fredag, januari 29, 2010

Mer styrning ovanifrån

Vi människor är och förblir olika, det kan inte all genuspedagogik i världen ändra på. På 70-talet då gick pedagogerna på dagis i snickarbyxor och Elsa Beskows (borgerliga) böckar var totalförbjudna, tidens uniform för pojkar och flickor var brun- eller blårandiga mjukisbyxor och tröja, berättade en barnskötare som var med på den tiden. Indoktrineringen skulle börja tidigt och barnen skulle formas till likriktning för att passa in i ett kollektiv.

Som många förstår så maldes jag inte genom dagiskvarnen.

Jag kommer aldrig att övertygas om att män och kvinnor är exakt likadana eller skrika hurra när någon vill att jag ska leva mitt liv på ett sätt som de anser är jämställt. För mig är och kommer jämställdhet aldrig att vara millimeterrättvisa.

Det jag kräver och står upp för att kvinnor ska ha samma livschanser som män, men vi ska få gå vår egen väg, om vi vill. En del av oss kanske väljer att prioritera annorlunda än en del av männen men det betyder inte att varken vi eller de väljer fel.

Allt handlar till syvende och sidst om hur vi samarbetar och stöttar och hjälper varandra och många är mycket hellre beroende av sina respektive än den nyckfulla staten.

Nio av tio som arbetar inom vård och omsorg är kvinnor - det är ett yrke som kvinnor gärna väljer. Varför inte bara uppmuntra det och se till att öka deras möjligheter till att starta eget. Många kvinnor vill starta familjedaghem (bli dagmammor eller pedagogisk omsorg som det nu ska kallas). Ett utmärkt sätt att skaffa sig erfarenhet är att vara hemma med de egna barnen. Då lär sig föräldrar att ta hand om mer än ett barn i taget, de lär sig bygga upp sin vardag med rutiner och aktiviteter för barnen, hemmet barnanpassas för hemmatiden och voilà - en dag är de egna barnen så stora att kvinnorna kan starta eget..... om de vill.

Många kvinnor inom barnomsorgen tvingas idag lämna ifrån sig sina egna barn, för att gå ut och jobba och ta hand om andras. Varför inte göra det möjligt för dem att istället starta eget enligt den nya trenden med dagmammor som samarbetar?

Kvinnors företagande kan naturligtvis spänna inom en mängd områden men med dagens skattesystem och snåriga regelverk kring eget företagande, blir det näst intill omöjligt för många att gå vidare med sina idéer.

Vill man nu inte bli privat dagmamma, eller starta annan verksamhet, så kan väl hemmatiden istället få bli en merit i en cv, som det är i USA. Där ser arbetsgivaren hemmatiden som något positivt och den som vill kan komma och gå i arbetslivet, utan att någon höjer på ögonbrynen. Som hemmaförälder tillägnar man sig en mängd nya kunskaper som man kan ha nytta av sedan i sitt fortsatta yrkesliv;

Som hemmaförälder blir du bättre på;

• Kreativitet
• Flexibilitet
• Effektivitet
• Ha många bollar i luften
• Organisera och hantera logistik
• Hantera konflikter
• Sätta gränser för andra och dig själv
• Hantera stress och kaos
• Ha tålamod
• Acceptera nederlag
• Visa empati
• Hantera motivationstekniker
• Hantera personers motsatta behov
• Ge och ta feed back

Nej, vi gräsrötter behöver inte mer pekpinnar eller några politiker som suttit på sina kammare och funderat ut teoretiska konstruktioner för hur vi ska leva. Vi har levt länge nog efter de Myrdalska teorierna från 30-talet.

I nuläget finns det bara en fråga som spänner över alla partigränser och block - och det är att föräldrar vill ha mer tid med sina barn. Men det är inte politikerna som sitter inne med lösningen på hur det ska gå till - det är gräsrötterna. Förändringen måste komma från oss, så fler storvulna idéer från politiker som lever långt ifrån oss, betackar jag mig för.

Det är enkelt:

* Ta bort särbeskattningen och inför sambeskattning
* Ta bort maxtaxan och inför inkomstrelaterad dagistaxa
* Se till att vi har många barnomsorgsalternativ - som i Frankrike - att välja mellan och se till att de subventioneras rättvist
* Uppmuntra gräsrötternas kreativitet och låt dem få starta eget, det ska vara samma fördelaktiga villkor i alla kommuner och t ex privata dagmammor ska inte stoppas i röda kommuner - eller annan verksamhet där kvinnor vill "knoppa av" och starta eget
* Sätt stopp för diskrimineringen av de föräldrar som ger sina barn tid. Man ska inte behöva hänga kvar i arbetslivet med en totalt obruten karriär, det ska gå att ta en paus även för att satsa på familjen och sedan vara välkommen tillbaka med nya erfarenheter.
* Fördela pensionen lika mellan föräldrarna

Madeleine Lidman
hemmaforaldrar.se

Läs också:

Arbetslinjen garanterar inte en plats för kvinnor i arbetslivet

Blind feminism har skadat våra barn

Ett jämställdhetsförslag för hemmaföräldrar

Män och kvinnor är olika - låt oss vara det

Sluta sträva efter likhet mellan könen

Betala mammor för att vara hemma

Moderaterna vill kvotera föräldraförsäkringen

Gudrun Schyman är så hopplöst ute

Hela debatten handlar om hur kvinnor misslyckas på arbetsmarknaden

Den "nya kvinnan" är en hemmamamma

Fick sparken när hon inte kunde jobba "som en man"

Kristdemokrater vill att föräldrar delar på pensionen

Inga kommentarer: