måndag, juni 18, 2007

Rör inte sommarlovet

Klimatet i Sverige är ganska speciellt, då vi har en kort och intensiv period av blomning och värme under juni, juli och augusti. Människor har sedan generationer tillbaka anpassat sin livsstil utifrån det. Vi arbetar intensivt under det övriga årets mörka och kalla månader men behöver vår ledighet och återhämtning under sommaren när det är ljust och härligt.

Sedan är det tyvärr så att vi bor i ett land där politikerna i detalj vill styra hur vi lever våra liv och med den totala styrning som skett via till exempel familjepolitiken så har vi ett system som lett till att många föräldrar lämnar barnen på dagis hela sommaren (http://www2.unt.se/avd/1,,MC=2-AV_ID=339373,00.html). De höga skatterna leder också till att många låg- och medelinkomsttagare (trots två löner i familjen) inte har råd att åka på semester. Och de ensamstående föräldrarna ska vi inte tala om, där märks det tydligast hur hårt det slår mot barnfamiljerna när (s)kattepolitiken är uppbyggd på att det behövs två löner för att en ordinär familj ska kunna klara sig.

Istället för att titta på den här problematiken och hitta lösningar, så vill nu vissa skruva till det hela ännu mer. Människor har inte råd att åka på semester, barnen får gå hela sommaren på dagis eller fritids och då föreslår man helt enkelt att sommarlovet ska kortas ned. Den 9 juni 2007 framför Hem och skola kravet att sommarlovet ska kortas. Läs http://www.expressen.se/nyheter/1.714809

Jag är inte så mycket för lösningar som skruvar till saker som är fel, så mitt förslag är hellre att börja fundera över hur ALLA människor ska ha råd att åka på semester. Tyvärr så förstör världens högsta skatter mycket. Tänk om företag, kommuner och landsting kunde köpa semesterbyar lite varstans i landet och erbjuda sina anställda billiga stugor till uthyrning. Men då faller det förstås på förmånsbeskattningen - den som får hyra en stuga billigt via jobbet måste betala straffskatt. Samma sak som när människor arbetar hårt och får bonus - då blir det straffskatt. Pengar som annars skulle kunna gå till semestern.

Nej, rör inte barnens sommarlov men gör det gärna ekonomiskt möjligt för föräldrar att tillbringa tid med barnen och uppmuntra föräldrar att tillbringa tid med barnen - berätta att det är viktigt. Jag lovar, barnen är mycket hellre med sina föräldrar än tillbringar hela sommaren på dagis - trots all "fantastisk pedagogik" som ebjuds där. Barnen kräver inte heller dyra aktiviteter och utlandsresor - de behöver bara få "vara", få springa barfota i gräset, spela boll, bygga kojor, bada och mysa.

Madeleine Lidman

P.S Se dig gärna omkring i bekantskapskretsen. Finns det familjer som inte har råd att komma iväg någonstans? Kanske har ni någon billig stuga att hyra/låna ut.

Tills vi får en förändring som gör att människor får behålla så mycket av lönen efter skatt att det räcker till semester, så får vi försöka hjälpas åt så att alla får chansen att njuta av den svenska sommaren.

Inga kommentarer: