torsdag, december 11, 2008

Dags att börja arbeta förebyggande

Som alla vet så ökar den psykiska ohälsan ständigt hos barn och det finns många forskare och experter som är eniga om vad det beror på. Tyvärr är det inte en information som kommer ut i media. I DN idag läser jag om 13-årige Fredrik som inte fungerar socialt;

"Sedan Fredrik var liten har han mått dåligt, berättar hans mamma Maria. Han har blivit slagen och mobbad, och har slagits med andra barn. Någon diagnos fick han inte förrän han var åtta år gammal. "

Det finns en sak som i vanlig ordning inte nämns i artikeln - vid vilken ålder började denna Fredrik på dagis?

Den svenska skolan översvämmas av barn med mer eller mindre allvarliga beteendestörningar och en rad psykiska problem och ändå vågar inte någon politiker tillsätta en undersökning som tittar på om det finns ett samband med för tidig separation från föräldrarna (barn tvingas lämna sina föräldrar innan de har en fungerande anknytning).

Hur är det möjligt att vi via skattemedel kan fortsätta - att med 157.000 kr/barn och år - subventionera att barn får växa upp på dagis i stora barngrupper med lite personal utan att utvärdera om det är den ultimata uppväxten för små barn?

En negativ sidoeffekt av det här är att barn bara får en timme innan läggdags i hemmet och då oftast framför tv:n när mamma och pappa lagar mat. Tyvärr men jag tror inte att det räcker för att barnen ska få den kärlek, omsorg och tid som de har rätt till och som de behöver för att utvecklas för att bli socialt välfungerande.

Visst det möter på hårt motstånd att våga säga det här rakt ut men varför vågar så vuxna ställa sig på barnens sida?

Någon måste våga ifrågasätta om det verkligen är okej att bara fortsätta i samma hjulspår. Eller om det inte är hög tid att vi börjar arbeta förebyggande för att undvika att så många barn drabbas av psykisk ohälsa - och se till att de får den uppväxt de behöver. Vem blir först ut med att våga publicera de undersökningar som gjorts i Kanada, Storbritannien och USA som visar att en majoritet av alla barn som börjar på dagis innan tre års ålder drabbas av någon form av psykiska problem senare i livet?

Madeleine Lidman
hemmaforaldrar.se

Läs också:

Lilla barn du förtjänar bättre

Alltför tidig dagisstart bakom psykisk ohälsa

Det saknas forskning om förskolans konsekvenser

Blind feminism har skadat våra barn

Folkhemmet - det dolda chippet som styr våra tankar

Stor studie i USA visar att dagisbarn blir bråkigare

Modigt Dilba att du vågar ifrågasätta

Tidspress ger ledsna och otrygga barn

Ökning av barn med neuropsykiatriska funktionshinder i skolan

BO:s årsrapport: Den psykiska ohälsan hos barn ökar

Fler och fler barn hamnar i särskola

Mamma, pappa.... jobb

Kärlek sätter sig på hjärnan

Farlig stress kan ge psykisk ohälsa

Inga kommentarer: