onsdag, november 18, 2015

Vårdnadsbidraget leder till bättre lön, bättre pension och bättre SGI

Skärmdump
Den där känslan när man inser att man har att göra med människor som bara vägrar lyssna till vanliga fakta - människor som egentligen inte bryr sig om fakta - eller vilken skada de ställer till med. De är så förblindade av ideologi, kanske även av makt - att man nästan kan se hur de tuggar fradga av glädje över att de har makt att köra över människor - att bestämma ÅT dem, oavsett hur det slår i slutändan. Som när vårdnadsbidraget tas bort och de som drabbas är det käraste familjerna har: barnen.

Birgitta Ohlsson, FP, ropar ut sin lycka över hela Facebook för att hon har lyckats vara med och rösta bort vårdnadsbidraget tillsammans med S, V, MP och C. Hon är glad över att hennes beslut har minskat familjernas valfrihet och försvårat deras småbarnsår. Många barn kommer att fara illa, men i hennes värld så har hon "blivit av med kvinno-/integrationsfälla".

Alltså seriöst vi pratar om 8 500 familjer som 2011 hade vårdnadsbidrag. Drygt 30 procent av dessa hade en förälder som är född i ett annat land, eller så kanske kom de själva hit som barn. För FP och övriga motståndare till vårdnadsbidraget är "utländsk bakgrund" = att dessa människor står långt från arbetsmarknaden och att de inte är integrerade. HUR vet de det? För mig så luktar det fördomar lång väg. Dessutom är det så att nyanlända, arbetslösa, socialbidragstagare, sjukskrivna - ja de som är i andra åtgärder av något slag får inte ta ut vårdnadsbidrag.

Men var är politiken för alla dessa människor i olika åtgärder som verkligen skulle behöva stöd för att inte fastna i någon fälla? De är bra många fler än de 2 550 personerna med "utländsk bakgrund", som hade vårdnadsbidrag 2011 och som Birgitta Ohlsson nu tror att hon "räddat från en integrationsfälla". Samtidigt står hundratusentals människor står utanför arbetsmarknaden mot sin vilja - de vill ha ett arbete, men Birgitta Ohlsson har bara fokus på att försöka tvinga ut de som vill vara med sina barn, i arbete.

Det här sättet att resonera är ärligt talat så dumt att jag har svårt att finna ord. VAD är egentligen då bäst om vi nu tar kvinnor, eftersom det pratas om kvinnofälla, när det gäller för- och nackdelar med vårdnadsbidraget. Ett enkelt exempel:

Kvinna A: Har vårdnadsbidrag för att stanna hemma längre och har därmed sin SGI (sjukpenninggrundande inkomst) skyddad plus att hon har sin anställning skyddad, så hon behåller en fot på arbetsmarknaden och har ett arbete att gå tillbaka till. Hon får bättre pension.

Kvinna B: Har inte längre tillgång till vårdnadsbidraget för det har Birgitta Ohlsson tagit bort och därför måste kvinna B säga upp sig för att kunna vara hemma längre och därmed förlorar hon sin anställning och en fot på arbetsmarknaden, plus att hon förlorar sin SGI. Hon får därmed också sämre pension.

Självklart så gäller samma för- och nackdelar för en man med vårdnadsbidrag.

Enligt S, V, MP, FP och C kommer nu efter dagens beslut att ta bort vårdnadsbidraget ett mirakel att hända: Vi kommer att uppnå total jämlikhet mellan män och kvinnor. Äntligen! Vi har nått målet! Kvinnor kommer att tjäna lika mycket som män (även om de arbetar i låglöneyrken inom vård och omsorg), kvinnor kommer att kunna få lika bra sjukvård som män, kvinnor kommer att kunna gå ut på kvällarna utan att riskera att bli våldtagna - och alla de som i dag står utanför arbetsmarknaden och är i andra åtgärder kommer att få ett arbete - och integrationen - imorgon är alla problem lösta med den. Vilket historiskt beslut … i dumhet.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

Därför ska vi ha vårdnadsbidrag

Psykolog: Vänta med inskolning tills barnet är två år

Fakta

Många hemmaföräldrar använder tiden hemma till att läsa på distans och många startar eget. För dessa föräldrar finns det gruppen Hemmaföräldrar med eget företag.

Vårdnadsbidraget har använts på många olika sätt av familjerna. Det syns inte i statistiken hur de använts eftersom de som till exempel velat att det ska framgå att de har VB 50 procent var, har fått avslag på att det ska framgå. Så här använder hemmaföräldrarna VB >>4 kommentarer:

Anonym sa...

Folkpartiet STASILIBERALERNA! Borde dom heta.

Anonym sa...

det är märkligt att det bara ska finnas ett alternativ . förskola från ett år tills dom går ut universitetet/ högskolan.. o vi ska jobba /studera/söka jobb fylla vår fritid med shopping ,resor,prylar på heltid för det är det som får våra liv att bli meningsfulla ...

Madeleine Lidman sa...

Ja visst är det konstigt - att det finns politiker som inte bara tycker att de vet bättre än varje familj hur de ska få leva under småbarnsåren - de tvekar inte heller att försöka styra familjerna och försöka tvinga dem att leva så. Sist ett sådant experiment förekom var under Sovjet- och DDRtiden. Det gick ju inte så där strålande.

Sedan kan man undra hur barnen kommer att må när ännu färre föräldrar kan pussla och trixa för att stanna hemma längre. De får prata hur mycket de vill om jämlikhet, men för en familj med ett hjärtsjukt barn som är opererad men känslig - så passar inte förskola med alla smittor. Om familjen då ska kunna hoppa över eller vänta med förskola ett tag, så måste en förälder i familjen säga upp sig och bli utförsäkrad för att kunna vara hemma. Det lär bli den förälder med lägst lön och ofta blir det då kvinnan. Att ta bort vårdnadsbidraget är inte bara en föräldrafälla - det är en riktig kvinnofälla att inte erbjuda det verktyget.

Till det här kommer ännu fler små barn tvingas in i förskolan för de som verkligen inte kan ta beslutet att säga upp sig. De gör att krisen i förskolan kommer att förvärras och vi kommer att få ännu fler i personalen som sjukskriver sig och vi kommer att få ännu mer psykisk ohälsa bland barn och ungdomar. Men då vet vi vilka vi ska hålla ansvariga: S, V, MP, C och FP.

Morgan sa...

Och de som går under "utländsk bakgrund" är även från övriga Norden. Tex min fru räknas in där eftersom hennes mamma flydde Finlands misär efter andra världskriget. Lär inte vara den enda...och gissar att Birgitta (troligen inte ens Jimmie, fast iofs så är vi inte lojala mot deras svenskbeskrivning) räknar henne i realiteten som en person med utländsk bakgrund.