Foto: Ian BC North (FLICKR) LICENS: CC BY-SA |
Alla ska göra lika.
Problemet är bara att alla inte är lika och att det då blir en mängd följdproblem när alla tvingas göra lika. Sedan kan jag också tänka att det finns en enorm oro hos de politiker som skyr valfrihet som pesten. Om inte alla tvingas att göra lika, så kommer det att finnas människor som gör olika och tänk om det betyder att någon fattar ett bättre val och därmed får ett bättre liv?
Det ska vara lika eländigt för alla nämligen.
Mina barn gick i deltidsförskola - lekis - i Solna församling. Underbara fantastiska Hannebergsgårdens deltidsförskola (belägen i en gammal prästgård byggd 1926), som hade eldsjälen Ingrid Andersson som gav allt för att erbjuda en bra verksamhet. Barnen kunde även gå i sexårsverksamhet, något som var mycket uppskattat. En dag hade jag ett samtal med en av förskolecheferna i församlingen. Hon var politiskt aktiv i socialdemokraterna och hade under flera år arbetat aktivt för att lägga ner lekis efter lekis. Jag kunde inte låta bli att fråga vad hon hade emot lekis egentligen.
– Men det är ju orättvist att vissa barn (hemmabarn och barn som går hos dagmamma) kan välja en verksamhet där de går kortare dagar - när nu inte alla föräldrar kan göra samma val, svarade hon med ett brett leende.
Orättvist?
Så livet blir rättvist om politiker med tvång tvingar alla att göra lika?
Knappast.
Men det är orättvist att inte ta hänsyn till att alla barn är olika - att alla familjer är olika - och har olika mål och drömmar med livet. Och det är grymt och orättvist att inte ta hänsyn till att vi bara har ett liv och vi kan inte leva om det.
Låt föräldrar bestämma själva hur de vill lösa sina barnomsorg. Är man inte nöjd med en lösning är det väl toppen om man då kan välja något annat. Men för det krävs det att vi har riktig valfrihet och många olika barnomsorgsalternativ - och där är vi inte så länge det finns kommuner som fortfarande inte erbjuder vårdnadsbidrag och pedagogisk omsorg (dagmamma). Eller för den delen även lekis.
Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk
Läs också:
DDR bör inte vara ett föredöme för svensk familjepolitik
En mammas kamp för införande av vårdnadsbidraget i Östra Göinge:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=2112989
http://hemmaforaldrar.se/tommy_johansson_kommunalrad.htm
http://www.nsk.se/article/20090227/NYHETER/411925005/1163
http://www.skanskan.se/article/20120515/OSTRAGOINGE/705159867/-/vardnadsbidrag-infors-i-kommunen
Facebook:
Facebookgrupp för alla som vill ha många olika barnomsorgsalternativ
6 kommentarer:
Bra skrivet, som vanligt! Jag minns också Nalin med en rysning! Jag undrar bara en sak - du har ju hållit på med det här rätt länge nu och varit i kontakt med politiker och så. När du framför skälen för valfrihet. Vad svarar de då? Hur motiverar de att staten subventionerar förskoleplatserna så kraftigt men inte vill bidra med i princip något till hemmaföräldar? Blir det "tugget" om jämlikhet od? Finns det några politiker som övht är intresserade av det ni säger från Hemmaföräldrarnas nätverk?
Mvh Birgitta
Tack :)
De röda gänget har alltid svarat så här:
"Men vi har världens bästa föräldraförsäkring - så vi behöver inte något vårdnadsbidrag".
”Vi har världens bästa förskola, så vi behöver inte några alternativ och dessutom är inte dagmammorna utbildade". (Liksom inte heller föräldrarna då förstås).
”Förskolan subventioneras eftersom vi vet att barn som går i förskola blir bättre i skolan, den har en läroplan och pedagogiken är sååå viktig” och så vidare.
De är som en repig grammofonskiva och upprepar samma sak. Dessvärre har nu också vissa moderater anammat det här och folkpartiet tror redan stenhårt på de myter "de röda" serverar.
Det finns ett helt otroligt propagandamaskineri bakom alla dessa myter som serveras och till exempel Folkhälsoinstitutet, FHI, är också med. Där sitter ensamutredaren Sven Bremberg sedan många år och presenterar saker lite som det passar. Fyra undersökningar varav två negativa till tidig förskolestart och två positiva - blir i slutändan alltid ensidigt positiv. ”Dagisbarn blir bättre i skolan enligt ALLA undersökningar". (Trots att två säger något annat). Inte heller berättar FHI att det inte finns några undersökningar gjorda på svenska barn, under dagens förhållanden. Man plockar lite här och lite där i utländska undersökningar och helst då det som visar det man vill att det ska visa ...
Men visst gör vi skillnad. Det var till exempel inte självklart att vårdnadsbidraget skulle införas ens efter valet. Reinfeldt började krångla direkt och pratade om att skjuta upp det hela. Men då startade Hemmaföräldrar en namninsamling på nätet och efter bara några dagar (och en snabb tillströmning av röster) - så ändrade han sig.
Det finns nog få politiker som frivilligt bryr sig om vad vi säger i Hemmaföräldrars nätverk. Det gäller att vända sig direkt till dem och be om ett svar. Det bästa är alltid att ha en fråga eller flera och skapa ett upprop och en namninsamling i de frågor man vill driva. Men till syvende och sist så handlar det alltid om vilket parti människor lägger sin röst på. Vinner oppositionen nästa val så ryker valfriheten helt och obligatorisk förskola införs.
Så alla goda krafter behövs nu och mycket ideellt engagemang. Förhoppningsvis kommer många eldsjälar till uppstartsmötet för Föräldraupproret :)
Tack för att du svarade! Intressant att höra om FHI. Det är ju mycket märkligt att man låter sin personliga uppfattning styra politiska beslut! Jag kan inte förstå hur politiker kan ha låst sig vid den här frågan så till den milda grad de har gjort. Det handlar ju inte om att man vill något farligt - bara få lov att ta hand om barnen själv - och om jag fattar rätt blir det inte ens dyrare!
Hur jobbar ni rent praktiskt i föräldraupproret?
Mvh Birgitta
Ja visst är det konstigt att ideologiska skäl kan driva människor så till den milda grad ...
Men jag tror på dialog, problemet är bara att väldigt ofta så vill inte proffstyckarna och media släppa fram oss hemmaföräldrar för att ha den här superviktiga dialogen. Expressen censurerar information om Föräldraupproret
Föräldraupproret arbetade genom att eldsjälar ute i landets kommuner samlade in namn för ett införande av ett vårdnadsbidrag. De samlade in, i första vändan, över 40 000 namn, som överlämnades till en motvillig Mona Sahlin, S.
Jag var också med och spred budskapet, så gott det gick, trots censuren i media och skapade hemsidan samt drev den.
Nu vill jag gärna samla en mängd engagerade föräldrar och blåsa liv i Föräldraupproret och skapa några punkter som vi kan driva. Men jag ser gärna att jag kan minimera in insats den här gången, eftersom jag redan har upp över öronen att göra :) Min idé är att vi kör ett uppstartsmöte i september och ser hur många som kommer och är villiga att engagera sig.
Då kan vi dra upp riktlinjerna för hur vi ska arbeta och jag är gärna med och skriver informationsblad och artiklar. Kanske vill du leda upproret ;)
Hej igen! Tyvärr är jag inte kapabel att leda föräldraupproret. Mina barn är för små för att jag rent praktiskt ska klara av det. Men om det är något jag kan hjälpa till med gör jag det gärna.
Du är så välkommen :) Alla kan göra något - många bäckar små ...
Skicka en kommentar