på att sänka våra krav på en hög materiell standard och få mer tid för varandra, våra barn och en frisk miljö.

Anonym sa...

Mycket bra skrivet. Barn behöver vara tillsammans med sina föräldrar och sina syskon. Många föräldrar skaffar barn bara för att det skall man ju ha i det här samhället. Sedan vill de inte göra avkall på det liv de hade tidigare utan lämnar barnen, inte bara på arbetstid utan även när man skall gå på gymmet eller har andra aktiviteter. Då borde man ta möjligheten att låta andra föräldern vara ensam med barnet.Tänk att få rå om sin mamma eller pappa en liten stund. "Bara vi två". Det behöver barnet också. Idag verkar det som att ingen ser till vad barnen verkligen behöver. Hela samhället är så stressigt och bullrigt. Barn behöver stunder av lugn och ro.
Jag kan förstå att mamman tycker det är skönt att lämna äldre syskon på dagis när man har fått en ny bebis. Syskonet behöver ju också leka med och träffa andra barn. Men - man får inte glömma att samhörigheten inom familjen är viktig och hur skapas den om äldre syskon inte får vara hemma med nya barnet och förälder/föräldrarna.
Jag är mormor till 2 underbara små flickor som jag gärna hämtar på dagis för att få vara tillsammans med dem. Vi spelar spel och läser böcker tillsammans. Myser i soffan och pratar om allt mellan himmel och jord.
Själv valde jag att vara hemma på halvtid med mina barn. Vi hade inte råd med semestrar, biobesök och andra kostsamma aktiviteter. I stället var alltid deras vänner välkomna till nybakade bullar och annat mysigt, de dagar jag inte arbetade.

Unknown sa...

Ja självklart är det familjerna som behöver få den hjälp och stöd de behöver, men tyvärr ingår det och finns en plikt att anmäla om något verkar fel. Det är också meningen att vi vid misstanke ska prata med familjen som det handlar om, kanske kan det göra en förändring och vårdnadshavarna får upp ögonen för problematiken. Det handlar inte bara om förskolans uppdrag utan också mina plikter som medborgare och medmänniska. Om det är jobbigt att vissa barn alltid är på förskolan pga att resurserna inte är tillräckliga är det en politisk fråga men handlar det om att det är synd om barnen som aldrig är lediga och inte ser sitt personliga ansvar att tänka kring alla scenarion så vet jag inte hur problemet någonsin kommer att lösas? Nej det är inte meningen att förskolans uppdrag ska vara att ta hand om någons barn medan denne åker på semester men det är vårt ansvar att se till barnens bästa och ibland har de det inte bäst hemma. Jag vill inte vara orsak till det, då tar jag hellre hand om de barnen och ger de en så bra sommar som möjligt på förskolan.

Madeleine Lidman sa...

Nu talar jag ju om barn som INTE har särskilda skäl. Men jag tycker ändå inte att det är det bästa för barnen att vara i samma miljö året runt, utan skulle hellre se att familjen i sig fick stöd.

Får inte familjen stöd så löses ju ingenting och barnet måste ju ändå vara med familjen på helgerna.

Varför inte se till att utsatta familjer får komma iväg på sommarkollo tillsammans med vuxna som har kompetens att stödja utsatta familjer.

Dessutom så under loven är ofta ordinarie personal ledig. Förskolor slås ihop och barnen får kanske gå i en helt annan förskola med annan personal och andra barn.

Det kan inte vara bra och tryggt för barn som redan är utsatta.

Nej vi måste börja tänka nytt och bättre. Det är hög tid för en ny familjepolitik.

Jag vet att familjepolitiken inte är högprioriterad. Flera partier i dag har inte ens en familjepolitik: S, V, Mp och M. Men … jag tycker att det är väldigt angeläget att alla partier faktiskt tänker till kring familjepolitiken för här finns helt klar många förbättringsområden.

Redan för tio år sedan kom de första signalerna om att barn inte fick ledigt. Vad har hänt sedan dess? 2006 var familjepolitiken en av valets fem viktigaste frågor. I dag är den helt bortrationaliserad hos flera partier.

Inte okej. Det är dags att någon för också barnens talan - även om de inte kan rösta, så är de viktiga.

kort sa...

Om jag inte vill tillbringa min tid med mitt barn 24 timmar om dygnet så anser jag att man inte ska skaffa barn, då är jag inte vuxen det ansvaret som ett barn har rätt att kräva av mig som förälder. Att sedan samhället ser ut som det gör idag som kräver att båda föräldrar oftast måste arbeta och barnen måste lämnas till förskola, fritids är den verklighet vi lever i. Om två i en familj måste jobba för att ekonomin ska gå ihop så kan vi alla förstå hur jobbigt det blir för en ensamstående att klara hela den ekonomiska biten själv. Som ensamstående har man ju heller ingen möjlighet att förkorta barnets förskole/fritidstid med en partner om att hämta barnet tidigare, ett ständigt dåligt samvete.

Tycker att det är helt oförståeligt att någon ens kan välja bort sitt barn på sin lediga tid /fritid /semester för "egentid".
Hur rättvist är det i vårt samhälle att små barn ska ha 45 timmars veckor på dagis och att deras föräldrar "bara" har 40 timmars arbetsveckor???

Tackar verkligen alla kloka kommuner som semesterstänger sina förskolor/ fritids i 3 veckor var sommar, då våra barn har samma rätt till ledighet som vi vuxna efter ett tufft "arbetsår" med tidiga morgnar, stök, stress och inrutade dagar m.m. Barnen ska även få ha den sköna känslan att bara få vara L E D I G och få umgås med sin familj och att bara få V A R A, landa från vardagen, ha kul, sova, frihet...

När min son var liten var jag ensamstående i ett år,det var tufft och arbetsamt att få ekonomin att gå ihop, men då jag var ledig så var det tiden med min son som jag såg som min guldkant i tillvaron, det var ju för honom och mig jag jobbade.

Så bra blogg...men även en del skrämmande kommentarer här. Tack till förskolepesonalen som kommenterat och som har stor insyn i verksamheten runt våra barn idag =)
Slutar med samma mening som jag började med: Om jag inte vill tillbringa min tid med mitt barn 24 timmar om dygnet så anser jag att man inte ska skaffa barn, då är jag inte vuxen det ansvaret som ett barn har rätt att kräva av mig som förälder.

Unknown sa...

Jag förstår vad ni säger. Men jag anser även att det finns en del skrämmande, inskränkta kommentarer här. Det finns en uppsjö av föräldrar som MÅSTE lämna sitt barn på förskola och dagis - samtidigt som det faktiskt finns en uppsjö av barn som VILL gå dit även när det inte är deras dagar där. Det finns singelfamiljer, extremt rutinbundna barn, neuropsykologiska barn, stressade föräldrar, föräldrar kvävda av samhällskrav, deprimerade föräldrar, människor vars livssituation har förändrats. Det finns tusentals olika konsultationer. Det finns även hundratals olika anledningar att ha/inte ha sitt barn på förskola/dagis. Anledningar vi faktiskt inte vet.

Allt jag säger är att oftast är det inte såhär svart och vitt som ni vill måla ut det till att vara. Och så länge ni inte envar har varit i varje individs liv och granskat deras sömmar så tycker jag att man kan lämna sina dömande kommentarer hemma, stiga ner från sin höga häst och faktiskt granska sina egna sömmar. Hjälpa istället för att döma. Sträcka ut en hand, istället för att skriva kommentarer såsom " Om jag inte vill tillbringa min tid med mitt barn 24 timmar om dygnet så anser jag att man inte ska skaffa barn, då är jag inte vuxen det ansvaret som ett barn har rätt att kräva av mig som förälder." (Du får hela mitt hem om du kan lägga handen på hjärtat och lova att du aldrig sagt att du bara inte orkar för en stund.)

Personligen hade jag velat vara hemma med mitt barn jämt. Jag hade även gärna haft hemundervisning om det fortfarande hade varit lagligt. Men av en mängd olika anledningar så studerar jag med två jobb samtidigt som jag har en son som mår bäst av att göra exakt samma saker varje dag. Livet blir inte alltid vad man tänkt sig.



Madeleine Lidman sa...

Jag tycker att kommentarerna varit väldigt balanserande och att alla är väldigt tydliga med att de förstår att det kan finnas särskilda skäl. Det är inte de föräldrarna som varken själva inlägget eller kommentarerna syftar till. Det människor reagerar över är de föräldrar som UTAN SÄRSKILDA SKÄL lämnar sin barn i förskolan året om alla lov också.

Senast i går var jag på middag hos bekanta som berättade att de varit på en middag där blogginlägget diskuterats livligt och det var en förskollärare som tog upp det. Hon hade också reagerat på att det finns föräldrar som gör så här och tyckte att det var bra att frågan lyfts.

Eva sa...

TACK!
Jobbar som förskollärare sedan snart 30 år och har sett den skrämmande utvecklingen att föräldrar inte tror att tiden med dem är viktig. Det är viktigare att vara på förskolan än vara ute på promenad med mamma och pappa.....!!???
Vi pedagoger får stötta, försklara och uppmuntra många av dagens föräldrar att DE ÄR VIKTIGA!!!!!!
Jag sprider ditt inlägg gladeligen vidare. :)

Anonym sa...

Allt började med att det infördes 15- timmars verksamhet och sen maxtaxa. Reglerna var tydliga innan, arbete eller studier. Som småbarnsförälder på 90-talet tror jag inte ens att tanken fanns att lämna sitt barn når man var ledig eller åkte och tränade osv. Som förskollärare på en förskola var det inget större problem, barn lämnades och barn hämtades. När maxtaxan infördes var det för föräldrarna skulle gå ner i arbetstid. Och det har ju inte skett. Så slopa maxtaxan låt föräldrar med inkomst betala mer för sin omsorg. Idag är föräldrarna förvirrade de vet inte vad som gäller och det kan bli en hel del missförstånd. Jag tycker inte att det är klokt att det ska behövas införas regler för att föräldrarna ska förstå att deras barn behöver vara hemma på lov. men det behövs tydligen, min arbetsgivare inför detta från och med i år. Hur kul är det på en förskola en stekhet dag i juli när nästan alla kompisar är lediga.
Jag är faktiskt ganska trött

Anonym sa...

Jag kan i och för sig se en poäng i att människor i ett kärleksförhållande, alltså barnens föräldrar, får vara med bara varandra någon enstaka gång ibland - självklart inte under fyra hela veckors semester dock. Hur ska man annars hålla liv i kärleken? Alla har inte släktingar eller nära vänner på orten som kan vara barnvakt.

Anonym sa...

Det är ett bra och viktigt inlägg men jag håller inte med om allt. Tiden med sina barn och familjen är jätte viktig men alla familjer ser olika ut, har olika förutsättningar och man är olika som individer. Det är farligt att säga att det bara finns en norm som är bra för alla barn och föräldrar. Barn är också individer med olika behov, en del kanske passar att vara i förskolan mer än andra. Och jag tror på att det är bra med omväxling för barn, jag tror inte att man som förälder har den energi att ge sin fulla uppmärksamhet 24 h om dygnet. Föräldrar har många krav som ska uppfyllas under ett dygn. Tror att det är viktigt att inte Skuldbelägga föräldrar. Det finns som sagt de som inte vill vara med sina barn men det finns många som gör allt de kan för att få tid med sina barn när alla är hemma. När vi nu har möjlighet att välja så måste det ju vara upp till varje förälder/familj att bestämma hur mycket barnen ska vara på förskolan så att det blir en bra balans i livet med allt vad det innebär. Så att alla mår bra. Jag har fullt förtroende för personalen på mina barns förskola och barnen är nöjda och tycker att det är roligt. Jag lämnar barnen med gott samvete och vet att de har det bra. MEN självklart håller jag med om att man inte ska lämna barnen på förskolan när man som förälder är ledig! Det måste finnas ett system som gör att det inte går att missbruka. Jag tycker inte att barnen ska vara långa dagar hela veckorna på förskolorna men jag känner för dem som inte samma möjlighet att välja, då är det bra att vi har förskolor.

Unknown sa...

Jeg har boet i Sverige i 10 år og for 9 år siden fik jeg barn i Sverige. Da hun startede dagis, 15 timer i veckan, for at jeg jobbade hemma, og for at hun blev "socialiseret" med andre børn, fik vi veta at hun skulle ha semester 5 veckar om året. Var vi hemma og inte skulle jobba och om vi var sjuka, skulle hun stanna hemma.... dette i Sjöbo Kommun. Vi fik veta reglerne er sådan i henhold til barnkonventionen. Troede faktisk det var sådan i hele Sverige!!!!!

Camilla L sa...

Bra uttryckt och mycket bra kommentarer. Dessvärre så har vi åtminstone i storstäderna byggt upp ett samhälle där man behöver jobba för att klara boendet. Då blir barnen lidande. Alla har inte släktngar som orkar/klarar att hjälpa till

Anonym sa...

Jobbar själv inom skolbarnsomsorgen värld och det finns barn som kommer 06.30 och går hem vid 17-18.30 alladagar i vecka och året runt och det finns de föräldrar som är mer oroliga över att få sin EGEN tid än att ägna sig åt att fixa en fin tid tillsammans med sina barn. Tyvärr har barn idag blivit en liten status symbol men att man sen måste ägna sina närmanst 20 åren med att se till att barnen utvecklas och klarar sig i skolan och sedan i arbets livet det tycker många att det är väl skolans jobb "måste de ha så mycke läxa, barnet har ju träning det är viktigare" finns det en hel del föräldrar som resonerar SKRÄMMAND tycker jag

Anonym sa...

att vi behövde införa 36 timmarsvecka för att barnen inte skulle gå så länge på förskola men jag har 37 h / v men måste ändå jobba fem till sex dagar i veckan för att få ihop timmarna på schemat och vill man gå ner i tid för att vara hemma mer så e man inte populär hos chefen hur man än gör så blir det fel

Anonym sa...

I de flesta fall är det bra! Det är bra för barn att vara hemma. Men i min dotters fall hade det inneburit en mindre katastrof. Mitt och min dotters pappas avtal går ut på att om hon inte är på dagis så blir tre dagar varannan vecka hans. Hon vill inte vara där över en hel helg, en hel vecka (nästan) skulle vara en stor sorg för min lilla flicka. Hade den här typen av avtal funnits i min kommun skulle det bli dotterns jobbigaste fyra veckor på hela året. Alltid bra med ledighet men bättre då det är individanpassat.

Anonym sa...

När mina barn var små valde vi att jag gick ner i arbetstid. Min man och jag delade upp vår sommarsemester så vi hade två veckor tillsammans alla och min man två veckor med barnen och jag tre veckor själv med barnen. Idag när mina barn är tjugofyra och tjugo pratar dom om hur mysigt det var när jag kom tidigt och hämtade så vi kunde fika hemma eller när de inte behövde kliva upp tidigt på morgonen. Vi hann göra något om vi kände för det på em eller bara vara och ibland tog vi hem några kompisar. Idag vet vi att vi gjorde rätt. Vi hade kanske inte råd med utlandsresor och "Sköna-hem-inredning", men barnen är små ett tag och dom åren får man faktiskt ge dem tycker jag. Egentid och självförverkligande kan jag ägna mig åt hur mycket jag vill nu om jag tycker att jag på något sätt är overklig och behöver tid åt att ägna mig åt mig själv. Bland det bästa som finns är att luncha med mina stora barn på stan. Dom är säkert inte helt perfekta och inte jag heller, men för mig är dom helt underbara och jag är malligt stolt över dom. Önskar bara alla föräldrar kunde förstå hur viktiga de är för sina barn. Och hur viktigt det är med att ge sina barn tid, låta barn vara med när ärenden ska uträttas, ge dom en dammtrasa när det ska städas eller strunta i stödet och ha picknick på gräsmattan, göm mobilen och stäng av sociala medianätet en stund varje dag. Världen fortsätter nämligen ändå. Efter många år som förskollärare har jag sett både solskenshistorier och situationer som gör en mållös av förvåning och förfäran. Föräldrar som lämnar barnet/barnen en stekhet dag i juli, åker hem och har sin semester barnfri.

Anonym sa...

Mycket bra skrivet! Kan tycka att man borde vilja vara hemma med sina barn så mycket man bara kan. Allas situation ser olika ut och vi har olika förutsättningar för vad vi kan göra med vår tid, men denna hysteriska propaganda för att få små barn ut i förskolan innan de ens lärt sig prata...även om man har möjlighet att ha dem hemma... jag förstår inte. Det handlar då sannerligen inte om barnens bästa i alla fall. Sen frågar vi oss hur samhället blev så här och varför barnen inte uppför sig längre? Vem och återigen vem försöker vi lura?

Anonym sa...

Bor inte i Sverige men ar svensk och har barn. Mina barn ar pa dagis och skola fran 7:00-18:00 varje dag. Har 2-3 veckors ledighet om aret sa barnen ar pa dagis eller camp under sommaren... kommer de att bli OK, kommer det kunna annpassa sig till samhallet - det hoppas jag verkligen!

Unknown sa...

Hej. Nu har jag inte läst alla kommentarer. Men när man vill ha sitt barn ledigt hela sommarlovet så har kommunen jag bor i Trosa sett till att du måste betala barnomsorgen i alla fall. Det skulle säkert påverka att fler föräldrar hade barnen hemma mer om man slapp betala då barnet var ledig. Nu tillhör jag inte riktigt de lågavlönade. Men dock ensamstående förälder som räknar slantarna ändå och kämpar för det ska räcka var månad. Och när barnet är inom barnomsorgen så får de just mat för de pengarna. Men det kostar ju mer hemma när man är ledig. Då borde ju pengarna följa barnet. Med hänsyn till de som har ännu skralare kassa. Är man hemma 4 veckor ska man inte betala. Förstår att pengarna används till verksamheten. Men varför ska jag betala till förskolan när det är stängt? Och mitt barn inte är där? Fler barn skulle vara hemma i så fall. Finns säkert barn som är glada för att komma till förskolan för att få mat. Slippa psykisk ohälsa och andra missbruk. System måste vara flexibla åt alla håll.

Madeleine Lidman sa...

Föräldrar betalar året om … MEN samtidigt betalar den bara en bråkdel av den faktiska kostnaden. Skulle maxtaxan höjas skulle säkert kommunerna ha råd att ta bort en månad på året. Men med alla föräldrar som lämnar in barnen året om, alla lov, utan särskilda skäl så behöver de väl den lilla slanten.

Systemet är helt fel från grunden. Det är nog verkligen dags att börja tänka i termer av att indexreglera maxtaxan. Det intressanta är att föräldrar är verkligen intresserade av förskolan och hur den ska kunna bli bättre. Men de politiska partierna har inte hängt med. Hittills är det bara KD som har vågat prata om att förskolan behöver mer pengar, både från föräldrar och från skattekakan. Alla andra partier är tysta, utom oppositionen som pratar om allt längre dagar för allt yngre barn .. och allt lägre kostnad eller helt avgiftsfri förskola.

Hur kommer det att bli då? Fler barn in i förskolan och mindre pengar? Eller ska skatterna höjas och hur mycket då när förskolan redan i dag kostar 60 miljarder. Eller kanske ska pengar omfördelas från sjukvården och äldreomsorgen till förskolan, för att kunna ge föräldrar gratis förskola, året om, alla lov för alla barn från ett års ålder?

Jag tycker att det är anmärkningsvärt att inte media tar upp den här diskussionen kring vilken förskola vi ska har i framtiden och hur dess uppdrag och finansiering ska se ut.

Det är ju något som väljarna verkligen bör få besked om INNAN valet.

Madeleine Lidman sa...

Jag tycker det är mycket intressant med alla pedagoger i förskolan som delar med sig av sina erfarenheter. Vi behöver verkligen få veta mer om HUR förskolan används. Så mycket av våra skattepengar går till förskolan och frågan är verkligen om det inte finns utrymme för justeringar här kring förskolans uppdrag.

Undrar just vad denna "året-runt-användning", utan särskilda skäl kostar per år? Handlar det om miljoner eller miljarder … som skulle kunna gå till att minska barngrupperna?

Anonym sa...

Skrämmande!utnyttjas ju på fel sätt!klart det ändras då!varför skaffar man barn om endå samhället ska ta hand om dom????

Anonym sa...

Jag har läst inlägget och håller helt och hållet med om att barnen inte ska spendera för mycket tid på förskolan, speciellt inte när man som förälder själv är ledig, det är ren och skär egoism! Däremot blir jag nästan förbannad när jag läser kommentar efter kommentar där anonyma mammor (antar att ni är mammor) skriver att vi bör och helst SKA vara hemma med våra barn i 3-4 år. Alla har inte ekonomin för det. Inte psyket heller! Jag vet inte hur ni som stannat hemma så länge finansierat era utgifter men i vår familj skulle vi inte ha råd med det och jag som person behöver ombyte i vardagen för att må bra. Alla mammaor (eller pappor) är inte skapta för att gå hemma så länge.

Jag var ett 7-17 barn på dagis (som det hette på min tid), kom först och gick sist, för min mamma var ensamstående och var så illa tvungen att lämna mig och min syster för att få in pengar. Jag har inte tagit skada av det och inte min syster heller! Det är ju inte den rutinmässiga vardagen man minns utan de ögonblick som betyder något. Alltså tiden då barn gör saker tillsammans med sina föräldrar och syskon eller släkt och vänner, speciella saker som sticker ut i vardagen. Tiden är vad man gör den till och jag tycker att det är hemskt när andra föräldrar tror sig veta vad som är bäst för andras barn.
Jag och min sambo håller på att skola in vår 18 månader gamla son på förskola nu och han tycker att det är så spännande och roligt att han knappt velat följa med hem dessa dagar. Alla barn tycker inte att förskolan är hemsk och långt ifrån alla föräldrar lämnar barnen på förskolan för att åka på semester!

Anonym sa...

Mycket bra skrivet, jobbar själv på förskola sedan många år och ser att det blivit vanligare att man lämnar sina barn på förskolan när man själv är ledig. Vi har en fantastisk förskoleverksamhet i Sverige med en oftast god pedagogisk verksamhet och engagerade pedagoger,men vi kan aldrig vara bättre för barnen än deras egna föräldrar/ familjer. Säger man att vissa barn har det bättre året runt på förskolan så har man nog missuppfattat en del, dessa barn och familjer behöver naturligtvis ett annat stöd och hjälp som de naturligtvis ska få. Inte förskola många timmar/ dag året runt.

Anonym sa...

jag har barn som just passerat tonåren och har sett det här skrämmande som inte fanns på samma sätt när våra barn var små. Själv jobbade jag 50% (med låg lön och låg pension väntandes i framtiden) fram till barnen började skolan och 75% sedan fram till minsta var tonåring, just för att få vara med mina barn.

TACK för ett bra engagemang

Magtiel sa...

Asch så trött på att man hela tiden som förälder ska behöva ha dåligt samvete! När jag hade barn på dagis jobbade jag 75% och sprang varje dag som en galning för att hämta mina barn så tidigt som möjligt. Jag hade en timmes resväg och var ibland bland de sista som hämtade ändå! Det gjorde ont i hjärtat när jag kom och min lillkille var sist på dagis. Fast oftast satt han och läste tillsammans med sin fröken och de hade jätte mysigt..
Min granne som har precis börjat jobba efter mammaledighet beskriver samma sak.
Varför ska vi föräldrar ha ständigt dålig samvete? Vi blir inte bättre föräldrar av det...

Håller med Jonas! Man ska inte döma folk så lätt. Jag tycker att de flesta föräldrar försöker hämta tidigt, jobba deltid och inte lämnar sina barn på dagis under semester.
Jag tycker inte att det är ok, men jag tror att det är få som gör det.

Och egen tid med sin partner är viktigt och bra för familjen och i slut ändan för barnen också. Jag säger inte att man ska åka 4 veckor på semester ensam och lämna sina barn på dagis, men det tror jag inte att de flesta föräldrarna gör.

Men hämta senare en dag och fika med min partner...absolut!
En weekend vartannat år med min sambo... absolut. Det är inte så att farmor o mormor torterar dem på nätterna...
De har roligt, relationen och familjen mår bra.

Efter 2 separationer vårdar jag min relation, för mig och min familjs skull och inte minst för mina barn.
Glada föräldrar, glada barn :-D


Linda sa...

Absolut vi borde diskutera detta mer. Frågan är hur himla utvecklande det är när en förskollärare kan vara själv långa stunder med 15st 3-4 åringar. Det är ju inte möjligt att se varje individ och deras behov. Hoppas att politikerna känner sig nöjda med sin insats.

Anonym sa...

Vilken klok förälder du är som ser till dina barn och deras behov. Det är bara att beklaga att du mött förskolepersonal som inte har samma förmåga som dig, att se till barnet. Jag arbetar som barnskötare på en förskola och önskar många gånger att barnen skulle få kortare dagar eller i bästa fall lite semester på sommaren, så barn och föräldrar har tid att umgås. Hur blir det för barnen i framtiden med dessa stora barngrupper som det är idag? Som barn kan jag inte lämna gruppen på hela dagen hur blir det med stress och deras hörsel? frågorna är många. Barnen är små en gång och det som man som förälder missar kan ju faktiskt aldrig tas igen. Önskar dig och dina barn allt gott. <3

Anonym sa...

Det är samma i min kommun, vi har noll koll på var föräldrarna är. Vissa har kortare arbetsdagar, resp. lediga dagar men barnen är på fsk samma tider varje dag oavsett. Det har hänt att vi har mött föräldrarna på stan, sett att de är hemma eller promenerar i närheten, men vad kan vi göra?

Varje sommar och jul har vi barn som är på förskolan under sammanslagning veckorna, då vi knappt har ordinarie personal. Det är tråkigt och vi tycker synd om barnen, vi har försökt prata med en del föräldrar men de vill inte riktigt förstå.

Anonym sa...

Håller med, maxtaxan är helt fel. Och ja, det stämmer att vissa barn har det tyvärr bättre på förskolan än hemma men det betyder inte att de ska vara där från 7-17.

Anonym sa...

Alla som arbetar 100% har laglig rätt att gå ner till 80% tom barnet fyller 8år. Något som borde lyftas fram mer. Detta skulle säkerligen generera i många positiva aspekter både för barn, föräldrar och arbetsmarknaden!

Madeleine Lidman sa...

Problemet bara … många gånger är att vi skapat ett samhälle där tid för barn ses som något oviktigt. En del anser att det försämrar jämställdheten om nu just kvinnan är hemma. Därför vill vissa politiska partier bestämma åt kvinnor att de ska arbeta heltid för att vara jämställda. Attityden till de som inte gör det blir ofta ganska negativ och det försvårar valet att gå ner i tid.

Många jag har pratat med upplever också att även om de arbetar 80 procent så får de arbeta till 100 procent men på kortare antal timmar per vecka - och det sliter på dem. Dessutom arbetar de då 100 procent i praktiken men till 80 procent av lönen. Är du rädd om ditt jobb, håller du tyst och arbetar på. Många gånger handlar det om kollegor också som är negativa till föräldrar som väljer tid för barn.

Här behövs helt klart en attitydförändring.

Jag skulle vilja se mer fakta till föräldrar om varför tid för barn ÄR viktigt och att vi skapade tydligare politiska ramar som gör det lättare för föräldrar att välja bort standardlösningen med två heltidsarbetande föräldrar och barnet i förskola från ett års ålder.

Föräldrar vill sy ihop mängder med olika lösningar, men … vinner oppositionen så lär tyvärr styrningen bli värre och barnen kommer att få ännu mindre tid med sina föräldrar.

Anonym sa...

Håller också med Siri. Ett vinklat och dömande inlägg som hade behövt både en och två tankeställare innan det publicerats.

Anonym sa...

Hmm, arbetar inte på förskola men skulle också självklart reagera om jag såg att en del barn aldrig fick någon sommar- eller julledighet. Men skulle däremot inte dra för stora växlar av om jag vet att föräldrarna är hemma eller i närheten. Själv jobbar jag hemifrån ibland då jag har två timmars restid fram och tillbaka till jobbet, då händer det att jag tar en promenad mitt på dagen för att få frisk luft eller att jag käkar lunch i centrum.. tänker att det är bra för barnen att slippa stressa på morgonen och att jag kan hämta dem tidigare de dagar jag jobbar hemifrån. Tycker det är väldigt dömande ton i många av inläggen här, visst har många föräldrar sina barn väldigt långa dagar på förskolan men tror att de allra flesta ändå gör det bästa de kan för sina barns skull och att många faktiskt måste arbeta....

Anonym sa...

Jaha men om man inte har någon semester då? Ska man bara lämna sitt barn hemma då eller?!

Anonym sa...

Madeleine Lidman, jag jobbar själv inom förskolans värld och i Ängelholms kommun där har de helt okunniga politikerna (om förskolans värld) gett förslag på att barnen ska vara där 25 timmar/vecka istället för 15 timmar, helt sanslöst korkat! Jag tycker ändå, trots att det kan vara känsligt, att din jättebra skrivna artikel borde tas upp i Uppdrag granskning och i varje tidning som går att få tag i för det måste bli synligt NU!!!
TACK Madeleine för en bra artikel!!
Mari

Anonym sa...

Jag håller helt med om att det är skrämmande med barn som aldrig får ledigt och jag förstår syftet med lagen. Jag har själv tre barn, vi har valt att vara föräldralediga relativt länge, den yngsta som är 2 år börjar förskola till hösten, då tre dagar i veckan till att börja med. En dag ska hon få vara med mormor och en dag med mig. Däremot är jag på ett sett emot att lagstifta om att inte kunna ha dom på förskola när man har semester. Jag kan se en tjusning med att kanske ha 2 av barnen på förskola en dag för att kunna ha lite egentid med ett av barnen. Jag kan också se en tjusning med att faktiskt som förälder eller föräldrapar kunna ta en semesterdag tillsammans, mamma och pappa, utan barn. Fixa och dona och göra sådant man aldrig hinner hemma eller bara vara tillsammans, vuxentid utan barn, något som är väldigt viktigt i en relation. Det stärker oss och gör oss till bättre föräldrar. Jag vill återigen poängtera att jag inte menar att jag skulle lämna mina barn hela semestern på förskola, absolut inte, utan här pratar vi om enstaka dagar, en valfrihet som försvinner i och med lagstiftning.

Anonym sa...

I stockholms stad får barn med hemmavarande föräldrar gå 30tim fördelat på må-tors ledig fredagar (detta blir ett kontrakt på 6månader) eller så får de gå mellan 9-15 mån-fre. De flesta har hitintills valt kontraktet och detta påverkar ju även schemaläggningen för oss som jobbar inom förskolan. Det blir mycket barn och lite personal både före kl9 och efter kl.15. Hur kan vi göra ett bra jobb då.
Jag förstår inte att föräldrarna ser oss som så viktiga.
Igår reagerade en sådan förälder på att det var så lite barn!!! Hallå, det är semestertider för de som jobbar (hade velat slänga ut en sådan kommentar, men då ringer väl chefen). Deltidsbarnen är på förskolan mer än jobbande föräldrars barn. Tänk rätt, det är ni som förälder som är viktigast. Förhoppningsvis skaffar man väl barn för att man sedan ska älska barnet över allt annat.

Anonym sa...

Hade gärna haft mina barn hemma mer... Lämnar 06:00 och hämtar ca.16:30-17:00.. Är ensamstående på heltid då deras far "avstått sig att ha dem" :-( Jobbar som inköpare/brandman.. Skulle gärna ha velat som sagt.. men måste arbeta! barnen är nu 5 och 10år.. Men givetvis får de 4 veckors semester med mig! :-D ♡
Alla har tyvärr inte möjligheten, hur mycket man än önskar.. Men håller givetvis med till fullo enligt artikeln.

Anonym sa...

Ja...! Har 3 barn som gått på dagis under tidigt åttiotal. Då fick de ju börja när de var ett år. Det fanns ju inte längre barnledighet och tjänstledig kunde man inte vara mer än något halvår extra, om man ville ha jobbet kvar. Lite tidigt var det väl, men mitt dagis var helt underbart med fantastisk personal som kunde liksom vända allt rätt, när man kände sig trött och misslyckad som förälder. De gjorde så roliga saker med barnen och det var mitt andningshål att jag kunde gå och klippa mig, eller handla utan att ha 3 småbarn med.....Jag tycker också att många kommentarer här är väldigt dömande. "-lämna hellre till mormor om man behöver egentid..." Alla har inte mor-och farföräldrar att tillgå och det är väl inte bättre att lämna till vilken barnvakt som helst? Under hela deras småbarnstid hade jag aldrig barnvakt mer än att de lekte hos någon granne, när de blev lite större. Men dagis var min stora trygghet. Självklart ska inte barn vara hela semestern på Dagis och vad jag vet (har barn-barn nu) är det få kommuner som tillåter det. Men jag tycker som föregående kommentator, att någon enstaka dag, om man ska göra något speciellt är helt ok! Jag har aldrig varit någon sådan där duktig supermamma som det är fullt av här, men mina barn har överlevt någorlunda ändå. Men jag tror att de flesta föräldrar gör så gott de kan och älskar sina barn, efter bästa förmåga......

Anonym sa...

Lagstdagda semester för bàrn? Hallå? Det måste väl avgöras i varje familj vilka möjligheter som finns?
Min sambo är te x småföretagare och driver en liten restaurang. Verkligheten för småföretagare ÄR att man har ingen semester, inga bestämda ledigheter e tc, och ännu värre blir det om oppoisionen vinner och ytterligar driver upp bördorna på småföretagarna. Varken hon eller jag har någon semeter alls i sommar. Så det skulle bli LIIIITE märkligt om det var krav på att barnen måste vara hemma, men barnet kanske kan vara hemma själv? Se till att man inte driver upp absurda krav på invandrare som driver restuarnger istället så kanske det finns en möjlighet.

Anonym sa...

Om du som vuxen tar det stora, viktiga beslutet att skaffa barn får du banne mig också leva, umgås, träffa, semestra med ditt barn OAVSETT hur viktigt jobbet är !!! Är inte förskolans uppdrag att vara ställföreträdande förälder när de riktiga föräldrarna inte tar sitt föräldraansvar !!! Sorgligt :(

Anonym sa...

Förskolan inte på något sätt kan ersätta en närvarande förälder i hemmet - förskolan är och ska vara ett komplement till hemmet, eller ...?

Anonym sa...

Jag gillar att man tar upp frågan, den är intressant, men frågan är väl egentligen om det verkligen fungerar att tvinga föräldrar att inte arbeta för att barnen ska få semester från förskolan. Tycker att det är viktigt att se vilka barn till vilka föräldrar som nästintill "bor" på dagis året runt. Är det verkligen möjligt att för en arbetslös att säga Nej till jobb, för att lagen ändrats angående barns ledighet från dagis.

Är själv ensamstående och har kämpat mig igenom dagisåren genom att arbeta varenda jäkla sommar, för det var då jag är var som mest efterfrågad!! Jag hade ingen möjlighet att säga nej, för lagen om ersättning säger att tackar jag nej till jobb får jag ingen ersättning. Och vem ska då försörja barnet, om jag inte får en chans att tjäna pengar. Som arbetslös är man ALDRIG ledig, man är alltid ajour och ska alltid kunna rycka in med kort varsel.

Nej jag anser att det är de som har arbeten där båda föräldrarna arbetar,som ska kontrolleras. Det är de barnen som mår sämst.

Idag har jag efter många års arbetslöshet äntligen fått en fast tjänst, Mycket tack vare dagis och att jag kunde lämna min son där vilken dag som helst, är så tacksam för att de finns och tar hand om våra barn, när vi själva inte har möjlighet/ eller råd att låta bli att jobba.

Min son har spenderat 9 år totalt på dagis och sedan fritids verksamheter under semestrar och ledigheter. för att jag skulle kunna tacka Ja till jobb! idag är han 11 år och väljer själv om han vill till fritids eller ej. Nästa år ska vi ha en riktig semester ihop han å jag. Längtar...

Anonym sa...

Jobbar själv i förskolan. I min förskola har vi barn som ska gå hela sommaren av olika anledningar. Det är alltid samma barn som vistas på förskolan de flesta av årets dagar, år ut och år in. Jag lovar att om vi hade öppet på helger skulle de komma då också. Hör ofta att barnet hellre vill vara på förskolan än hemma med sina föräldrar när de är lediga. Frågar mig varför. Antagligen vill barnet hellre träffa kompisar än att vara hemma med sina föräldrar som inte gör något med sina barn. Självklart har vi barn som har föräldrar som månar och vill det bästa för sina barn men allt för många tar inte ansvar som förälder. Tycker att alla förskolor borde ha stämpelklocka och att föräldrarna får betala för den faktiska tiden barnet vistas där. Nackdelen är att de med försörjningsstöd kommer att fortsätta ha sina barn långa dagar och helst alla dagar året runt. Det behövs förändringar på många plan. Kanske ska de som är arbetslösa, föräldralediga bara få ha sina barn under en begränsad tid av dagen. Tror dock inte det kommer att hända då politikerna verkar vilja att alla ska ha rätt till heltid på förskolan. Jag förstår att det kan vara svårt att som småbarnsföräldrar får semesterdagarna att räcka till. Det finns många sätt att lösa barnens ledigheter på lov. T ex kan man hjälpas åt att passa varandras barn, en mor eller farförälder kanske finns, mor och far kanske har en granne eller ett syskon till föräldern eller någon annan bekant som barnet känner. Finns det två föräldrar kanske man kan gå lite om lott under semestern. Alla dagar behöver ju inte vara gemensamma. Inte vet jag men ser allt för många barn vistas på tok för mycket på förskolan.

Anonym sa...

Jag arbetar inom turistbranschen vilket innebär mycket arbete på sommaren men på vintern jobbar jag lite och då fungerar livet jättebra i stort sett utan dagis.. Men det är alltså fel? Modellen är som nån av er experter påstår? Att vi känns må jättebra allihopa då fattar vi fel?

Madeleine Lidman sa...

Om man arbetar ska man självklart ha tillgång till förskolan … det är inte det som det här blogginlägget handlar om - utan om de barn som är där när föräldrarna har semester, eller som aldrig är lediga fastän en förälder är hemma med syskon. Och då handlar det om "utan särskilda skäl".

Jag har fått en sådan enorm respons på det här inlägget och över 200 000 personer har läst det. Det har delats hur många gånger som helst på facebook … och det är faktiskt så att det visar att det här är ett problem.

Många är oroade över att det finns så många barn som aldrig är lediga, utan särskilda skäl. Det är så viktigt att ta den här debatten och diskutera frågan. Kanske även förändra de politiska ramarna.

Jag förstår att egenföretagare har det svårt, att ensamma mammor har det svårt och att de som är lediga andra tider på året och har barnen hemma då - låter dem gå på sommaren.

Själv tror jag mycket på de politiska ramarna - men även det civila samhället. Hur stöttar vi föräldrar varandra? Om det finns barn där ute som har föräldrar som inte KAN vara lediga … finns det någon som kan tänka sig att ta med sig dessa barn till stranden och bada en dag. Ett barn mer eller mindre … :)

Vi föräldrar har överlåtit så mycket till staten att jag upplever att vi ibland har glömt bort det civila samhället. Vi har också ett ansvar som medmänniskor att hjälpas åt. Alla kan göra något … litet …

Men att lämna sitt barn utan särskilda skäl när man själv har semester … eller åka till stranden med småsyskonet och sedan dyka upp i förskolan med badringen på vagnen för att hämta syskonet .. och gå hem! Känns faktiskt inte snällt. Tänk hur det ska svida i hjärtat på det barn som inte fick följa med till stranden. Är man fullt frisk och inte har särskilda skäl, så ska väl ändå barnet få följa med?

Tack hur som helst för alla som tar sig tid att lämna kommentarer, som engagerar sig. Jag läser allt, funderar och klurar på det ni skriver … och vill bara säga: Den viktigaste personen i era barns liv det är ni föräldrar. Ge dem så mycket tid, närhet och kärlek som ni kan. Ibland går livet sina egna vägar … och det är inte så lätt, men så länge ni gör vad ni kan för att ge era barn tid och hitta en bra balans mellan familj och arbete … så gör ni rätt :)

Anonym sa...

Det lilla barnets ögon – söker kontakt med sin mamma, men mammans ögon stirrar tomt in i mobilen – hon ser inte barnet. Så kan det ofta se ut i dag – när barn inte får det sociala samspel de såväl behöver, (utom när de skriker sig till något och får det på grund av förälderns dåliga samvete), barnet osynliggörs, sedan skickas det bort, iväg med det till förskola, så tidigt och så länge som möjligt – även på loven – under den tid som skulle ha varit familjens gemensamma tid!

Men barnet är inget ”ting” man handskas med hur som helst, barnet
behöver närhet för att utvecklas – tid är det viktigaste för att komma nära varandra, kunna skapa tillit och förtroende. Det sker genom samvaro, gemenskap förälder-barn, när man delar tankar, känslor, händelser – när man upplever saker tillsammans, som sedan blir till barndomens vackra minnen.

Tillsammans skapas kontakt, vi känner kärlek, som är själva grunden – och det tar sin tid, värdefull tid. Det är föräldrar som ger barnet en ”värdegrund”, olika föräldrar kan ha olika men förhoppningsvis talar alla om vad som är "rätt och fel" – det är också kärlek. Kärlek är det viktigaste och kommer ur gemenskap och tid tillsammans – familjen det mest betydelsefulla, där läggs mönstret för samhället.

Carinne Löfgren Williams
3-barnsmor, 7-barnbarnsfarmor
Författare, konstnär, tidigare skolpolitiker

Anonym sa...

Jao. Detta är ett mycket bra inlägg! Äntligen någon som har satt ord på detta annars så otillåtna samtalsämne. Vi har inte rätt till att vara de föräldrar vi vill vara. Jag har aldrig går på dagis, inte heller mina syskon. Mamma var hemma med oss <3 Och detta var ett vanligt sätt att växa upp på i mina föräldrars bekanta/familjs/släkts krets. Jag kör på samma tema Men nu är det inte alls okej. ?. Varför?! Mina barn är tänka att växa upp med familjen, eller? Inte med främlingar tycker jag. Vi anser att barnen blir starkare som individer med eget tänk och bättre förståelse för livet då de inte behöver konkurreramed andra barn om en vuxens uppmärksamhet. Här hemma blir de sedda och hörda alltid. Jag har aldrig haft mina barn på dagis mm och skulle aldrig låta dem gå där i heller. Vi har en nanny som ser varje individ och bemöter dem på deras villkor och önskemål. Våra barn utvecklas mycket bättre än andra barn vi träffat och de är framför allt mer trygga och lugna.
I min familj är det många pedagoger, jag har jobbat på skola. Barnens far är lärare på gymnasiet, lika så min syster och barnens farfar. Vi har god insyn i barnens utveckling. Dagis är mycket viktig! Men man måste kunna välja bort det om man så önskar. Men tyvärr är vårt samhälle inte redo för oss som gör så.
Vill bara avsluta med att fråga, vad gjorde vi föräldrar innan dagis fanns må tro? Jo vi var föräldrar och ofta på heltid. Och barnen mådde bra även då, eller?
Våga vara hemmavarande förälder :D

Unknown sa...

Självklart vill jag umgås med mitt barn bär jag är ledig. Får verkligen hoppas de inte kortar ner sommarlovet när mitt barn börjar skolan. Läste om ett förslag att det skulle vara från mitten av juli till mitten av augusti
Jag är ensamstående och vi har två semesterperioder som varvas vartannat år. Då skulle mitt barn få gå på fritids hela sommaren vartannat år.

Anonym sa...

Vältalat på många punkten men att anta att vanligt arbetande föräldra ska ha möjlighet ledighet som följer skolans lov innan barnen en böjat skolan tycker jag är dumt. Jag har inte möjlighet till det i mitt yrke bortsett från de dagar som är röda och automatiskt lediga. Däremot har jag valt att jobba 80% och har en ledig vardag i veckan tillsammans med barnen. Och sommartid är de lediga minst 4 veckor.

Madeleine Lidman sa...

Fast nu skriver jag om barn som aldrig får vara lediga - inte ens när föräldrarna själva har semester. Och det alltså utan att det finns särskilda skäl.

Anonym sa...

På vår fsk måste alla barn vars förälder är föräldraledig hålla ledigt minst 12v på somrarna. (Altså 15 timmars barnen) när min största gick sina 15 timmar så gick hon 20 veckor av 52 👍

Anonym sa...

Det lät bra att istället för att bedömma hur dåliga dagens föräldrar är, ge förslag som kan bidra för en förbättring! Jag personligen tror på att nästan alla föräldrar vill göra det bästa de kan för sina barn och därför krävs det att det finns stöd för alla familjer att få. Alla är olika och har olika livssituation!

Madeleine Lidman sa...

Alla föräldrar vill säkert göra det bästa för sina barn, men om man utan särskilda skäl lämnar sin lilla knodd på förskolan året om - även under semestern, utan särskilda skäl - då är inte det den bästa lösningen för barnet. Det är grymt att åka till stranden och bada med syskonet när det äldre/de äldre barnen får gå i förskolan. Avdelningar slås ihop, verksamheten flyttar, det är vikarier och ny personal och verksamheten är annorlunda. Självklart ska de små få vara med sin familj och få följa med till stranden om inte familjen befinner sig i djup kris av något slag.

Sedan känner jag att förskolan kan inte vara lösningen på alla samhällsproblem. Vi kanske bör se över möjligheten att stötta familjer i nöd på fler sätt än att bara erbjuda avlastning i form av förskola.

Anonym sa...

Många frågar sig varför så många barn får diagnoser idag. Tror inte det är fler barn som föds med diagnoser....däremot gör samhället....föräldrar...förskola...skola....att dessa diagnoser kommer fram hos fler barn nu än förr.

Anonym sa...

I Stockholms stad finns det tyvärr inga regler överhuvudtaget!