onsdag, augusti 13, 2014

I Sverige har inte alla barn samma värde

Foto: J.Lidman
Föds vi direkt in i ett kollektiv i dag - där vi som enskilda individer inte längre har något egenvärde. Där vi existerar endast som en del av kollektivet och först då får ett värde? Och hur blev det i så fall så? Är det ideologi? Snäva politiska ramar som alla ska tryckas in i?

Anledningen att jag reagerar är ett tv-inslag imorse om "dragarbarn" - alltså studiemotiverade barn som är positiva till skolan. Nu höjs det röster för att begränsa det fria skolvalet för att skicka tillbaka "dragarbarnen" till skolor där de inte utmanas på samma sätt. De ska tryckas tillbaka in i kollektivet enbart för att deras enda funktion ska vara att göra de icke studiemotiverade eleverna mer positiva till skolan.

Är det rätt att snäva in de politiska ramarna och ta bort det fria livsvalet och spela med människor som om de vore brickor i ett spel, där deras existensberättigande enbart ska handla om att maxa kollektivets slutresultat? Inte den enskilda individens?

I tv-inslaget ser jag en rektor lägga pannan i djupa veck, för han ser ett stort problem:

När de så kallade "dragarbarnen", alltså de som är studiemotiverade och positiva till skolan, försvinner - så får skolan problem. Rektorn berättar att "dragarbarnen" försvunnit från hans skola - därför vill han begränsa det fria skolvalet- "Dragarbarnen" ska finnas kvar för att motivera och höja studieresultaten för de andra barnen.

Är det bara jag. eller är inte det ett fundamentalt feltänk? Tänk om det faktiskt också är så att skulle "dragarbarnen" ha stannat i en skola som inte klarade av att utmana dem - så hade de inte alls fått samma skolresultat. Dessutom kanske det faktiskt går åt båda hållen. Där barn som inte är studiemotiverade. begränsar och stoppar "dragarbarnen" från att utvecklas. Och handlar allt om statistik? "Dragarbarnen" höjer visserligen skolans resultat statistiskt sett, men säger den något om ifall varje barn utvecklas efter sin optimala förmåga?

I Sverige har tydligen inte alla barn samma värde. En del finns till enbart för att göra andra mer studiemotiverade. Den här vänstervågen som sköljer över oss just nu, med sina snäva kollektiva lösningar på allt - känns faktiskt allt annat än bra.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

Namninsamling - skriv på för det fria skolvalet

Skolverket har inte utvärderat det fria skolvalet - men gör ändå negativa uttalanden

Om friskolor: Partiskt i public service

Rektorer kritiska till det fria skolvalet

Det fria skolvalet hotat om oppositionen tar makten

"Varför vill Mp begränsa elevers möjlighet att välja bort dåliga skolor"

Rätten att välja skola står på spel inför höstens val

Det fria skolvalet bryter segregationen

Fritt skolval är en fråga om rättvisa

Det fria skolvalet

Kommunaliseringen ett misslyckande
15 kommentarer:

Anonym sa...

Vänstervåg som sköljer över oss??? Sverige har genomgått en avreglering utan motstycke de senaste decennierna. I synnerhet när det gäller skolan där de flesta jämförbara länder har betydligt mer statlig styrning. Bara för att en rektor "tycker" något innebär det inte att en vänstervåg sköljer över oss...vad är det du fruktar ska hända?

Håller för övrigt med om att ett system med dragarbarn är åt skogen, men det verkar så knasigt att hänga upp sig på enskilda individers uttalanden och dra slutsatser om en hel samhällsutveckling utifrån det, sverige har väl aldrig varit mer individualistiskt än idag? Jag tycker tvärtom att vi behöver MER solidaritet i samhället generellt, dock inte på bekostnad av "dragarbarn". Men gärna bort med RUT och jobbskatteavdrag om vi i stället kan få bättre vård, skola och omsorg.

Madeleine Lidman sa...

Det var S som kommunaliserade skolan …

Om RUT skriver en centerpartist: "Under jobbdebatten på SVT under söndagskvällen kallade Vänsterpartiets Ali Esbati de anställda och företagarna inom städbranschen och övriga RUT-tjänster för tjänstefolk och pratade om överklassen. Inslaget kan ses på SVT Play för de som undrar om det nu är sant.

Jag har nu bjudit in Ali Esbati till att besöka Yalla Trappan eller ett av Malmös andra företag som städar och hjälper hos äldre, barnfamiljer och vem som annars kan ha behov av extra hjälp i vardagen. För i verkligheten är det först och främst kvinnor och inte minst äldre som använder RUT-avdraget." http://niels.se/?p=288

Varför skulle omsorgen bli bättre för att alla de eldsjälar som startat eget och erbjuder sina tjänster i egen regi - i stället blir arbetslösa om RUT-avdraget försvinner?

ROT-avdraget är alltså då okej - manlig bransch, men RUT som domineras av kvinnor är fel.

Nej, det håller jag inte alls med om.

Avdragen ger dessutom MER pengar till vård, skola och omsorg.

Varför?

Den "svarta" arbetsmarknaden blir "vit" = mer skattepengar :)

Madeleine Lidman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Madeleine Lidman sa...


Vi gör skillnad. Upprop för modern välfärd"

Madeleine Lidman sa...

Våra reformer har lyft Sverige

Anonym sa...

Ja, s kommunaliserade skolan och det var åt skogen. Men jag undrar fortfarande vad det ärför vänstervåg som sköljer över den svenska skolan idag???

Rot och rut är olika - att bygga om huset utan fackmannamässig kunskap kan vara direkt farligt, medan de allra flesta normalbegåvade människor klarar att städa själva. Inget fel att köpa städning för den som vill det, men då ska man betala vad det faktiskt kostar. Detsamma om man vill ha barnvaktshjälp för att kunna jobba mer och ägna sig mindre åt de egna barnen....

Madeleine Lidman sa...

– Vi har anställt många som tidigare varit i utanförskap, säger han och fortsätter:

– Vi utför även en hel del av våra tjänster till företag och organisationer. Hade inte rutavdraget funnit så hade rut-tjänsterna med största sannolikhet utförts svart utan försäkringar och tjänstepension. Tjänsterna är mycket efterfrågade men blir otroligt dyra i och med det höga skattetrycket.

Vi har anställt många som varit i utanförskap

Madeleine Lidman sa...

Den vänstervåg jag tänker på är hur opinionsläget ser ut just nu - alla de som kräver att valfriheten ska strypas … och där vi ser att en sådan (i mina ögon) trist och styrande politik alltså får gehör hos människor. Även om många börjar vakna och tänka till lite VAD de faktiskt lägger sin röst på.

Jag undrar om människor förstår vilket samhälle vi kommer få om vi tar bort alla Alliansens valfrihetsreformer. De har inte varit perfekta men efter decennier med extremt höga skatter och noll och nix valfrihet har vi nu fått lite friare ramar att leva under. Mycket kan bli bättre, mycket behöver justeras - men för första gången på decennier har vi under åtta år fått se hur våra liv kan levas med mindre styrning.

Anonym sa...

Fast du skrev om skolan och en rektor som talade om "dragarbarn". Och drog sedan slutsatsen att en vänstervåg drar över samhället. Var ser du denna vänstervåg i skolan? Det räcker inte med att hänvisa till ett enskilt uttalande för att dra den slutsatsen. Frågar du en rektor på en högstatusskola lär han/hon vara jättenöjd med att dragarbarnen samlats där och knappast se det som ett problem.

Så var är vänstervågen i skolan? Sverige har ju snarast pekats ut för att vara extremt på andra kanten när det gäller just skolan

Anonym sa...

http://bloggar.aftonbladet.se/vinnareochforlorare/2014/04/sveriges-skolsystem-har-blivit-extremt/

Madeleine Lidman sa...

Ser i tv hur en ung flicka som sextrakasserats grovt - och nu lider av posttraumatisk stress - berättar att enda sättet för henne att komma undan sina plågoandar var att byta skola.

Det kunde hon göra tack vare det fria skolvalet …

Naturligtvis ska inga barn trakasseras eller sextrakasseras i skolan, men tyvärr förekommer det och har så gjort i decennier … och ibland kan det ta tid att lösa saker och strukturer som hunnit sätta sig. Alla vill och orkar inte heller vara kvar efter det som hänt, eller orkar inte ta striden.

Kan man inte välja bort skolor på grund av att det fria skolvalet tas bort, måste dessa barn gå kvar.

Var femte flicka sextrakasserasd

Anonym sa...

Fast du har fortfarande inte svarat på vad det är för vänstervåg som sköljer över den svenska skolan? Drar du den slutsatsen efter att ha hört en rektor säga att han tycker det är ett problem att bara svaga elever blir kvar i hans skola?

Det svenska skolsystemet är ju mer marknadsliberalt än nästan alla jämförbara länder, inklusive Storbritannien som knappast är känt för att vara vänsterstyrt...

Exakt vilken vänstervåg sköljer över skolan idag???

Madeleine Lidman sa...

Det kanske är jag som är otydlig men jag menar att det är jobbigt och trist med den generella vänstervåg vi ser och allt negativt den kommer att innebära med mer styrning ovanifrån och mindre valfrihet.

Anonym sa...

Själv tänker jag att sverige aldrig varit så lite vänster som idag-åtminstone inte sedan införandet av allmän och lika rösträtt. Nästan alla riksdagspartier ligger och trängs i mittfåran, s vill ha kvar både jobbskatteavdrag och RUT och vinster i välfärden och det politikområde som ligger mest till höger är väl just skolan...personligen skulle jag gärna se en (måttlig) vänstervåg i samhället men jag fattar inte var du ser den skölja fram idag...?

Madeleine Lidman sa...

Ja tänk vad olika man kan se det. Men intressant det du skriver … för så kan man ju också se det :)

Rent allmänt är jag så orolig när vänstern pratar om riva upp alla valfrihetsreformer och öka styrningen. Jag har ju kämpat så hårt på mitt sätt med opinionsbildning för att få mer frihet och ynka åtta år känns för lite … plus att inte allt varit bra. jag önskar så att Alliansen fick flera år till för att fixa det som kan bli bättre, men samtidigt spinna vidare på en politik med mer valfrihet … inte mindre.

Samtidigt ser jag ett stort behov av blocköverskridande lösningar i många frågor. Jag tror att det gynnar alla.