torsdag, februari 16, 2012

Trygg barnomsorg viktigare än sociala experiment

Trots att den svenska förskolan så uppenbart befinner sig i en svår kris, med stora barngrupper och få personal - så finns det alltså politiska partier som väljer att lägga fokus på ideologi ...

Nu poppar Mp upp och ger sig in i debatten om genusprogrammering av förskolebarn. I Stockholm vill miljöpartiet satsa 10 miljoner på fler genuspedagoger. Könet ska avkodas och med barn som programmerats att inte definiera sig som "han" eller "hon" utan "hen" ska nya segrar i jämställdhet förstås uppnås. För det är ju könet och den sociala konstruktion som det innebär som får oss att välja "fel" när vi väljer till exempel yrke.

Tänk om några år när alla programmerade förskolebarn släpps ut på marknaden då kommer nio av tio som arbetar inom vård och omsorg inte längre vara av kvinnligt kön, utan plötsligt blir det 50-50. Vilken utopisk dröm som snart kommer att realiseras ... eller ...

Njae, förvirrade lär säkert barnen bli och de kommer säkert få en känsla av att det är något fel med att tillhöra det kön de tillhör, både killarna och tjejerna, eftersom budskapet det får är att kön är något man inte ska låtsas om. Men tittar man på "jämställdhetsdagiset" Tittmyran så blev tjejen som intervjuades i tidningen pedagog i förskolan och killen som intervjuades lastbilschaufför.

Aja, baja ... kanske måste programmen som barnen ska malas igenom måste vässas till ännu mer och det är väl därför vi nu ser "hen" debatten.

Nej, lägg ner tramset och satsa pengarna på mindre barngrupper och mer personal istället, så att förskolorna åtminstone kan garantera barnens säkerhet och trygghet. Viktigt att beakta med tanke på alla larmrapporter om borttappade, förrymda, kränkta och allvarligt skadade barn i förskolan.

Sedan är det ju aldrig fel att på en högre politisk nivå lyfta jämställdhetsfrågor men då gäller det att se världen genom seriösa glasögon. Jämställdhetsproblem handlar om problem för både män och kvinnor, det är inte bara ett kön som drabbas. Debatten måste bli mycket mer nyanserad. Men att hålla på och experimentera med att avkoda och omprogrammera förskolebarn är verkligen INTE rätt väg att gå!

Madeleine Lidman

Läs också:

3 kommentarer:

Amnexis sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Amnexis sa...

Skönt att de flesta verkar tycka som du. Sånt trams med "avkodningar", låter som att barnen tillhör en sekt. Mycket viktigare att resurserna läggs på fler personal so du säger, och visst, ett jämställdhetstänk har jag inget emot. Det är när denna sk genus"forskningen" och hen kommer in i bilden som alarmet ljuder.

Arma Sverige. Låt barn vara barn.

Madeleine Lidman sa...

De flesta föräldrar har ändå en stor portion sunt förnuft -tack och lov. Men vi ska inte glömma vilken enorm propagandaapparat det finns i Sverige för att nöta ut ett visst budskap och få föräldrar att tänka "rätt" = som staten vill.

Kanske får vi snart se Folkhälsoinstiutet presentera en liten hemsnickrad studie (i vanlig ordning), där man plockat lite här och där från olika undersökningar ute i världen - och som sägs visa hur OTROLIGT VIKTIGT det är med genuspedagogik på dagis. Sedan är myterna i full gång och alla journalister och med SVT i spetsen kommer att lägga energi på att nöta ut budskapet till föräldrar.

Så skapar man "fakta" av myter i Sverige och snart har man föräldrar där man vill ha dem. Det ska bli spännande att se men jag är ganska säker på att det blir den taktik man kommer att använda även den här gången :)