fredag, oktober 22, 2010

Förklara dig snabbt Göran Hägglund!

I SvD står det nu att Göran Hägglund funderar på att skrota vårdnadsbidraget - eller hemmasubventionen som den hellre borde kallas. Jag hoppas på en snabb förklaring vad han menar. Tänker han det i ett sammanhang av att ändra den ekonomiskt styrande och tvingande familjepolitiken vi har idag? Ska maxtaxan och särbeskattningen skrotas då också, så att systemet blir mer rättvist och så att hemmafamiljen slipper betala mer i skatt än familjen med två inkomster?

Det enda som egentligen skiljer Kd från de andra partierna är tanken om valfrihet och att föräldrar ska ha möjligheten att själva ansvara för vården och omsorgen om barnen när de är små samt tanken att vi ska slippa tvångsdelning av föräldraledigheten och att politikerna ska bestämma när man ska sluta amma.

Tänker Kd anamma de andra partiernas tänk om obligatorisk förskola från ett eller tre år och en fortsatt utfasning av dagmammorna, så att alla alternativ försvinner samtidigt som barngrupperna inom förskolan bara ökar och personalen blir färre - så är det dags att starta ett nytt parti, som försvarar föräldrars rätt att själva bestämma när och OM barnen ska gå i förskola. Men som också värnar föräldrars rätt att själva bestämma hur länge barnen ska ammas och hur föräldraledigheten ska fördelas.

Med världens högsta psykiska ohälsotal bland barn finns det all anledning att vara ödmjuk och fundera över om vi verkligen redan har "världens bästa familjepolitik" eller om det inte är dags att låta en del av barnens vård, fostran och omsorg under de första åren gå tillbaka till föräldrarna.... för de föräldrar som vill givetvis. De som inte känner intresse för att ge sina barn tid ska naturligtvis ha en bra förskola, eller dagmamma att lämna bort barnen till.

Alla som är intresserade av att starta ett nytt parti som verkligen vågar och vill stå för valfrihet och människors rätt att själva bestämma över sina livsval, kan höra av sig till Hemmaföräldrars nätverk ;)

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

10 kommentarer:

Karl Henriksson sa...

Hej Madeleine! Du kan vara lugn - det blir ingen förändring vad gäller målet, att ge mer makt åt familjerna. Däremot ska Kristdemokraterna fundera på om det finns andra och bättre vägar att nå det målet. Jag vet inte vilken lösning som är den bästa, men vi får inte låsa oss vid att den ska vara ett vårdnadsbidrag - utan det viktiga är att den på bästa sätt ska leda till målet.

Madeleine Lidman sa...

Hej Karl!

Det låter bra men då är det högt tid att snabbt presentera det målet, för i det vakuum som är just nu så är blir det huggsexa på hemmaföräldrarna. Och få saker upprör mig som när de åter får löpa gatlopp bara för att de valt att ge sina barn tid.

Hemmaföräldrarna är "min" grupp och jag har kämpat för att förbättra deras livsvillkor i snart ett decennium och det här är en grupp människor som ligger mig väldigt varmt om hjärtat.

Hoppas på att vi snart får ett tydligt besked om vad som gäller för framtiden :)

Lisa S sa...

Jag skulle vara intresserad av att, om inte starta ett nytt parti, så i alla fall engagera mig i denna fråga. Bristen på valfrihet är en skandal. Jag fick idag reda på att socialdemokraterna här i Södertälje har beslutat ta bort vårdnadsbidraget i kommunen från 2012 (de fick egen majoritet i senaste valet). Vår familj har vårdnadsbidrag, men det är ju ingen överraskning att S tar bort det...Sossarna vill ha en diktaturstat på barnomsorgsområdet.

Peter sa...

Skönt att se att Göran Hägglund fick backa på sitt förslag idag. Skandal KD !!!! När man äntligen lyckas genomföra vårdnadsbidraget så vill lägga ner det? Dessutom är ju 3000:- ett stort skämt ! Göran pratde ju valrörelsen om att man ville utöka till 6000:- vilket vore en mer rimlig nivå. Min familj har levt på vårdnadsbidraget vilket inte varit fett men man får anpassa sig efter plånboken. Att inte feministerna istället stridit för dom kvinnor som faktiskt vill vara hemma med sina barn att ingen jämnställdhets människa strider för dom? 3000:- är ju rena vinsten för sosse sverige hade vi haft alla på dagis så skulle varje barn kosta minst 12000:- det kan ju vara nåt att suga på för den röd gröna sidan.

Madeleine Lidman sa...

Hemmaföräldrars nätverk kommer att ha möte för alla medlemmar i december. Jag hoppas att många kan komma då så att vi kan diskutera även kring denna viktiga fråga. Mötet kommer att äga rum i Solna.

Peter sa...

Madeleine vi skulle gärna kommam men vi väntar ett trejde barn i november så tyvärr kan vi inte komma på ett sådant viktigt möte men du ska veta att vi stödjer dig i din kamp för 100% ! Stå på dig Madeleine !

Madeleine Lidman sa...

Hej Peter!

Det låter härligt! Då förstår jag att ni inte kan komma :)

Peter sa...

Våran familj har verkligen haft nytta av vårnadsbidraget våran äldste grabb är 4år och mellangrabben är 2år och nu väntar vi en flicka vilket är jättekul och vi har inte haft barnen på dagis utan varit hemma med dom varit 3 dagar i veckan på kyrkis och öppen förskola men vi räknar med att dom tar bort vårdnadsbidraget här i Örebro där vi bor;(

Madeleine Lidman sa...

Varför ska de ta bort vb i Örebro? Har de rödgröna tagit makten eller vad är orsaken?

Peter sa...

Rödgröna har ju tagit makten tyvärr och nu är det bara en tidsfråga innan dom tar bort den. Kristdemokraterna skulle ju istället strida för att alla kommuner är tvungna att inför vd bidraget då skulle man ju på så sätt köra över röda laget där dom har majoritet i kommunerna.