tisdag, juli 08, 2014

Mp anser att skattepengar ska gå till 30 timmar i veckan till föräldralediga - även under alla lov


Miljöpartiet i Solna går nu till val på att införa 30 timmar för föräldralediga också alla lov. De är mycket upprörda över att alla små barn till föräldralediga numera "bara" får gå 15 timmar i veckan alla lov, i Solna.

I Botkyrka där S införde 35 timmar till föräldralediga fick de till slut ta och styra upp det hela när barnen aldrig fick ledigt och införde då rätt för alla barn till föräldralediga att få fyra veckors sammanhängande ledighet. Med tanke på hur blogginlägget om barns rätt till en sammanhängande ledighet har svept fram över nätet (över 230 000 personer har läst det, dags dato) - och med tanke på den respons det väckt från föräldrar som förstår vikten av balans mellan förskola och familjeliv samt hur det mottagits av pedagoger i förskolan … (med glädje: "skönt att någon äntligen vågar ta upp det här") - så blir jag ganska ställd av Mp:s utspel.

De tycker alltså på fullaste allvar att skattepengar ska till att låta små barn till föräldralediga, gå 30 timmar i veckan … ALLA LOV, utan särskilda skäl. Men är det verkligen välfärd? Är det dit skattepengar ska gå?

Och VEM tänker på personalen? När ska de få ledigt? Ska de aldrig få ha lugnare perioder på året? Vad kostar det att ta in vikarier alla lov för att så många barn till föräldralediga går nästan full tid - året om … och nästan helt gratis dessutom. Varför inte ta de pengarna som i dag går till förskolorna för att bekosta det här (kostnader för personal, vikarier, frukost och lunch), till att i stället minska barngrupperna? Det känns som ett väldigt mycket mer effektivt sätt att använda skattepengarna.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

Barnen får betala ett högt pris för S-förslaget

Dålig idé av S att slopa alternativen i barnomsorgen

Hög tid för en ny familjepolitik

Alla barn ska ha rätt till en sammanhängande ledighet

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan absolut inte förstå hur skattepengar kan gå till er som går hemma med era stackars barn. De behöver få komma i från sina gamla föräldrar. Dessutom får barnen svårare när de börjar skolan (jag arbetar som lärare ser detta med egna ögon).

Madeleine Lidman sa...

Vet du vad jag tror … att du är sur över mitt inlägg och vill skriva något elakt som ska ta i hjärtat på alla de föräldrar som väljer att stanna hemma längre - inklusive mig.

Och visst blir föräldrar ledsna … (och även jag) det var ju inte en särskilt rolig kommentar, men särskilt konstruktivt blir det ju inte att formulera sig så. Fokusera gärna på sakfrågan i stället … för den är faktiskt väldigt viktig.

Ska vi med skattepengar finansiera förskola för föräldralediga så att alla barn kan gå 30 timmar i veckan på loven alla årets dagar … eller behöver vi tänka nytt och bättre?

Kanske ska vi göra så att de som vill ha sina barn där alla lov 30 timmar får betala en timpenning?

Kanske ska vi också börja prata mer om hur viktiga föräldrar är för barnen - de viktigaste personerna i barnens liv - och hur viktigt det är att hitta en bra balans mellan jobb och arbete … för alla parter.

En annan viktig sak att komma ihåg är att hemmafamiljen betalar mer i skatt pga särbeskattningen men de får inte ta del av barnomsorgssubventionen om de väljer att ha sin omsorg i hemmet. Vårdnadsbidraget blir en liten subvention för de föräldrar som har förmånen att kunna nyttja det.

Men det som föräldrar tycker är bäst annars med VB är att de kan stanna hemma längre OCH behålla en fot på arbetsmarknaden. Med VB har de sin anställning tryggad i tre år nämligen och sin sjukpenninggrundande inkomst, SGI, skyddad. Att tvingas säga upp sig för att kunna stanna hemma blir lätt en föräldrafälla och försvårar det valet.

Anonym sa...

Jag betalar mer än gärna för att ha min dotter mer på förskolan. Jag försöker inte såra alls. Jag anser att förskola borde vara obligatoriskt from 5 år.

Dessutom tycker jag det är fel att man får lov att vara tjänstledig för att ha VB. Den arbetsplatsen bör ges till någon som vill arbeta.

Många brukar hävda att man är hemma för barnens skull men jag vill hävda att det handlar om att alltför många har separationsångest från sina barn. Det vill jag inte lägga skatt till!

Madeleine Lidman sa...

Jag tror att man ska akta sig för att generalisera och säga att det bara finns en orsak till att föräldrar är hemma längre. Visst kan det säkert finnas de som har haft en tuff start när barnet kom genom en tuff förlossning, förslossningsdepression, kanske förlorat ett tidigare barn … vilket kan leda till separationsångest. Men desto viktigare då att få bestämma själv när man är redo … vilket kan bli svårt om man måste säga upp sig för att kunna stanna hemma längre.

Men min uppfattning efter att har varit i kontakt med mängder av föräldrar under årens lopp är att det finns lika många orsaker till att man vill vara hemma längre - som det finns familjer. Barn är också olika och har olika personlighetstyper … jag tycker att det är väldigt viktigt att ta hänsyn till det och önskar att vi fick politiska ramar som i större utsträckning skulle göra det möjligt för föräldrar att pussa och trixa mer för att kunna stanna hemma längre.

När en förälder är hemma längre så blir det ju också så att någon annan får chansen … till ett längre vikariat och det är ju toppen och kan bli en inkörsport till en fast anställning.

Du skriver att du tycker att en förälder som är hemma längre ska bli av med jobbet för att det jobbet ska gå till någon "som vill arbeta".

Då säger jag: "Karriär och barn - javisst - men inte nödvändigtvis samtidigt". Det handlar inte om att man inte vill arbeta, det handlar om prioriteringar ;)

I Sverige ökar kvinnors sjukskrivningar efter andra barnet. I Stockholm där en majoritet väljer standardlösningen med två heltidsarbetande föräldrar och barnet i förskola från ett års ålder … ökar kvinnors sjukskrivningar redan efter första barnet …

Jämställdhetslinjen och pressen att arbeta heltid när barnen är små leder till SJUKSKRIVNINGSLINJEN … också det ett tydligt bevis på att det är dags att ändra de politiska ramarna och börja fundera över HUR skattepengar används.

En punkt är vi då i alla fall eniga om - och det är att det är dags att införa en timpenning för föräldralediga som nyttjar förskolan när de är hemma med syskon (om jag tolkat dig rätt) - alltid något :)

Anonym sa...

Japp visst är vi eniga på den punkten! Jag kan dessutom hålla med om att barnen inte behöver vara på lov. Mina barn kommer aldrig behöva vara på lov när jag arbetar heller.

Vi är nog också ense om att många barn är på förskolan för mycket. Jag jobbar i normala fall ca 30 timmar i veckan och min sambo har skiftarbete vilket resulterade i 23 timmar på förskolan då båda arbetar. Det känns lagom för oss. Nu när lillebror kommit blir det 15 timmar men först 6 veckors kvalitetstid med en dotter som frågar varje dag om hon får gå till förskolan snart!

Madeleine Lidman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Madeleine Lidman sa...

Tempusfel i kommentaren ... försöker igen :)Det låter som att ni har hittat en bra balans :)

Härligt också att ni får tid att bonda tillsammans som en familj när lillebror har anlänt.

Ha en fin sommar,
Madeleine