söndag, oktober 30, 2016

Var finns solidariteten med de föräldrar vars barn inte passar i förskolan?

Sugarsnaptastic  (FLICKR) LICENS: CC BY-SA
De föräldrar som inte vill ha en diskussion om det är rätt att skattebetalarna ska stå för notan när de lämnar in sina barn heltid eller obegränsat med tid i förskolan - gör nu en stor sak av att "vi systrar ska fatta armkrok och stå emot de elaka föräldrarna som ifrågasätter vår rätt". Ja alltså det finns väl ingen som ifrågasätter deras rätt att lämna bort sina barn heltid när de är hemma - det som ifrågasätts är vem som ska betala. Föräldrarna själva eller skattebetalarna.

Sedan funderar jag lite över debattnivån, jag tror aldrig att jag har sett så många onyanserade kommenterar och rena personliga påhopp. "Men det har vi rätt till för vi är ifrågasatta", svarar de unisont. Det är mycket i nivå med "du är en bajskorv som har en annan åsikt och nu ska du fått ditt straff - du ska hängas ut och vi ska starta drev tills du tystnat". Själv blev jag kallad "rövhål utan skam i kroppen" av regionchefen för Sveriges elevkår: Emil Samuelsson på Linn Svanbos egen sida. Vad jag förstår har påhoppen på den sida som Linn Svansbo administrerar (hennes egen FB-sida) fortsatt i samma nivå. Jag kan inte följa det hela då hon blockerat mig. Det här handlar alltså om vuxna människor - föräldrar med barn. Barn som en dag kommer att kunna läsa vad deras föräldrar skrivit. De är så upprörda över att det offentliga inlägg som skrevs av Linn Svansbo, som hon uppmuntrade alla att dela - också delades. Och självklart därmed även diskuterades där det delades.

Och människor höll inte med om det som stod i inlägget. De hade en annan åsikt och därför skulle inlägget tas bort när det delades i HFN. Med andra ord det fick bara delas om alla höll med. Men så stod det inte uppmaningen från Linn Svansbo, utan det stod: Dela så alla moraliserande människor kan få se. Alla som inte håller med moraliserar med andra ord.

Nu är det några få personer som håller på och kokar över och sitter och skriver blogginlägg och hatar och hatar - på uppmaning av Linn Svansbo. Här ska alldeles vanliga små mammor som haft en annan åsikt än dem själva förföljas och hatas tills de tystnar och aldrig vågar öppna munnen igen. Fräscht. Eller inte.

Tyvärr men jag tycker inte att det känns okej. Den enda trösten är att de få som ägnar sig åt de här grova påhoppen en dag har en arbetsgivare som kommer att googla dem och se vilken nivå av mobbning de ägnar sig åt. Tror att få vill anställa någon som uttrycker sig på det här sättet och förföljer och mobbar människor så här.

I Hemmaföräldrars nätverk har vi tack och lov en helt annan nivå. Vi diskuterar, vänder och vrider på saker, bollar med tankar och idéer och kommer med nya förslag. Vi stöttar varandra och pratar om ditt och datt, eftersom HFN också är vårt fikarum då vi bor en bit ifrån varandra och inte kan ses i verkliga livet alla gånger. Är det någon som tycker att en kommentar inte är bra - så är det bara att kontakta mig som admin. Jag arbetar ideellt och kan inte se allt, men vi arbetar hela tiden på att ha en bra ton och skriva med fingertoppskänsla.

Det sorgliga är att samma människor som pratar om att vi ska acceptera att skattepengar går till   att lämna heltid i förskolan, när de är hemma med syskon, själva inte har den minsta respekt för att inte alla barn passar att gå i förskola - barn som får 0 kronor i subventioner av vår gemensamma skattekaka. Om föräldrar då måste ha sina barn hemma, finns det noll och nix i solidaritet eller förståelse. Då behöver inte "systrar gå armkrok och hålla ihop". Då är det fritt fram att hoppa på föräldrar som valt att ha sina barn hemma och låta elakheterna och påhoppen hagla. För solidariteten gäller bara de som valt som de själva har valt. De har ju sitt på det torra och får både föräldraförsäkring och pengar ur barnomsorgsbudgeten.

Sedan läser jag också inlägg efter inlägg nu om svårt sjuka barn som får sin LSS indragen. Skattepengar går alltså till redan priviligierade föräldrar medan de med svårt sjuka barn som verkligen skulle behöva stöd får klara sig själva. En fråga jag också försökt lyfta, men som det rövhål jag är så är det inte en diskussion de tänker ta med en sådan komplett galen och avskyvärd människa som mig, som har mage att ifrågasätta om skattepengar ska till heltid i förskolan för föräldralediga, medan de som behöver välja något annat inte ska få en krona i subventioner.

Tragiskt. Men nu tror jag på det goda i människor och att de allra flesta är så kloka och sunda att de inte hakar på de här hatarna. Självklart ska vi som lever i en demokrati kunna diskutera VAD våra skattepengar används till.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

Eddie med tricken: Ny månad ingen inkomst

Ytterligare ett systemfel i den svenska modellen som slår hårt mot barnen

5 kommentarer:

Anonym sa...

Klok som vanligt Madeleine. Heja dig! Mvh Merete

Frida sa...

Det har varit riktigt jobbigt att läsa det som skrivs på Svansbos fb och blogg. Inget nytt egentligen, men ändå jobbigt att återigen läsa om hur många ser på omsorg om barn och deras åsikter om oss som väljer annorlunda.

Pernilla sa...

Anonym sa...

Förståndig som vanligt. Tack. 💚

Unknown sa...

Det där systerskapet de skriver om. Undrar om det innebar att de väl välpriviligierade kvinnorna ska få trycka ner de kvinnor som har det sämre. För vad jag kan utläsa av henne är att hon anser att alla har det så bra när hon sitter med sin 10 000 kronorsväska ( jag googlade på henne). Och man vill ha mer. Inte en tanke på alla de ensamstående kvinnor som tjänar minimalt och inte har valet som hon har. Har man råd med den prisklassen på väskor har man råd att betala extra barnomsorg själv.
Det verkar mest vara de som har det gott ställt som vill ha mer tid. De än lever knapert försöker istället få till extra tid med sina barn och mår dåligt över att de inte har råd att vara mer med dem. De har inte så mycket val än att skola in barnen för deras överlevnad.
Hela denna historia verkar han ska om rika som vill ha mer och anser att fattiga kvinnor som inte håller med sviker de rika. De står och trampar på dem som har det sämre och vill att de kvinnor som försöker vara med sina barn ska känna skuld över sina känslor eftersom det är de rikas känslor som är de viktiga känslorna.
Jag ser alla de ensamstående som får höra att de skulle gjort abort, som får order att trycka undan sina känslor för sina barn lida. Oftast har de inte heller rätt till föräldrapenning eftersom de har gemensam vårdnad med någon som använder barnen som maktmedel mot dem.
Dagis var till för kvinnans feigörelse en gång i tiden. Men under vägens gång är vi tillbaka till att kvinnans fria val ska begränsas. För inte blir pappor som är med sina barn lika starkt ifrågasätta. De hyllas när de vill vara med barnen. De hyllas när de tar hänsyn till barnen. Som kvinna ska man tryckas ner istället. Jag är tydligen både feministf**ta och antifeminist eftersom jag alltid utgår från barnens behov och inte de vuxnas.
Jag kommer fortsätta att stötta ensamstående som väljer barnen framför dyra väskor och peppa dem i att fortsätta kämpa för deras rätt att faktiskt få vara mamma längre än de4-8 månader de oftast kan ta föräldrapenning om de har otur.

Fasiken, Det finns så många utsatta grupper i samhället som jag skulle vilja se prioriteras i välfärden. Men istället ser man hur de som har det gått stället tar mer medans de utsatta fortsätter kämpa nere på botten.
Solidaritet och systerskap. Ja tack. Men neråt mot de verkligen utsatta kvinorna.