fredag, januari 03, 2014

Hätsk debatt kring vårdnadsbidraget

I dag fick jag in ett svar i SvD på ett debattinlägg angående "KD-bidraget blev inte bra".

När jag försöker förklara hur viktigt det är med den valfrihet och den lilla trygghet som vårdnadsbidraget inneburit för många föräldrar blir jag uppmanad att "tänka själv" av folkpartisten Andreas Bergh som dissar vårdnadsbidraget … Enbart därför att jag hänvisar till en mycket bra och tydlig sammanställning som på punkt efter punkt sticker hål på de myter den här forskaren vill servera bara för att försöka få bort vårdnadsbidraget.

Den här forskaren påstår att vårdnadsbidraget har gett försämrad integration och hänvisar till en tre år gammal studie från SCB. För att förstärka hur dåligt han tycker att vårdnadsbidraget är använder han sig också av argumentationsteknik som: "bidraget lär knappast få välutbildade, yrkesutbildade kvinnor tillbaka till spisen".

Nyligen gick Anna Dahlberg, Expressen ut med en mycket bra krönika angående "hur den hätska debatten göder dumheten."  När det kommer till det uppenbarligen superkänsliga ämnet familjepolitik och valfrihet, så blir det än tydligare hur rätt hon har. Det är inte precis första gången jag som person blir påhoppad när jag försöker förklara varför valfrihet är bra eller ställa frågor och försöka diskutera med valfrihetens belackare. Förra förskoleministern Lena Hallengren, S, högg direkt mot mig när hon fick några frågor från en vanlig liten gräsrot och mamma.

Och nu igen dessa påhopp i stället för debatt. Det ÄR verkligen fördummande, för självklart ska vi ha en debatt kring de här frågorna. Men integrationen har inte försämrats för invandrarkvinnor bara för att vårdnadsbidraget har införts. För att kunna dra en sådan långtgående slutsats måste det till mer forskning. Till exempel bör man då kunna påvisa att i Malmö som inte har vårdnadsbidrag så kan man se att en större andel kvinnor arbetar just under småbarnsåren. Man måste också visa på att det finns mängder med arbetsmässiga fördelar att just kvinnor arbetar heltid från det barnet är ett år.

Men riktigt så ser det ju inte ut. De kvinnor som väljer/tvingas välja standardlösningen med heltidsarbete från det barnet är ett år, blir i större utsträckning sjukskrivna. Och särskilt i Stockholm där fler väljer standardlösningen jämfört med övriga landet där kvinnor är mer sjukskrivna redan efter första barnet.

Med tanke på hur många heltidsarbetande kvinnor med små barn som blir sjukskrivna så är det kanske där vi borde lägga fokus. Ska vi nu tala arbetslinje som den här forskaren vill så kan man ju fråga sig om det är relevant att tvinga ut småbarnsmammor i heltidsarbete när det resulterar i en sjukskrivningslinje … Då kan de varken arbeta eller ha omsorgen om sina barn i hemmet.

Nu är det valår och jag känner starkt att det är dags att hyfsa debatten. Det är nu vi rösta och bestämma under vilka politiska ramar vi ska leva under de nästkommande fyra åren. Och om människor ska ha en ärlig chans att ta ställning i familjepolitiska frågor så är det dags att börja debattera seriöst och sprida fakta - inte myter.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

Folkpartiet vill ta bort vårdnadsbidraget - ALLA barn har det bäst i förskolan

Störst risk för dubbelarbetande mammor att bli sjukskrivna

Stress ger cancer

Barn som skiljs från föräldrarna drabbas av stress





6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag blir så arg. Vi har visserligen inte använt oss av VB (vår egen insiktslöshet...) men jag har sent om sider gått ner m k t i tid och kommer till våren jobba endast 40%, i princip "unheard of" i min bekantskapskrets. Jag är civilingenjör m dubbla avslutningar, utlandsstudier och utlandsjobb, startat upp företag, jobbat som IT-, telekombolag-, och numer som Managementkonsult. Känner mig rätt högutbildad och yrkesarbetande och skulle gärna diskutera prioriteringar, värderingar, subventioner, anknytning, valfrihet, liberalism, mm med Anders Bergh.... Får vi ett till barn är jag jätteglad att vår kommun erbjuder VB och då kommer jag "hem till spisen igen". ....idiot gubbe...

Madeleine Lidman sa...

Jag förstår din besvikelse. Problemet är att jag minns när den här tre år gamla undersökningen från SCB kom ut. Jag både ringde då och mejlade de som sammanställt den och de såg mängder av andra problem för integrationen. Längst ner på listan hade de vårdnadsbidraget som en punkt men de kunde inte själva förstå att det var där fokus hamnade. Det var liksom det minsta problemet.

Det blir så tydligt att hela det här fenomenet med att dissa vårdnadsbidraget och den trygghet och möjlighet det ger för mammor och pappor att stanna hemma längre - handlar om ideologi. De gör "fel". Folkpartiet tillhör också den falangen som så gärna vill använda barnen som murbräcka för jämställdhet. Är ingen med barnen är vi jämställda …

Men är vi det när vi tittar på hur kvinnor mår psykiskt? Är vi jämställda när vi tittar på sjukskrivningstalen för de småbarnsmammor som tvingas ut i heltidsarbete?

Alla undersökningar visar att en majoritet vill ha politiska ramar som ger föräldrar valfrihet och tid för barn samt naturligtvis även en bra förskola/dagmamma för de barn vars föräldrar VILL arbeta heltid.

(Det är därför Hemmaföräldrars nätverk arbetat i så många år för att öven förskolan ska bli bättre för barnen och förskolebarn (och fritidsbarn) ska omfattas av en arbetsmiljölag).

Den här folkpartisten kan använda sig av härskartekniker där han sätter en dumstämpel på mig för att jag inte tycker rätt … alltså tycker som en folkpartist ;) men … han kan fortfarande inte få in mig i boxen, eller tvinga mig att följa med strömmen och göra som han VILL. Varken mig eller alla andra som vill ha balans mellan familj och arbete. (Och dumstämpeln har jag fått på mig i 13 år nu så det biter liksom inte längre att bli idiotförklarad för att man vill hitta en balans mellan familj och arbete).

Snart är det val och då är det så viktigt att tänka till vad man lägger sin röst på. Mer valfrihet eller mer styrning. Jag tycker att det är bra att: V, S, Mp och Fp är så tydliga med sitt budskap:

Vårdnadsbidraget ska bort, valfriheten ska bort, alla barn ska gå i förskola från ett års ålder. Och flera partier har också obligatorisk förskola i på agendan. De vill detaljstyra människors liv av ideologiska skäl.

Nu är det upp till väljarna att bestämma under vilka ramar vi ska leva under de närmaste fyra åren :)

Greyerzer sa...

Hej! Vill bara tipsa om det här inlägget på en ekonomiblogg: http://cornucopia.cornubot.se/2014/01/maximera-antal-dagar-med.html

Greyerzer sa...

Cornu fortsätter att räkna på föräldradagar: http://cornucopia.cornubot.se/2014/01/full-jamstalldhetsbonus-utan-att-vara.html
Tycker det här kan vara intressant att läsa.

bergh sa...

Som jag förklarar i mitt inlägg är sammanställningen du hänvisar till inte något som visar vad du påstår.

Till exempel är första punkten "Vårdnadsbidraget gäller bara barn mellan 1 och 3 år, att jämföra med föräldraförsäkringens 0 till 8 år."

den är korrekt, men den motsäger inte att vårdnadsbidraget har negativa effekter på integrationen. Jag tror att du har betydligt bättre argument än de som listas i Smålandspostens ledare.

F ö följer SCB upp vårdnadsbidraget med löpande statistik, och de senaste siffrorna visar på samma mönster som de äldsta.

Madeleine Lidman sa...

"Visar på samma mönster?". Vilket mönster Anders Bergh? Det är en väldigt intressant fråga i sammanhanget tycker jag.

Är "invandrarbakgrund" lika med en homogen grupp? Betyder det nyanlända, från ett specifikt land, som inte talar svenska - eller vad ska vi lägga i ordet invandrarbakgrund för att man ska tala om forskning och inte fördomar …

"Invandrarbakgrund" som begrepp säger ju inte något. Det kan vara Ellen 34 år högskoleutbildad nationalekonom, som kom till Sverige när hon var två år. Har arbetat i flera år innan hon fick barn och som sa upp sig för att kunna vara hemma längre, därför att hon inte kände till att med vårdnadsbidraget hade hon kunnat vara hemma i tre år med sin anställning tryggad.

Statistiken säger inget om varje enskild människa.
2011 hade 8.568 barn (2,5 procent) vårdnadsbidrag i landet, av totalt 343.971 barn.

8.568 barn … och tittar man i statistiken så kan man se att några av dessa barns föräldrar hade invandrarbakgrund. Men vad säger det egentligen? Ingenting.

Den studie som du hänvisar till tar fram tre viktiga saker som försämrar invandrarnas etablering på arbetsmarknaden:

1. Invandrarnas språkkunskaper, utbildning och yrkeserfarenhet. Kunskaper från hemlandet kan minska i värde när man flyttar till ett annat land. Arbetsgivare kan också välja bort arbetssökande om de inte kan värdera tidigare utbildningar eller yrkeserfarenheter.

2. Trösklar för att ta sig in på arbetsmarknaden, till exempel diskriminering och höga ingångslöner.

3. Invandrarnas nätverk är ofta mindre effektiva. Ju fler arbetslösa det finns i bekantskapskretsen, desto svårare är det att hitta lediga arbeten eller lämpliga referenspersoner.

Som en slutkläm anger de ansvariga bakom ESO-rapporten, Åsa Olli Segendorf och Tommi Teljosuo, följande:

• Avskaffa vårdnadsbidraget och utred föräldraförsäkringens inlåsningseffekter.

Den lilla raden om vårdnadsbidraget blev ESO-rapportens huvudnyhet hos politiker som avskyr valfrihet och vårdnadsbidrag och på ledarsidor med samma inställning. När jag mejlade Åsa var hon själv väldigt förvånad - det var ju då inte jag om vi säger så … :)

Det finns inte någon djupstudie av de som tagit ut vårdnadsbidraget och hur det påverkat deras etablering på arbetsmarknaden. Så det blir rena hypoteser och gissningar att dra några slutsatser utifrån den statistik som SCB kan ge i dagsläget.

Däremot känner jag till flera exempel där föräldrar som i statistiken hamnar under begreppet "invandrarbakgrund" fått säga upp sig för att kunna stanna hemma längre och därmed förlorat en fot på arbetsmarknaden -därför att deras kommun INTE erbjudit vårdnadsbidrag.

Välkommen till gräsrötternas verklighet ;)