måndag, april 21, 2014

Kronprinsessparet - Sveriges mest kända hemmaföräldrar


Just nu sänder SVT en film om Kronprinsessparet och deras liv på Haga slott: http://www.svt.se/dokumentarfilm/haga-slott-ett-kungligt-hem-1 Det är en fantastiskt fin film om Sveriges mest kända hemmaföräldrar: Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel samt lilla Prinsessan Estelle. Den lilla familjen följer den senaste trenden med att satsa på tid för barn och en bra balans mellan familj och arbete.

Klokt … mycket klokt.

Om jag har förstått det rätt så delar Victoria och Daniel på tiden hemma med Estelle. När en är iväg på uppdrag är den andre hemma. Under trygg vägledning av en förälder får alltså lilla Estelle upptäcka världen under den mest utvecklingsintensiva perioden i ett barns liv, när hjärnan växer som allra mest. Enligt alla nya rön inom anknytningsteori, neurobiologi och utvecklingspsykologi så gör Kronprinsessparet alltså helt rätt när de har omsorgen om Estelle hemma.

Och de är inte ensamma om att göra så här. Fler och fler föräldrar försöker pussla och trixa för att kunna ha barnen hemma längre. Nu ska bara politikerna hänga med och skapa bättre politiska ramar, så att fler föräldrar kan göra samma sak om de så önskar … och där återstår en hel del. I dag finns till exempel vårdnadsbidraget bara i drygt en tredjedel av landets kommuner. Det gör att många föräldrar som vill stanna hemma längre måste säga upp sig och förlora en fot på arbetsmarknaden som följd (med vårdnadsbidraget har du din anställning skyddad då du har rätt att vara tjänstledig i tre år med VB).

Vinner oppositionen valet kan det bli ännu värre, då S, V och Mp har sagt att det första de gör är att avskaffa vårdnadsbidraget. Något att tänka på för alla de föräldrar som inte vill förlora en fot på arbetsmarknaden bara för att de känner att de vill stanna hemma längre.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

4 kommentarer:

Kajsa sa...

Miljöpartiet är de som har infört vårdnadsbidraget i vår kommun!

Madeleine Lidman sa...

Jag har väldigt svårt att tänka mig att just Mp skulle ha infört något vårdnadsbidrag, eftersom de är helt emot det och även har det inskrivet i sitt partiprogram att det är emot det samt även har sagt att det ska tas bort direkt … om de får makten efter valet.

Men … med kniven mot strupen och i en allianssituation med borgerliga partier kan jag tänka mig att de kanske under stor vånda gått med på att det fått vara kvar eller godkänt ett införande.

Vilken kommun bor du i?

Kajsa sa...

Jag bor i Jönköping och är medlem i partiet. Vet att vårdnadsbidrag har drivits av en miljöpartist (som annars hållt på med jämställdhetsfrågor) här i kommunen. Men kan vårdnadsbidraget tas bort i hela Sverige menar du? Är det inte upp till politikerna i varje kommun?

Madeleine Lidman sa...

Det bestäms från regeringshåll dessvärre. Det var därför S försökte stoppa alla tidigare alternativ som Nackamodellen när de hade makten. Där försökte de borgerliga politikerna att hitta en modell som skulle möjliggöra omsorg i hemmet, men den godkändes inte. Sedan vann Alliansen och de införde då även Barnomsorgspengen som gjorde att oppositionen inte kunde stoppa privata dagmammor längre ute i kommunerna. Om oppositionen vinner tar de bort den möjligheten också och alla privata dagmammor får lägga ner. Samtidigt som de som har vårdnadsbidrag måste säga upp sig och förlora en fot på arbetsmarknaden för att kunna vara hemma längre.