lördag, februari 09, 2013

Som ringar på vattnet sprider sig budskapet om valfrihet

Foto: Kate Hiscoch (FLICKR) LICENS: CC BY-SA
Det är så häftigt när uttryck som myntats här i Hemmaföräldrars nätverk sprider sig och slår rot. Standardlösningen med två heltidsarbetade föräldrar och barnet på dagis/förskola från ett års ålder - är ett sådant uttryck som myntats här och som beskriver väl vad hemmaföräldrar INTE väljer.

Hemmaföräldrar väljer i stället en mängd olika lösningar. Och hur de kan se ut varierar också, det finns nämligen en mängd sätt att pussla och trixa för att hitta en balans mellan familj och arbete. Precis som det kan se olika ut VEM som är hemma. Ibland är det mamman - ibland är det pappan som är hemma på heltid, eller så arbetar båda 50 procent och är hemma 50 procent var. Det finns lika många lösningar som det finns familjer - men i familjepolitiken är det bara en lösning som subventioneras fullt ut - standardlösningen.

Just nu händer så många positiva saker och det är därför också hög tid för föräldrar att börja fundera över vilket parti de lägger sin röst på i nästa val. Inne på Hemmaföräldrars facebookgrupp pratas det mycket familjepolitik just nu. I gruppen ingår föräldrar från hela den politiska skaran, men när snaran dras åt och den obligatoriska förskolan kryper allt närmare - med skolplikt från tre års ålder - känns det extra angeläget att alla små gräsrötter börjar prata familjepolitik, oavsett vilket parti de tillhör.

Dagens tips är därför - ta gärna kontakt med dina lokala politiker och fråga vad de erbjuder för familjepolitik. Har de en politik som tar hänsyn till att alla barn är olika? I så fall bör de ha en politik som innefattar en mängd olika barnomsorgsalternativ: förskola, pedagogisk omsorg (dagmamma) och omsorg i hemmet (vårdnadsbidrag). Gå sedan vidare och studera varje parti och vad de står för.

2010 svarade partierna så här: http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/manligt-och-kvinnligt/sa-tycker-partierna-om-hemmaforaldrar_5297703.svd men det kan ändras inför valet 2014, så var uppmärksam om du gillar valfrihet och familjepolitik som bygger på vetenskaplig grund - i stället för ideologi.

När Alliansen vann så ökade valfriheten tack vare barnomsorgspengen. Men även de kommuner som införde vårdnadsbidrag gav sina medborgare mer valfrihet. Det var dock inte något som kom gratis och av sig själv - utan bakom införandet av vårdnadsbidraget låg ett mycket hårt arbete från Föräldraupproret.

Det är så spännande och roligt när den strategi som tagits fram av Hemmaföräldrars nätverk för hur vi ska nå ut med VARFÖR tid för barn och valfrihet är bra, faktiskt börjar sprida sig ... som goda ringar på vattnet. Nu gäller det att fortsätta att i samma positiva anda och tala om tid för barn, balans mellan familj och arbete och valfrihet.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också: Stanna hemma - eller välja förskola

2 kommentarer:

Unknown sa...

Ja, det är ledsamt för en som mig som alltid röstat S eller MP. Jag har fått mitt första barn efter senaste valet och har inte intresserat mig nämnvärt för familjepolitik tidigare. Tycker att jag i grunden lutar mest åt rödgrönt, men det är jätteviktigt för mig att ta hand om mina barn. Skulle det göra mig konservativ? I think not. Dessutom lever man ju ett supergrönt liv när man lever så sparsamt - återanvänder mycket, köper gärna begagnat, cyklar eller går överallt, äter mycket vegetariskt eftersom det är billigare... Det här är något miljöpartiet borde få upp ögonen för =)

Madeleine Lidman sa...

Ja visst är det sorgligt att familjepolitik har blivit lika med jämställdhetspolitik i så många partier. Ideologi går framför vad barn behöver - vad familjer behöver och VILL :) Och de allra flesta familjer vill ha balans.

Tidigare var Mp också inne på valfrihetståget men något har tyvärr hänt och de är numera emot hemmaföräldrar. Precis som S så missar de att de inte är i linje med sina väljare. Politik har blivit en skrivbordskonstruktion där de tar på sig att sätta ramarna för HUR människor ska tillåtas leva. I stället för att i samråd med gräsrötterna sätta politiken efter hur gräsrötterna VILL leva.

Jag önskar ju då förstås rent spontant att människor ska "röstskolka" i det här valet och rösta oberoende av hur de röstat tidigare - och lägga sin röst för valfriheten. Jag tror att det är enda sättet att få partierna att tänka till inför framtiden :)