lördag, januari 21, 2017

Med goda ringar går det att sprida ljus i en stundtals mörk värld

Foto: James  (FLICKR) LICENS: CC BY-SA  
Ibland blir jag direkt illamående av alla inlägg som cirkulerar på Facebook. Det går liksom inte att värja sig mot krigsbilder, lidande barn som säljs till prostitution, hundar som misshandlas och plågas, hundar som levande får skinnet avslitet för att de ska ätas och en massa andra hemskheter. Till det oron hur det står till i det egna landet med den början till systemkollaps vi ser där människor dör i vårdköer, kvinnor får föda i bilen för att sjukhus lagts ner, äldre kastas ut på gatan, otrygghet och våld, våldtäkter och att vi lånar pengar i en högkonjunktur samtidigt som regeringen räknat fel i sin budget och det saknas 50 miljarder till välfärden. Som högkänslig äts jag nästan upp och det slår som knivar i kroppen av allt lidande och all oro för framtiden.

Men mitt i det så gäller det att ha en strategi när allt känns hopplöst. För jag kan ju inte ändra på hur det ser ut, men jag kan göra något litet - jag kan sprida lite ljus och göra någon liten förändring för andra. Den som får hjälp och stöd kan sedan göra något litet i sin tur för andra människor och sakta men säkert kan vi förbättra världen tillsammans, med goda ringar på vattnet.

Jag har inte själv gjort några stordåd, inte alls som jag känner att jag borde eller skulle önska, men jag har valt att i sexton års tid försöka bidra där jag kan. Mitt bidrag har handlat om att göra skillnad för barn och deras familjer. Eftersom barn är olika men vi saknar en familjepolitik som tar hänsyn till det har mitt mål varit att stärka föräldrar i att våga lita till sin magkänsla och lyssna in sitt barns signaler. Om barnet inte trivs i förskolan eller om man som förälder känner att förskola inte är rätt val redan vid ett års ålder, så har jag valt att stötta föräldrar i att det går att välja annorlunda. Det går att välja pedagogisk omsorg, flerfamiljssystem eller omsorg i hemmet. Det går att välja tid för barn och balans mellan familj och arbete - trots att propagandan som matas ut till föräldrar ständigt handlar om att frälsningen heter: standardlösningen med två heltidsarbetande föräldrar och barnet i förskola från ett års ålder.

Sedan elva år tillbaka har jag också kämpat för att förskolemiljön ska bli bättre. När man samlat in så mycket kunskaper under sexton år vad små barn behöver och mår bra av, så blir det ganska naturligt att i mån av tid arbeta för att även förskolan ska utvecklas och utformas efter barns behov. De som arbetar i förskolan brinner för sitt jobb och är lika engagerade i barns välmående som jag, men det har inte alltid rätt förutsättningar att göra sitt jobb - och där behöver de stöd, av mig och av andra föräldrar för att sätta press på politikerna.

Våld, våldtäkter, djur som misshandlas och plågas, grymheter i mänsklighetens namn - ska vi slippa det så måste vi inse att det börjar med barnen - hur de behandlas och hur de får växa upp. Därför tror jag på att stärka och stötta familjer, föräldrar och att ha ett bra och starkt civilt samhälle. Vi må ha bland de högsta skatterna i världen, men det betyder inte att vi kan köpa oss fria från ansvar för våra medmänniskor, eller att vi kan förvänta oss att Farbror staten ska ta hand om allt. Alla kan göra något litet - jag skulle till och med vilja säga att alla måste göra något litet, för att sprida ljus och för en positiv förändring.

I Hemmaföräldrars nätverk arbetar vi med att stötta varandra i föräldraskapet, vi stöttar och inspirerar varandra att våga följa magkänslan kring de egna barnen och vi försöker hjälpa även förskoleföräldrarna så att deras barn ska ha det bra i förskolan. Det är självklart så att det är i HFN  som till exempel Förskoleupprorets namninsamlingar delas och många skriver på. Vi är ju vana att stötta varandra - så varför inte även andra föräldrar. Vi vill ju samma sak alla vi föräldrar - oavsett vilket barnomsorgsalternativ vi valt - och det är att våra barn ska må bra och växa upp till trygga, stabila vuxna som är med och sprider ljus i en ganska tuff värld.

Förhoppningsvis blir valet 2018 det val då ALLA föräldrar samarbetar (oavsett barnomsorgsalternativ) ooh sätter press på politikerna. Att vi väljer olika barnomsorg till barnen är ju inte särskilt dramatiskt - olika betyder inte att någon väljer fel, utan bara att barn är olika och att vi som föräldrar utgått från det egna barnet och valt därefter. Men för att göra rätt val så måste föräldrar få tillgång till den forskning som finns när det gäller vad små barn behöver.  Och där är vi inte riktigt ännu. Ett faktum som jag känner att jag måste lyfta även om det kan vara känsligt. Att våga lyfta även tuffa saker ingår liksom i att vara vuxen.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

Namninsamling: Ge barn 0-6 år en röst i valet!

Forskare blundar för kunskap om barns behov

Exempel på forskningsförnekande

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du gör och har gjort en stor insats! Kramar till dig!

Madeleine Lidman sa...

Tack! Jag kämpar på i med- men även starka motvindar från de politiska krafter som vill (s)tyra familjer. Inte alltid lätt som en ensam, vanlig liten mamma - utan några ekonomiska resurser. Men i dag känner jag att jag har många med mig som arbetar för samma sak och tillsammans gör vi stor skillnad med vår filosofi: "goda ringar på vattnet ...".