Nationaldagen firades med pick nick i Ulriksdals slottspark. Solen sken och vi masade oss ner till stranden för att ta fikat där. Då fick vi se hur några män gjort upp en eld direkt på marken i slottsparken. Risken för skogsbrand var uppenbar med de solbadande människorna runt omkring tycktes inte bry sig.
Allemansrätten är viktig för alla att känna till men dessa två män gjorde det uppenbarligen inte. Själv försökte jag ringa polisen men det var som vanligt inget svar. Gick då in till caféet och tipsade om eldfaran men de hänvisade vidare till personalen inne i slottet. Där lovade de att ringa någon. En skogbrand i det här området skulle inte bara riskera att ödelägga slott och kringliggande hus på kungens mark, utan även en liten grön lunga i ett Solna omgärdat av vägar. Hur kan det komma sig att det inte finns bättre bevakning i våra parker i dag?
Tidigare har jag sett människor som också saknat brist på vad som är lämpligt, de roade sig med att fånga hoppande fiskar med händerna i vattenfallet i slottsparken för att lägga dem på rad i gräset, där fiskarna fick dö långsamt. Döda för nöjes skull - här handlade det inte om att fiska för att få något att äta.
Inte heller då fanns det någon att säga till och själv håller man en låg profil – det är bara att öppna en tidning för att se vad som kan hända om man säger något till fel person. Jag kan förstå att människor känner allt mer oro för att ingripa och säga till även vid så enkla och självklara tillfällen som när någon startar en brasa direkt på marken eller slänger upp fiskar och låter dem dö för att det är kul. Det kan gå bra att säga till men lika ofta kan det sluta illa och vem vill riskera att bli nedslagen? Därför måste det finnas någon ansvarig att säga till. Jag tycker också att det ska finnas personal som skriver ut böter vid sådana här tillfällen eller så får vi ta bort allemansrätten helt och hållet. En trist insikt på en dag som annars var väldigt lyckad.
1 kommentar:
kompromiss med strandskyddet varför inte?
Bygg 50 meter från vattnet, det finns plats för allmänheten ändå. Det är bra för Sverige att det byggs vid vattnet och ringa in stugan bara. Sedan så kan allmänheten vara vid stranden som vanligt.
Man ska få sätta ut en brygga, men det ska finnas en lag som säger att man inte kan mota bort folk som vill vara på bryggan eller vid marken, det är bara stugan och ca 5 meter runt om själva stugan som är tomten, resten är för allmänheten d.v.s allemansrätten.
Så varför kan man inte kompromissa med strandskyddet, så att markägare kan få bygga vid vatten och samtidigt tycker jag att folk ska få vara där som vanligt, att plocka bär, tälta, bada och använda bryggan samt resten av marken mm.
Det räcker att strandskyddet är på 50 meter. Annars blir det så stora tomter och dyra i inköp om man inte får bygga närmare än 100 m som det är i dagens lag. Det är bra för landet om man bygger mer vid landsbygden där det är mindre med folkmängd.
Hur kul är det med bara skog och igenväxta ständer som man knappt kan gå i land. Det blir mer liv och rörelse i en sjö om det finns mer stugor.
Strandskyddets lag är en gammal lag från 50-talet, det är verkligen dags att förnya den och göra den mer rättvis, för den inskränker på äganderätten.
Kommunen kan köpa in mer mark av oss markägare eftersom vi inte får bygga vid vatten för att dispenser från strandskyddet är alldeles för restriktiva. Så kan väl kommunen göra naturreservat eller vad de vill med marken.
Med detta förnuft så kan markägare använda marken och allmänheten kan få vara där. På så sätt blir det inte lika orättvist. Varför kan det inte vara så?
Skicka en kommentar