tisdag, december 28, 2010

Money talks - De Nya Moderaterna

P J Anders Linder är helt rätt ute när han kritiserar Reinfeldts idé om att alla kvinnor ska arbeta heltid och göra karriär. De Nya Moderaternas penningahunger är på väg gå ut över den lilla människans frihet. Som P J Anders Linder klokt skriver;

"Det viktiga i arbetslinjen är att göra det lönsamt att arbeta och skapa möjligheter för fler att försörja sig, inte att maximera antalet arbetade timmar."

Många människor står helt utanför arbetsmarknaden i dag och många unga saknar ett arbete. Varför då tvinga småbarnsföräldrar - som försöker få ihop sitt livspussel och kämpar för att hitta en balans mellan arbete och familj - att arbeta heltid? För det är det som Reinfeldt är ute efter. Deltid ska bli heltid och det kommer att slå hårt mot barnen i ett land som redan utmärker sig världen över, då vi har en ständigt ökande psykisk ohälsa bland barn och...

.... världens högsta självmordstal.

Den psykiska ohälsan hos barn intresserar uppenbarligen inte Reinfeldt, han är bara intresserad av att kvinnor ska göra karriär och gå ut och arbeta heltid. Men jag säger; karriär och barn - javisst - men inte nödvändigtvis samtidigt.

Det finns fortfarande moderater som står för frihetsidealet och som är för valfrihet men de hörs inte så mycket längre i "Reinfeldtbruset". Istället har en annan typ dykt upp som gör sin röst hörd på ett mindre trevligt sätt och som tjänar stora pengar på dagens familjepolitik, där föräldrar med ekonomiska styrmedel tvingas att lämna ifrån sig sina barn tidigt till dagis, i stora barngrupper med få personal. En situation som inte bara skadar barnen, utan också personalen. Branschen lider av höga ohälsotal och personalomsättningen är stor och där finns det förstås pengar att tjäna på att ha bemanningsfirmor som tillsätter vikarier.

Andra aktörer som tjänar pengar på att se till att "standardlösningen" (två heltidsarbetande föräldrar och barnet på dagis från ett års ålder) är det enda valet för föräldrar, är sajter som till exempel Growingpeople.se - såld för 9,8 miljoner av våra skattepengar till ägare som tjänat storkovan på att servera myter istället för fakta till föräldrar, så att de väljer "standardlösningen". Ett falsarium som åtminstone kunde ursäktas när de var en egen sajt men som absolut inte är okej nu när de ligger under Sjukvårdsrådgivningen (numera Inera AB) och alltså är den sajt som personal från förskolor, BVC, MVC och skolor använder sig av i tron att den är objektiv.

Här har vi en sajt som ser till att sprida information som ska övertyga föräldrar i det "riktiga" i att lämna ifrån sig barnen så tidigt som möjligt. Hela sajten bygger på en enda undersökning nämligen Bengt-Erik Anderssons gamla undersökning gjord på 119 barn på 80-talet.

Hur kan man skriva som man gör på den här sajten och bygga sina råd till föräldrar på EN ENDA undersökning. Den stora NICHD studien är inte omnämnd med ett ord i texten. Och för den som tänkt sig att vara hemmaförälder har man följande råd;

"Naturligtvis betyder inte detta att det är fel av föräldrarna att låta barnet stanna hemma och vara tillsammans med en av föräldrarna. Om föräldern är medveten om barnets behov av stimulans och anstränger sig att ge barnet olika upplevelser, tillfällen att leka med kamrater, möjlighet att träffa andra vuxna o.s.v., kan det gå bra också för dessa barn."

Så det kan går bra också för dessa barn.....

Jag har vid upprepade tillfällen skrivit till sajten Growingpeople och bett om svar på flera frågor angående de studier de hänvisar till men som jag inte hittar länkar till samt en fråga angående hur de kan kalla Bengt-Erik Anderssons studie för "vår forskningsgrupp". De vägrar att svara och har trots att det gått snart ett år fortfarande inte svarat på mina frågor.

Nu är det hög tid att vakna och se vad som händer mitt framför ögonen på oss. Vilket spår ska vi växla in på framöver. Reinfeldts spår där han tar sig rätten att bestämma åt oss HUR vi ska leva våra liv - eller en frihets- och valfrihetsväg, där vi själva får sy ihop lösningar som passar oss - där vi får en chans att hitta en bra balans mellan tid för barnen och en karriär?

Madeleine Lidman

Ett p.s december 2011: Growingpeoples vilseledande hemsida är efter år av kritik borttagen, men liknande sidor poppar upp som svampar i jorden på andra ställen.

Och Anders Borg har kommit ut som hemmabarn i en intervju i DN nu i december. Vilket återigen igen bara bevisar en sak - det går inte att lura i föräldrar att dagisbarn blir duktigare i skolan. Det handlar om mammans utbildningsnivå. Det är den som avgör hur det går i skolan och så förstås att alla barn är olika, liksom alla skolor och alla lärare. Hur det går blir lite av ett lotteri.

Läs också:

2 kommentarer:

Ariel sa...

Läste på growing people.
Jag blir GALEN.
Det är ju Bengt-Erik själv som har skrivit texten!

Jag har mailat dem, growing people, jag också.
Men räknar inte med svar...

Madeleine Lidman sa...

Men det måste finnas någon ansvarig hos regeringen. Vem beslutade att sajten skulle köpas för 9,8 miljoner av våra skattepengar när den är så vilseledande och många gånger direkt felaktig?

Ett skoop för någon journalist........