söndag, juni 08, 2008

Betongmakten vill inte släppa barnen till föräldrarna

Det finns något hårt och oförsonligt i socialdemokraternas attityd till föräldrar och deras barn. Hur kan de år efter år försvara ett system som innebär att föräldrar inte själva ska få välja hur länge de vill vara hemma? Hur kan vi i ett land som kallar sig demokrati, ha ett ekonomiskt system som innebär att de allra flesta inte har råd att vara hemma längre än ett år?

Alla barn är olika men det finns gedigen forskning som visar att barn behöver en fungerande anknytning för att slippa psykisk ohälsa längre fram i livet. Och anknytningen till föräldrarna är sällan färdig innan tre års ålder.

Det finns också gedigen forskning som berättar att små barn inte har utvecklat sitt immunförsvar innan tre års ålder och ändå har vi ett system som tvingar föräldrar att lämna ifrån sig sina ettåringar till dagis, med alla de infektioner som det innebär. Infektioner som kan kräva upprepade pencillinkurer. Kurer som varje gång de dödar de farliga bakterierna hos de små också dödar alla "snälla" bakterier. När snälla bakterier slås ut - slås immunförsvaret ut. De små får alltså sina immunförsvar förstörda gång på gång och tvingas på nytt försöka bygga ett skydd mot sjukdomar.

Föräldrar får också falsk information som säger att "det är bra med många infektioner när man är liten, då övas immunförsvaret upp". Ja, det är bra att bli lite förkyld och "lite skit rensar magen" - men det är inte det som drabbar små dagisbarn i en miljö som ofta innebär att de utsätts för direkt livshotande infektioner. Hittills är det bara på hemmaforaldrar.se som den här problematiken tagits upp. Någon annanstans får inte föräldrar veta de sammanlagda riskerna med tidig dagisstart. Och det i ett land som kallar sig demokrati........

Kampen för valfrihet och för en bättre uppväxt för våra allra minsta har nu pågått i flera år och i Östra Göinge har nu en modig mamma, avsatt viktig tid för att göra den lilla människans röst hörd - för att utkräva sin demokratiska rätt att få folkomrösta kring frågan om vårdnadsbidraget.

Frågan är nu om (S) i Östra Göinge vågar ge klartecken för en folkomröstning eller om de vill fortsätta att bestämma livsvillkoren för våra minsta barn genom att bara erbjuda dagis som barnomsorgsalternativ.

Madeleine Lidman

Läs också:

Socialdemokrat tycker att namninsamling är mobbdemokrati

(S) i Östra Göinge undviker att svara på frågor

SvD: Vårdnadsbidrag med stöd i alla läger

Timesonline: Lilla barn - du förtjänar bättre (pdf)

SvD: Kärlek sätter sig på hjärnan

Känd debattör lämnar socialdemokraterna

Låt föräldrar få veta riskerna med dagis

Inga kommentarer: