onsdag, januari 19, 2011

Regeringen har vaknat - förskolan har problem

Efter SvD:s artikel om situationen inom en del av den privata förskoleverksamheten har nu barnomsorgsminister Nyamko Sabuni vaknat och vill ha hårdare regler i barnomsorgen. Nu lider ju förskolan som helhet – även de kommunala förskolorna – av stora problem på grund av de stora barngrupperna och få personal.

I våras tillsatte regeringen en utredning om att införa en Lex Sarah lag där personalen är skyldig att anmäla brister. Slutdatum för utredningen är satt till den 31 mars.

I dag går Nyamko Sabuni ut och säger;

– En utredning om anmälningsplikt inom skolområdet presenteras i mars. Det kommer att införas under mandatperioden.

Ibland blir jag bara så trött. Hur kan det få förekomma att så många barn är inskrivna i förskolan utan ett reellt skydd. Det här har jag arbetat för sedan 2006 när jag skrev den första debattartikeln i ämnet. Sedan dess har jag skrivit debattartiklar, skrivit och ringt till politiker och skrivit i kommentarsfälten – för att föra upp den här frågan på dagordningen.

Det känns faktiskt väldigt bra å alla hemmaföräldrars vägnar att just Hemmaföräldrars nätverk varit med och drivit på för förbättrade villkor för förskolebarn. Helt enkelt därför att många av oss väljer förskola till våra barn vid någon tidpunkt i livet och en del av oss jobbar också själva inom förskolan. Vi vill ju inte ta bort förskolan – utan förskoletvånget och vi vill att den ska bli bättre och utvecklas för att bättre passa alla barn och föräldrar. Varför deltidsförskolor (lekis) borde införas igen.

Tyvärr återstår väldigt mycket. Barngrupperna måste bli mindre och personalen fler. Föräldrar ska ha många olika barnomsorgsalternativ att välja mellan och försöken att stoppa valfriheten bör få ett stopp här och nu. Sluta fasa ut dagmammorna och se till att hemmasubventionen (vårdnadsbidraget) införs i alla kommuner samt att det utvecklas. Se bara på alla de föräldrar vars barn far direkt illa och som inte KAN byta till något annat, därför att somliga politiker arbetat så aktivt för att vi bara ska ha förskola.

Sedan står de där utan att skämmas och säger; "Vi kan tyvärr inte erbjuda er något annat, ni får stanna hemma om det inte passar".

Det är sorgligt att det tar sådan tid men det känns ändå hoppfullt för nu börjar allt fler engagera sig för att barnen ska få det bättre. Föräldrar vågar säga ifrån, föräldratidningar börjar bli aningen mer nyanserade i sin bild av förskolan och Vi Föräldrar har till och med startat ett upprop för mindre barngrupper. De som arbetar med barn och ser hur de mår, psykologer och andra startar också upprop.

Nu väntar vi bara på att politikerna tar frågan på allvar och fortsätter arbetet med att utveckla familjepolitiken, valfriheten och ser till att lösa den akuta krisen inom förskolan.

Madeleine Lidman

Läs också:





Inga kommentarer: