fredag, maj 04, 2012

Att lära små barn hata är aldrig okej

Barn gör inte som vi säger - det gör som vi gör. Vuxna måste därför vägleda barn på ett bra sätt. Jag hade nyligen en diskussion med några högstadiebarn om Breivik och hans ilska mot rådande system som han valde att kanalisera med våld. Vi pratade mycket om vad som skulle ha hänt om han istället valt att engagera sig politiskt och försökt driva igenom en förändring den vägen.

Politik är ett långsamt sätt att bedriva förändringar och en förutsättning är att man för fram en politik som många vill ha. Hur som helst så blir inflytandet efter antal som röstar.

Eller så kan man som kommunisterna gjorde en gång bestämma sig för att man har den "rätta" politiken och då dödar man alla som inte delar den, tar deras tillgånger och fördelar ut till andra som delar den "rätta" politiska åsikten. Och om  människor till syvende och sist upptäcker att det hamnat ur askan i elden och vill fly, så bygger man en hög mur runt landet, skapar en organisation som håller koll på medborgarna och deras åsikter och ser till att döda de som vill fly eller har "fel" åsikter.

Vi har sett detta på nära håll i bland annat gamla Sovjet och DDR. Men åren går och nya unga generationer kommer som inte kan sin historia. Kunde de det så skulle de vara försiktiga med de här tendenserna att uppmuntra våld mot politiker för att få igenom sin politik. Nej, jag tycker inte att det är ett harmlöst tilltag, det visar på ett problem - ett demokratiproblem - en bristande förståelse för vad man egentligen lär ut till barn.

Det är som när människor skrattar bort den ökning av våld mot djur som vi ser i vårt land. "Vad då en torterad ihjälplågad hund, katt, kanin, igelkott - tänk på alla svältande barn i Afrika". De är duktiga med att försöka dra paralleller till ett stort problem för att bagatellisera våldet. Men faktum är att det är allmän kunskap att de som plågar djur, går sedan över till människor och alla seriemördare har börjat som djurplågare.

Jag tycker att man i alla lägen ska tänka sig för vad man lär ut till barn. Att som vänsterpartiet lära små att slå med ett basebollträ mot ett "huvud" av en politiker är aldrig okej. Sedan kan de bortförklara det med de problem de ser och försöka förminska de våldsidéer de lär ut. Men ett bra sätt att vägleda barn blir det aldrig, som jag ser det.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

”Borgarpinatas” slogs sönder av små barn

En hammare i huvudet på AlliansenInga kommentarer: