tisdag, juni 10, 2008

Hög antibiotikaanvänding signalerar: ny familjepolitik

Den höga antibiotikaförskrivningen till barn under sex år är ett resultat av Sverige misslyckade familjepolitik. Vi har en familjepolitik som inte tar hänsyn till att barns immunförsvar inte är moget innan tre års ålder. I Sverige tvingas föräldrar med ekonomiska styrmedel att lämna ifrån sig barnen till dagis vid ett års ålder, så att de kan gå ut och arbeta heltid. Det gör att de små drabbas av ständiga infektioner på grund av den grogrund för sjukdomar som dagis innebär - där de sedan tvingas till den ena antibiotika kuren efter den andra.

Hårt pressade föräldrar har heller inte tid eller ekonomisk möjlighet att vara hemma med sina små och lämnar in sjuka barn till dagis varför smittorna aldrig tar slut. Plus att många säkerligen kräver antibiotika till sina barn, så att de kan gå tillbaka och jobba så fort som möjligt.

Ett sjukt system som nu har lett till att vart tredje barn under sex år fick antibiotika under 2007 enligt DN den 10 juni. ¨Risken att vi ska drabbas av resistenta smittor i större omfattning börjar därmed bli alarmerande hög. Det är ytterligare en signal som visar att det är dags att formulera en ny familjepolitik som utgår från barnen.

Ge föräldrar chansen att få fler barnomsorgsalternativ att välja mellan och låt vårdnadsbidraget bli ett självklart alternativ.

Madeleine Lidman
hemmaforaldrar.se

Inga kommentarer: