onsdag, november 18, 2009

Det behövs nya tankebanor i familjepolitiken

Sveriges barn mår dåligt, det är inte någon nyhet. Den psykiska ohälsan har ökat i samma takt som vi haft en familjepolitik som uppmuntrat föräldrar att ge sina barn allt mindre tid. Nu ska regeringen satsa 70 miljoner kronor i föräldrastöd för att komma tillrätta med alla problem som flera decenniers familjepolitik förorsakat.

- Många föräldrar har problem med hur de ska hantera sina tonåringar som de tror kanske har problem med droger, eller är oroliga för vilka kontakter barnen har via datorn. Vi såg att det fanns en stor efterfrågan från föräldrar, säger folkhälsominister Maria Larsson (KD).

Det är jättebra att sätta plåster på sår och det här är verkligen något som behövs men.......
det är också hög tid att börja arbeta förebyggande. Föräldraskap är inte lätt, det är en pågående process som börjar redan när barnen är små - det är nämligen då man som förälder lägger grunden för hur det kommer att bli när barnen blir äldre.

Idag har vi en familjepolitik som med ekonomiska styrmedel tvingar in en majoritet av föräldrarna i STANDARDSLÖSNINGEN - en lösning som innebär att föräldrarna går ut och arbetar heltid när barnet är 1 år och barnet placeras på dagis. Där tillbringar många barn längre tid än föräldrarna är på arbetet. Sedan får de en kort stund mellan middag och läggdags med föräldrarna.

Nu finns det föräldrar som tycker att det är helt okej och de ska då ha många bra barnomsorgsalternativ att välja mellan som alla ska hålla en hög kvalitet. Men det finns också många som känner att det inte blir bra varken för barnen eller för dem själva - de får helt enkelt inte ihop sitt livspussel på ett bra sätt och då ska de självklart kunna välja annorlunda.

Vi måste skapa en acceptans för att föräldrar väljer olika och vi måste förändra familjepolitiken så att det blir möjligt. Nu vet vi hur det ser ut och det går inte att blunda längre så hur fortsätter vi?

Enkelt - svaret finns där ute hos verklighetens folk - som lever inom de ramar som politiken satt. Och de vill ha valfrihet i form av många barnomsorgalternativ;
förskola, deltidsförskola, öppen förskola, dagmamma, hemmaföräldero och 2familjssystem. Sedan vill de ha möjlighet att arbeta deltid och en del vill stanna hemma med barnen några år men ändå vara välkomna tillbaka till arbetslivet igen (diskrimineringen av hemmaföräldrar måste upphöra) och självklart så vill de bestämma själva över hur föräldradagarna ska fördelas.

Vi måste få en mer flexibel familjepolitik och en förståelse för att barn är olika och att det inte alltid räcker för alla föräldrar och barn att bara få 6 månader eller 1 år hemma för att få en fungerande anknytning - något som ligger till grund för hela föräldraskapet och för hur barnen kommer att må längre fram.

Madeleine Lidman
hemmaforaldrar.se

Inga kommentarer: