lördag, augusti 23, 2014

Dags att stå upp för demokratin, vägleda och visa den rätta vägen

Foto: Skärmdump
Funderar lite över hur demokratin angrips all mer. I stället för att rösta på olika partier så ska vi tydligen numera slå på de som inte tycker likadant, kasta en tårta i ansiktet på dem, riva ner valaffischer eller skicka hat pm och mejl att någon är psykiskt sjuk (har drabbat mig från rödgrönt håll).

De som gör det här söker nu också mandat om att få ta över makten i vårt land. Hur tänkte de där? Det känns faktiskt inte särskilt förtroendeingivande.

Det får mig också att fundera över hur vi vägleder våra barn ut i livet. Och hur otroligt viktigt det är att vi lär barnen hur viktigt det är med demokrati. Ute i världen pågår nu mängder med krig där man slåss om saken i stället - inte ska väl vi också hamna där kan jag känna.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverkI socialismens namn … 


Läs också: 

Partiarbetare beskjutna i Borås

Facket uppmanade henne att rösta på S

Slå i spikar i partiledarnas huvuden

Lööf: Osmakligt med borgarpiñatas
– Det finns inte ord, säger centerledaren till SvD.
Händelsen där borgarpiñatas slogs ner av barn vid Vänsterpartiets 1 maj-firande i Malmö har mött stark kritik. Vänsterpartiet tar nu avstånd från händelsen och Annie Lööf, vars ansikte prydde en piñatas, menar att det hela är smaklöst.

En hammare i huvudet på Alliansen5 kommentarer:

Anonym sa...

Får nog ställa frågan tillbaka:hur tänkte du nu? Att det bara är rödgröna sympatisörer som skriver hatmejl och kastar tårtor? Kommer du ihåg att Bosse Ringholm blev tårtad?

Madeleine Lidman sa...

Den här personen som gjorde detta har en bakgrund i ung vänster. Jag har nu på kort tid sett flera fall där just V-ungdomar rivit ner valaffischer, läser dagligen i fb-flödet om människor som blivit slagna för att de tillhör ett alliansparti. De påhopp jag själv råkat ut för kommer från rödgrönt håll. Visst kommer människor att tystna men vad uppnår vi få? Jag tycker att det är dags att stå upp för demokratin och ta det här problemet på allvar. Den samlade bilden nu är dyster.

Anonym sa...

Har du hört talas om attacker mot flyktingförläggningar, näthat mot feministiska bloggare etc? Tror du att det är ung vänster som ligger bakom detta? Vi har ett problem med antidemokratiska metoder hos vissa grupper idag, men det problemet finns på såväl vänster- som högerkant samt säkert hos ytterligare en massa frustrerade individer som röstar på partierna i mitten eller inte röstar alls. Eftersom du driver en värdekonservativ blogg är det logiskt att du är drabbad från vänsterhåll, medan en feministisk bloggare drabbas från andra sidan. Du drar så oerhört långtgående generella slutsatser om samhället utifrån personliga erfarenheter eller enskilda individers tyckanden och göranden (som i inlägget med rektorn och dragarbarnen). Det är inte seriöst att kalla hemmaföräldrars nätverk för politiskt obundet, när du som nätverkets frontfigur är så oerhört partipolitisk i nästan vartenda inlägg du skriver. Jag hittade hemmaföräldrar för att jag sympatiserar med sakfrågan: valfrihet inom barnomsorgen- men jag känner inte att jag vill gå med i ert nätverk på grund av den hätska tonen mot egentligen alla partier utom kd och möjligen m. Och då ska jag tillägga att jag inte ens definierar mig som vänster utan snarare mitten på höger-vänsterskalan. Jag tror inte för en sekund att all denna anti-rödgrön-retorik gynnar hemmaföräldrars sakfråga. Trist!

Madeleine Lidman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Madeleine Lidman sa...

Jag är absolut medveten om att det finns odemokratiska krafter … och jag beklagar varje gång vår demokrati och den sunda och vettiga dialogen som vi så väl behöver … havererar.

Men nu när det är supervalår så ser jag hur samma saker händer från etablerade riksdagspartier … i allt större omfattning - och det är faktiskt inte okej. Söker man mandat för att regera landet och tycker att våld, hot och kränkning av demokratin är rätt väg att gå - måste det uppmärksammas, för vad gör man inte då mot människor som väljer att gå mot strömmen? Människor som går sin egen väg och vägrar rätta in sig i ledet?

Fler och fler tar sig rätten att riva ner affischer, hota politiska företrädare eller på ett obehagligt sätt hoppa på opinionsbildare (och vanliga små mammor) som mig. Och då handlar det inte om som det du beskriver odemokratiska krafter ute i periferin - utan ungdomar från etablerade partier inom det rödgröna blocket … och då blir det problematiskt. Väldigt problematiskt.

Det måste jag reagera över … särskilt när dessa ungdomar tillhör partier som nu vill ha mandat för att leda vårt land.

Nu är det valår och då är det så viktigt att titta närmare på under vilka politiska ramar vi kommer att få leva under framöver.

Jag har under 13 år opinionsbildat och HFN är politiskt obundet men i mina blogginlägg så kritiserar och tittar jag på de problem jag ser, svårare är det inte. Jag har opinionsbildat för valfrihet och fria politiska ramar så länge nu och självklart så kommer jag att stötta de partier som erbjuder valfrihet och kritisera de som vill ha mer styrning … och de som vill ta makten med odemokratiska metoder.

Men jag är ändå glad för feedback även om vi har olika åsikter :)