fredag, augusti 21, 2009

Någon måste stå till svars när barn dör

I Tomelilla åkte tre fritidsledare till ett bad med 13 barn, sommaren 2007, varav flera med dåliga simkunskaper. En åttaårig pojke hittades efter ett tag drunknad i den djupa delen av bassängen.

Nu kommer två i personalen att åtalas, skriver Ystads Allehanda. Åklagare Lotten Loberg anser att personalen brustit i sin riskbedömning och nu åtalar hon teamledaren och arbetslagsledaren för att av oaktsamhet orsakat den åttaårige pojkens död. Hon anser att de borde tänkt på olycksrisken och inte tillåtit att så många barn med så få personal gick på badutflykt.

Det ska bli mycket intressant att se hur det här går. 2003 dog sjuårige Joel när han lämnades ensam på skolgården. Förskollärare Maria von Schantz har tidigare skrivit om det fallet i en gästkrönika hos Hemmaföräldrar:

"I Sverige går de allra flesta barn mellan ca 1 ½ - 9 år just i dessa verksamheter när mamma och pappa arbetar. Barnen är alltså enormt utsatta just i dessa verksamheter. De har ingen mamma eller pappa med sig, och inga lagar gäller deras miljö!

För många barn och föräldrar har detta redan varit ödestigert, för när olyckan är framme då finns det idag ingen vuxen som kan ställas till svars, trots uppenbara brister. Det mest tragiska fallet är när lilla Joel Andersson dog på sitt fritidshem i Gustavsberg i december 2003 när han så uppenbart saknade tillsyn.


Rektor på Östbyskolan i Gustavsberg (där Joel lämnandes utan uppsikt och dog) Helena Weiss-Larsson sitter fortfarande kvar som rektor för skolan, utan minsta prick i protokollet. Trots att de den här dagen var 5 personal på 25 barn var det inte någon i personalen som tyckte sig ha tid eller ork att stanna ute på skolgården med de barn som lekte där (eller som insåg faran i att de grävt en grotta i sandlådan som de krupit in i). Ett uppenbart fel - men rektor Helena Weiss-Larsson kan inte förstå vad de kunde ha gjort annorlunda utan säger;

- Det finns mycket skuldkänslor självklart, fast man inte kan hitta det direkta felet. Det blir ju så att man hade den här tillsynen, och det här hände, och hur skulle man ha gjort för att det inte skulle ha hänt? Sen får man ju inte glömma att den här personalen har familjer och de har barn och de har i en del fall fått frågor: ”ska du hamna i fängelse nu mamma?” och hur klarar man av det?

Tyvärr men det är faktiskt inte okej att barn dör när man har ansvaret för dem, utan att någon åtalas. Ett stort problem (som jag återigen måste påtala och som jag tänker fortsätta påtala tills regeringen gör något åt det) är att förskolebarn och fritidsbarn inte omfattas av en arbetsmiljölag.

Det gäller också att se till att de som är ansvariga för verksamheter som förskola, deltidsförskola och fritidshem faktiskt får stå till svars (man ska inte kunna sitta kvar på sin tjänst när något sådant skett) om det händer barnen något. De är ändå ytterst ansvariga och ska se till att de har kompetent, psykiskt stabil och ansvarstagande personal som arbetar i verksamheten. (Nu säger jag inte att det är det som brustit i det här fallet men jag känner till åtminstone ett fall där personal tydligt brustit och ledningen fått vetskap om detta, men ändå "chansar" och låter dem fortsatta arbeta med barn.

Det handlar inte alltid om att personalen måste kunna visa upp att de gått allehanda utbildningar - utan de måste vara engagerade i sitt arbete och ha en förmåga att använda sitt sunda förnuft och kunna se eventuella faror. De måste helt enkelt klara av att göra riskbedömningar (vem vill ha en läkare med goda teoretiska kunskaper men som dödar sina patienter?). Chefer som medvetet sätter personal som brister i dylik kompetens borde verkligen få stå tills svars om något händer.

Jag hoppas att fallet i Tomelilla kommer att bli prejudicerande och en dröm vore väl också om fallet Joel och hans död under Östbyskolans ansvar återigen kunde tas upp. För det är en självklarhet att föräldrar ska kunna känna sig trygga när de lämnar bort sina barn i någon annans vård.

Madeleine Lidman
hemmaforaldrar.se


Läs också:


Hela historien kring 7-årige Joels död på Östby skolan i Gustavsberg

Lena Hallengren sviker Sveriges barn

Förskolebarn och fritidsbarn saknar skydd

2 kommentarer:

RasmusIMittHjärta sa...

Tack för att du skrivit blogg till denna artikel. Vår förhoppning är att detta ska skapa hårdare regler och lagar till skola/fitids/dagis, att man inte ska kunna komma så lätt undan , även om det är en hel kommun det gäller, när man brustit i sin uppsyn. Det har varit så mycket prat om hur gamla vansköts i vården men det pratas inte så mycket om våra barn och deras tillsyn. Tycker att detta var en myckt bra blogg...

Madeleine Lidman sa...

Vi har en lång väg att gå innan barns säkerhet tas på allvar i det här landet. Fokus ligger i dagsläget på fel saker tycker jag. Vad glad jag blir att du tycker om bloggen :) - tack!