lördag, juli 25, 2015

Kvinnor är INTE det svagare könet - de klarar av att fatta egna beslut

Foto: Nathan Rupert (FLICKR) LICENS: CC BY-SA
Är millimeterrättvisa jämställdhet? Och var går i så fall gränsen för inom vilka områden som millimeterrättvisa ska genomföras? Jenny Madestam på Expressen är bekymrad över att hon inte lyckats uppnå millimeterrättvisa hemma. Hon finner sig stå vid diskbänken hela tiden … fastän hon egentligen inte tänkt sig att det skulle bli så. I stället för att sätta sig ner vid köksbordet och lösa den problematiken med sin sambo/make … så vill hon att staten ska kliva in och hjälpa henne … och lösningen heter tvångskvoterad delad föräldraförsäkring, där föräldrarna får sex månader var. Voilà så kommer alla "problem", som att kvinnor väljer att ställa sig vid diskbänken (om det nu verkligen ser ut så i ALLA familjer, vilket jag starkt betvivlar) att vara lösta … när staten visar vägen kommer resten … som vem som ställer sig vid diskbänken … på köpet … liksom … eller inte.

För börjar man resonera i de här termerna att staten ska gå in och styra upp det fria valet, så kommer också frågan upp om det fria valet inom fler områden. Tvångskvotering av föräldraförsäkringen kommer inte att förändra att 9 av 10 som arbetar inom vård och omsorg är kvinnor, som har lägre löner än män, som väljer helt andra yrken inom till exempel den privata sektorn. Om just kvinnor inte klarar av att välja "rätt", utan behöver hjälp av staten att välja - så måste i konsekvensens namn staten gå in och detaljstyra även vilka yrken kvinnor väljer … och även vilka män väljer. Med millimeterrättvisan som vägvisare måste vi kvotera in män inom vård och omsorg och kvotera in kvinnor inom typiskt manliga yrken. För annars uppnår vi inte millimeterrättvisa och vi kommer inte att nå frälsning, enligt Jenny Madestams sätt att resonera.

Återigen … det blir bara så dumt att resonera så här. Människor måste få välja själva, sedan kan vi alltid fundera över konsekvenserna av det fria valet och där finns det mycket att göra. Varför är lönerna så låga inom vård och omsorg - och varför är det så lite värt att själv ha omsorgen om de egna barnen? Varför är det ingenting värt att kvinnan upplåter sin kropp till ett litet nytt liv att få växa och frodas i - med allt vad det innebär av slitningar på kroppen? Och amningen … ska vi sluta helt med den som en del av "millimeterrättvisarna" vill … för att tvinga alla att ge barnet flaska?

Det blir snurrigt värre att spinna på i Jenny Madestams banor. Det jag hellre skulle vilja ha en diskussion om är hur vi utifrån det fria valet kan minimera de sidoeffekter vi kan se. Därför är det så mycket bättre att se över familjepolitiken och skippa detaljstyrningen och klåfingrigheten. Den kommer bara att ge andra negativa sidoeffekter, sämre livskvalitet och sämre livschanser … och någon ökad jämställdhet kommer vi inte att se röken av.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

Låt föräldrar bestämma själva

Ha respekt för att familjer är olika

Vänstern och FP kör över Sveriges föräldrar

Riskfyllt att styra ännu mer i familjepolitiken

Madeleine Lidman debatterar föräldraförsäkringen i P1



1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, vad löjligt att tro att tvångskvotering av föräldraförsäkringen skulle göra att enskilda kvinnor inte ställer sig och diskar i lika hög utsträckning som tidigare. Kvinnor måste ta ansvar för sig själva och i vissa fall släppa taget om hemmet och alla göromål där. Vi kvinnor som klarar av att inte vara hemmets stora matrona (och martyr) ska väl inte straffas för en del kvinnor automatiskt tar över allt hemmapyssel? Sanningen att säga tror jag att många kvinnor gärna vill styra och ställa, vara hemmets ängel, tycka lite synd om sig och sedan komma och gnälla. Fattar inte i att män finner sig i det, men många män är tränade av sina egna morsor till att inte kunna tvätta kläder eller städa och väljer kanske en likadan kvinna som lilla mamsen. Män har ofta svårt att sätta gränser mot kvinnor som tar över. Män borde ta ansvar och sätta ner foten när kvinnor vill styra över deras liv och träna dem till att inte känna igen sina egna kalsonger (det handlar bara om makt) och kvinnor på att låta bli att göra allt hemma. Men det är inte statens sak att fostra individer och pracka på alla samma val av föräldraledighetsdelning.