fredag, juni 05, 2009

Dagis kan göra svininfluensan riktigt farlig

Dagis är en smitthärd för allehanda sjukdomar och i en miljö där antibiotika används ganska friskt, (och säkert ofta är ett krav från stressade föräldrar som inte har möjlighet att vara borta för länge från jobbet) så riskerar vissa bakteriestammar att bli resistenta. Det är välkänt. Men många små barn tätt ihop gör också att bakterier och virus förändras och blir farligare. Det är det nog inte lika många som tänkt på.

Nu står vi inför en pandemi av svininfluensa och i SvD idag så läser jag att smittskyddet i Västra Götaland gått ut med en varning för svininfluensa till personal och föräldrar på ett dagis i Partille utanför Göteborg. Detta sedan en förälder insjuknat och nu vårdas i hemmet.

Det är riktigt skrämmande.

Alla är väl välbekanta med problematiken kring föräldrar, som när barnen är sjuka ger dem alvedon och lämnar in dem till dagis. Vem har väl inte läst om hur före detta jämställdhetsministern Jens Orback ibland smugglade in sina sjuka barn till dagis eller lät dem följa med till jobbet. Eller Maria Sveland, författare till "Bitterfittan" som berättar om sina sjuka dagisbarn - "de gånger vi båda har viktiga möten har vi lämnat barnen på dagis ändå".

Ett etablerat riskbeteende som vi varnat för tidigare på Hemmaföräldrar. Tänk om Folkhälsoinstitutet vågade informera om de här riskerna, när vi nu står inför en pandemi, istället för à la Bosse Ringholm manér bara fortsätta att upprepa en massa myter kring dagis och hur bra barnen blir i skolan.

Nu står hoppet till Smittskyddsinstitutet, men frågan är om de ens tänkt tanken att dagis kan bli en effektiv smittspridare av svininfluensan och dessutom öka risken för att den muterar och blir farligare. Jag är mycket tveksam och det bådar inte gott för framtiden.

Madeleine Lidman
hemmaforaldrar.se

Läs också:

Berätta sanningen för föräldrarna

Inga kommentarer: