måndag, januari 10, 2011

Familjepolitiken ÄR ett misslyckande

Vårdnadsbidraget som möjliggjort för föräldrar att stanna hemma längre och ändå ha kvar sitt arbete och sin SGI är INTE ett "fiasko".

Det som är ett "fiasko" och ett misslyckande, är den dåliga acceptansen hos vissa politiker och proffstyckare för att en majoritet av gräsrötterna skulle vilja stanna hemma längre än ett år med sina barn. Ett "fiasko" är det också att familjepolitiken inte utvecklats mot ännu större valfrihet, eftersom det ändå är något som en majoritet önskar. En orättvisa och ett misslyckande är det dessutom att vårdnadsbidraget inte finns tillgängligt i alla kommuner, så att en del föräldrar som väljer att stanna hemma längre förlorar sin SGI och sitt arbete.

Med det här resonemanget som media har, så är då dagis en succé, eftersom en majoritet med ekonomiska styrmedel TVINGATS välja det. Och en valfrihetsreform som vårdnadsbidraget, där föräldrar frivilligt väljer att stanna hemma längre trots ett ekonomiskt avbräck, är en flopp eftersom så få hade en möjlighet att välja det.

Tvång är lika med "succé" och valfrihet är lika med "flopp".......

Hela det här resonemanget som media har köpt rakt av - kommer från en icke objektiv eller säker källa.... nämligen F!:s tidning. Vilket är anmärkningsvärt när nu SvD och även DN publicerar det hela som ett scoop.

I utspel efter utspel så kritiseras nu vårdnadsbidraget. I våras så handlade rubrikerna om att det var massnedläggning av förskolor på gång. "Vårdnadsbidraget tar barnen från förskolan". Nu heter det att vårdnadsbidraget är ett fiasko för att så få valt det (kunnat välja det, viljan finns ju). Hur ska de ha det egentligen? Varför börjar de här utspelen att kännas en aning desperata........ "Regeringen har tillsatt en utredning" som visar att bara två procent av de som är berättigade till det utnyttjar vårdnadsbidraget skriver man i SvD. (Och vill därmed få Hägglund att "erkänna" att det är ett fiasko).

Regeringen = Reinfeldt..... samme man som med politiska styrmedel vill ta bort möjligheten för småbarnsföräldrar att arbeta deltid (trots att så många andra står utanför arbetsmarknaden och vill få in en fot där) - får naturligtvis applåder av de röda när han ställer arbetet med vården och omsorgen om de egna barnen mot sin egen syn på "arbetslinjen".

Nu börjar det bli pinsamt med denna fokusering vid en enda - men för många välgörande liten valfrihetsreform som vårdnadsbidraget ändå är. 7 av 10 skulle vilja stanna hemma längre med sina barn men bara 2 procent får alltså chansen. Då är det familjepolitiken som är ett fiasko och inte vårdnadsbidraget i sig.

Dags att utveckla vårdnadsbidraget med andra ord och göra det bättre och tillgängligt för ALLA.

Sedan kanske regeringen Reinfeldt borde ta tag i något som är ett problem (vilket vårdnadsbidraget INTE är) som till exempel‚

de få pedagogerna,
den ständigt ökande psykiska ohälsan hos barn

OCH det kostsamma system vi har med maxtaxa, där det i dag inte ens krävs att du arbetar för att få tillgång till dagissubventionen på över 100 000 kronor per barn och år. Du kan lika gärna vara föräldraledig, sjukskriven, arbetslös eller hemmaförälder och ha ditt barn på dagis - och där kan vi tala om att det kostar mycket pengar - utan att vi kan se att det innebär några av de utlovade fördelarna för barnen. De blir till exempel inte bättre i skolan bara för att de börjar tidigt på dagis, vilket OECD Pisa undersökningen visar tydligt och varför har vi en ständigt ökande psykisk ohälsa hos barn, trots att svenska barn rent, materiellt sätt har det så bra?

Snacka om misslyckande!

Madeleine Lidman

Läs också:











Ett litet p.s också: DN vägrar att publicera de kommentarer jag skrivit och tydligen även andra kommentarer som handlar om hemmaföräldrarnas syn på saken. Pinsamt DN. Vill ni inte ha en fri debatt så hoppa över möjligheten för människor att kommentera!


Inga kommentarer: