onsdag, oktober 07, 2009

Kultureliten trampar på i ullstrumporna

Malin "Mogi" Richardson är en av dagens unga bloggare, redan varmt omfamnad av kultureliten, omskriven i tidningarna och inbjuden till radioprogram som "The voice" (som även sänds i tv på morgonen). Men nu har "Mogi" gjort något häpnadsväckande i kulturelitens ögon och i Expressen Söndag förfasar sig Bea Birkeldh;

"...Men hur tänkte du nu, Malin "Mogi" Richardson?

Du är en superdriven och Sveriges glammigaste bloggare. Nu har jag fått reda på att du vill bli hemmafru. (Hemmaförälder är en mer korrekt beskrivning, tycker jag men det är alltid lättare för kultureliten att använda ordet hemmafru som har en mer negativ klang... min kommentar). Jag fattar ingenting? (Nej, det förstår jag, för att fatta det behövs mognad, lite livserfarenhet samt en förmåga att våga gå sin egen väg och inte göra som alla andra... min kommentar).
- Jag vill jobba först i några år tills jag gifter mig och får ett barn eller två. De ska få växa upp och känna att de alltid har mamma vid sin sida. Sen kanske jag börjar jobba igen, säger "Mogi" (...)

Det gäller att har "rätt" åsikt för att få jobba på Expressen som ny ung journalist. Alla stöps i samma form och befinner sig så långt ifrån vanliga människor och det vanliga livet där ute. Men när en ung tjej på 20 år vågar säga något så "fel" som att hon vill finnas där för sina barn när de är små, trots att hon är en av Sveriges "glammigaste" bloggare så finns det hopp.

Expressen är verkligen en tidning som står långt från gräsrötterna och de verkar vara livrädda för att hemmaföräldrarnas "downshiftande" levnadsstil, där man ger sina barn tid, ska sprida sig. Personligen kommer jag aldrig att förstå vad de är så rädda för. Att bli vuxna? Att ta ansvar? Att släppa ifrån sig bilden av att det är de som ska leda folket in på "den rätta vägen" - när deras uppdrag borde vara att representera folket och göra gräsrötternas röst hörd i media. I alla fall om de vill ha läsare.

När ska de förstå att det finns ett samband mellan journalisternas attityd och deras sjunkande upplagor? Jag tror ändå att de lugnt kan sluta försöka få människor att tänka och bete sig "rätt". Tänk vilken lättnad det måste vara att släppa tanken på "världsherravälde" och istället bara ödmjukt representera folket.

Madeleine Lidman
hemmaforaldrar.se

Läs också:

Journalisterna är den första statsmakten

När media går över gränsen

Censur på Expressen igen

Hemmaförälder - ett hatat alternativ av proffstyckarna

Fler väderkvarnar att jaga Birgitta Ohlsson (fp)?

Vårdnadsbidraget triggar till elakheter

Rätten att själv bestämma över sina livsval

Inga kommentarer: