söndag, mars 03, 2013

Barnet i förskolan - en produkt från "ax-till-limpa"

Foto: Julie, Dave and family (FLICKR) LICENS: CC BY-SA
Barn ses numera som en produkt i Sverige. En produkt som ska drivas upp från "ax-till-limpa" och som ska kvalitetssäkras under tiden. Föräldrar är inte bra för sina barn, "eftersom en förälder aldrig jämställas med en utbildad pedagog"- i stället är det i förskolan som barnen ska skapas. Numera också enligt samma princip som används när en bil framställs på en bilfabrik. Det nya är att samma idé som används för att kvalitetssäkra vid bilproduktion, nu implementeras på små barn i förskolan - enligt en modell som heter Lean modellen. Kvalitetssäkring under största möjliga effektivisering, är tydligen framtidens melodi.

Frågan man bör ställa sig är väl om det är rimligt att hantera barn och bilar enligt samma principer, eller om det kanske är så att det börjar bli lite väl skruvat nu.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också: 

Så stressar man sönder förskolan

DDR bör inte vara ett föredöme för svensk familjepolitik

Hög tid för en ny familjepolitik

Barnen får betala ett högt pris med S-förslaget

2 kommentarer:

Mathias sa...

Lean? I förskolan?? Så sjukt, så sjukt... Såna där floskelord ska man akta sig för i resten av världen också, men förskolan??

Madeleine Lidman sa...

Ja, det är skrämmande. Men det handlar om kostnadseffektivitet och uppenbarligen anser de att man få kostnadseffektivitet i hanterandet av barn på samma sätt som man får kostnadseffektivitet när man producerar bilar. Frågan är väl hur det har kunnat gå så långt.