tisdag, december 29, 2015

Se till att stötta föräldrar - istället för att styra dem!

Foto: Enshahdi FLICKR) LICENS: CC BY-SA
Nu går diskussionsvågorna höga bland makteliten igen: "Det finns pappor som inte tar ut några dagar alls".

Nu säger verkligen uttaget av föräldradagarna inte allt och verkligen inte hur engagerade föräldrar är i sina barn eller hur mycket tid de tillbringar eller kommer att tillbringa med dem under deras uppväxttid. Därför blir det så lustigt att just uttaget av föräldradagar är så viktigt. Som en mamma skriver i en kommentar till den här debatten: "Siffror säger ju ändå inte allt. Min man har till exempel varit hemma i fem månader parallellt med mig och ingen av oss har tagit ut några FP-dagar ännu. Babyn är åtta månader nu."

Debatten blir hela tiden så konstig också. Ena stunden handlar det om att vissa politiker anser att kvinnor måste tvingas ut på arbetsmarknaden och bort från barnen för att jobba och få en bra pension. I nästa stund handlar det om "nu ska de lata papporna tvingas vara hemma så då tvångskvoterar vi mer". Eller "nu ska de elaka mammorna tvingas lämna ifrån sig barnen, så nu styr vi dem mer med tvångskvotering".

Om det handlar om att få föräldrar är satsa på tid för barn och bli delaktiga i barnens uppväxt tror jag mycket mer på positiv uppmuntran och en familjepolitik som gör det möjligt för föräldrar att pussla och trixa ihop sina egna lösningar. Då kommer det att bli bra eftersom de genom en bra familjepolitik och många olika verktyg kan pussla ihop en lösning som ger dem tid för sina barn. Och förälder är man inte bara den tid man har föräldradagar, eller första året innan barnet förväntas hamna i förskolan. Förälder är du hela livet.

Sedan kan vi aldrig komma ifrån att det är kvinnan som bär barnet i nio månader och ammar. Det gör att allt måste utgå från det och hänsyn ska tas till det. Och som jag sagt tidigare också: 9 av 10 som arbetar inom vård och omsorg är kvinnor. Kvinnor väljer helt enkelt att arbeta med barn i enormt mycket större utsträckning än män. Där försöker politikerna inte styra eller få fram någon millimeterrättvisa - så varför inte acceptera att även en stor andel kvinnor väljer att vara hemma mest med barnen. De gillar det helt enkelt. De trivs med det. Problemet är ju inte vem som är hemma utan problemet är sidoeffekterna av hemmatiden - och dem kan man ju göra något åt - alltså de negativa sidoeffekterna.

Bättre det än att försöka förändra och tvinga människor att agera på ett annat sätt. För ska vi vara ärliga ... tvingar vi männen att vara hemma mer så kommer de ju bara att drabbas av samma negativa sidoeffekter som kvinnorna gjort i alla år. För attityden i samhället till föräldraskap och barn - har ju inte förändrats. Ingen har lagt fokus på de negativa sidoeffekterna - utan bara på att ändra människors beteenden. Och tror vi att tvång kommer att lösa något så blir det också fel för människor kommer då antingen att låta föräldradagar frysa inne, eftersom de helt enkelt inte får ihop sin tillvaro. Eller så får en förälder ensam vårdnad om barnen för att kunna tillgodogöra sig alla dagar. Ju mer tvång desto sämre kommer det att bli för barnet.

Nu tror jag inte att en majoritet av de politiska partierna har en förmåga att skippa ideologin och den här klåfingrigheten och maktfullkomligheten, där de anser sig ha rätt att gå in i enskilda familjers liv och detaljstyra deras val kring barnen. Men jag vet helt säkert att detaljstyrning är fel väg att gå. Jag tror i stället på ännu mer frihet för familjerna att pussla och trixa ihop sina egna lösningar. Jag tror på mer valfrihet och framförallt fler verktyg i familjepolitiken för att föräldrar SKA kunna pussla och trixa ihop en bra lösning under småbarnsåren. De partier som klarar av att ta fram en politik för hur verkligheten ser ut har mycket att vinna här. De som anser sig ha rätt att bestämma åt människor (S, V, MP och L) borde inte få en enda röst av någon förälder.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Föräldrar måste få bestämma själva

Ha respekt för att familjer är olika

Riskfyllt att styra ännu mer i familjepolitiken

Jämställdhetslinje riskerar att bli en sjukskrivningslinje

HFN debatterar föräldraförsäkringen

Debatt mellan Ebba Busch Thor och Annika Strandhäll om föräldraförsäkringen

4 kommentarer:

Madeleine Lidman sa...

S är så falska också. De säger att de bryr sig så mycket om kvinnorna och deras pensioner. Men varför införde de då dubbelbeskattning på privat pensionssparande och sänkte den möjligheten för de som varit hemma längre och valde att pensionsspara privat? Nu är det inte lönsamt längre att pensionsspara privat.

Anonym sa...

Min man var hemma hela första året parallellt med mig men tog inte ut en dag föräldrapenning eftersom han var "nollad". Om han hade tagit fp-dagarna hade jag behövt jobba och vårt barn fått hälften så mycket föräldratid...

Sophie Kjellsdotter Hagelin sa...

Jag är egenföretagare och min man är brandman och jobbar i skift. Jag jobbar när han är ledig och vice versa för att låta barnen vara hemma så länge som möjligt.

Jag har tagit ut föräldradagar då jag inte jobbar för att jobba upp ett kapital i firman.
Han är ledig mer med barnen än jag trots att han inte tagit ut knappt några dagar alls. Vi är en av de familjer som får siffrorna att se så svarta ut, men verkligheten är precis tvärt om.

Ea Edutainment sa...

Tycker det är hemskt hur de inte tar någon hänsyn alls till barnen i sina politiska beslut och tycker att det är helt rätt att sätta 1-åringar eller yngre på 6-10 timmarsdagar på förskola. Vissa 1-åringar är där på arbetstid och övertid när resvägar räknas. Inte undra på att familjer bryts sönder och barnen får diagnoser. De får inte vad de behöver in dagens samhälle. Det behövs inte fler pedagoger, det behövs att föräldrar får vara närvarande i sina barns liv!