Foto: Saul Mora (FLICKR) LICENS: CC BY-SA |
Och så dessa barngrupper - de där som inte alls skulle bli större när maxtaxan infördes 2002. De som inte skulle bli större när allmän förskola infördes (gratis förskola 15 timmar i veckan från tre års ålder), de som inte skulle bli större när barn vars föräldrar var föräldralediga med syskon skulle börja få gå i förskolan ... Behöver jag säga att det inte är rocket science att greppa att den ekvationen inte går ihop.
Nu kan vi se hur barngrupperna blir större igen.
Ibland undrar jag, det som är så självklart - sambandet mellan politiska beslut och själva resultatet, har regeringen över huvud taget kapacitet att förstå så enkla orsakssammanhang? Inte att döma av den politik de för i alla fall.
Nu är det dags att Sveriges föräldrar sätter ner foten - det handlar om våra barn och barnbarn, om deras framtid. Själv har jag kämpat ideellt i 15 år nu för att barnen i Sverige ska få en bättre uppväxt och en familjepolitik med ett barnperspektiv. Men för att det ska bli verklighet så måste även alla - och jag menar verkligen alla föräldrar, oavsett barnomsorgsalternativ, ställa upp bakom mig nu. Familjepolitiken bildar en helhet med många olika pusselbitar, där förskolan är en pusselbit, föräldraförsäkringen en annan, men även maxtaxan, allmänna förskolan och valfriheten där föräldrar ska kunna välja mellan fler alternativ än förskola är så viktig att tänka till kring. Vad är en rimlig politik för att det hela ska fungera. Valfrihet och fler alternativ minskar ju faktiskt trycket på förskolan. Att göra allt gratis och minska valfriheten ökar trycket och försämrar verksamheten.
Vill vi se mer av det här kaoset och den direkt skadliga familjepolitiken vi ser nu, då är det bara att fortsätta rösta på de som levererar samma sak år ut och år in. Men vill vi ha en förändring och välmående barn som får en bra uppväxt - då är det hög tid att rösta bort regeringen - och noga fundera över vad man röstar på i stället. Tipset är: börja med att kolla om "ditt" parti ens har en familjepolitik - om inte välj ett annat parti.
Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk
Läs också:
Bevaka gärna GP:s serie om förskolan. De lyfter nu på allvar krisen i förskolan. Kanske en del tack vare mitt och HFN:s engagemang. För fem år sedan skrev en förskollärare det här: Vi kan sluta ljuga om att barnen har det bra. Det har gått fem!!?? år bara sedan den kom. Skamligt!
Tystnadskulturen har invaderat Förskoleupproret
Förskollärare: Barn behöver inte förskolan som den ser ut i dag
Trots politiska löften - barngrupperna växer
Ni gör barnen en otjänst
Gör förskolan bättre i stället
Många risker med långa dagar
Dålig idé av S att slopa alternativen i barnomsorgen
Hög tid för en ny familjepolitik (GP har raderat all statistik över hur många delningar artikeln haft och nollställt räknaren. Jag har påtalat det men de verkar tyvärr inte bry sig. Lite synd.)
Namninsamling för valfrihet
1 kommentar:
Det ingen berättar är att vi pedagoger är ifrån barnen hela tiden för att dokumentera. Vi har alltså stora barngrupper och få personal och tänk då hur det blir dom dagar vi inte får en vikarie för den personal som är sjuk eller ledig. Vi har en Läroplan att följa sen barnet blev en elev i förskolan. Därför lämnar jag barngruppen i flera timmar i veckan för att skriva dokumentationer. På min avdelning ca 15 timmar i veckan.
Men jag vill ju vara med barnen men kan inte pga all dokumentation. Dessutom lämnar jag kvar mina kollegor på avdelningen som får ta hand om 18 stycken 1-3 åringar själva.
Skicka en kommentar