måndag, december 07, 2009

Liten och kränkt

Foto: Brandon Warren (FLICKR) LICENS: CC BY-SA
Hon är tre år och ska snart fylla fyra. En liten glad och kavat tjej. Den här dagen leker hon i allrummet och bygger lite koja. Hon har tagit fram en stol. Personalen som är ganska ny är upptagen med annat och ingen koll på vad barnen gör. Då klättrar kompisen - precis fyra fyllda - upp på ribbstolen precis bredvid. Han har glömt att man inte får klättra upp där om inte den stora, mjuka, tjocka mattan ligger under - kanske för att personalen glömt att påminna honom om reglerna efter det långa sommar uppehållet - kanske för att de glömt att barnen inte ska lämnas ensamma i allrummet när de är så små. Han hoppar och landar med ansiktet rakt på stolen, blodet forsar och han skriker.

Då kommer äntligen en i personalen för att se vad som hänt. När det inte går att få stopp på blodflödet ringer hon föräldrarna.

Historien kunde ha slutat där med att personalen bad om ursäkt för sin försummelse och lovade att ha bättre koll i framtiden. Men det är då det händer som inte får ske.

Lilla "Kajsa Kavat" får skulden.

Hon får sitta och skämmas i ett annat rum, utpekad som den skyldige inför alla barnen: "Det var HON som ställde stolen där så HAN skadade sig". Ingen av förskollärarna ser något fel i att utpeka en treåring som skyldig för sin försummelse men det de inte vet eller förstår är att de just begått ett allvarligt övergrepp och kränkt ett barn, vilket man inte får enligt den nya lagen om förbud mot all kränkande behandling. Stolt berättar istället en av förskollärarna för den förälder, som nu får åka till akuten med sin lilla son, att "vi har straffat den skyldiga XX (namnet på barnet) och hon har fått sitta och skämmas". Vilket gör att hon avrundar med att bryta mot tystnadsplikten.......

Som förälder är det naturligtvis mycket svårt att veta vad man ska göra när sådant här händer, men nu finns det faktiskt ett elevombud hos Skolverket och det är dit man ska vända sig för att anmäla. Och det är viktigt att anmäla för om en vuxen behandlar ett barn på det här sättet så ska naturligtvis den personen inte arbeta med barn över huvud taget.

Madeleine Lidman
hemmaforaldrar.se

Läs också

3-åring kränktes på förskolan

Förskollärare stängde in barn i torkskåp

Förskola straffade barn med skamvrå

Så här anmälder du kränkande behandling:

Barn- och elevombudet
Box 23069
104 35 Stockholm
beo@skolinspektionen.se
08-586 080 00

Så gick det sedan:

Problemen accelererade på den här förskolan och föräldrarna tog sina barn därifrån. Personalen omplacerades. En av dem arbetade bara en vecka och sa sedan upp sig för att 2010 bli privat dagmamma i Bromma under några år men arbetar numera som förskolechef i Bromsten. Efter ett år och slutade även den andra förskolläraren - utan att ha fått en ny tjänst.

5 kommentarer:

hemmamamman sa...

Jag läser din blogg regelbundet. Jag är även medlem sen flera år i hemmaföräldrar. Jag tycker att du skriver jättebra och ibland skriver jag om saker som du har tagit upp i min egen blogg. Inlägget Liten och kränkt var så bra att jag kopierade det i sin helhet. Jag skrev att jag tagit det från dig. Om du inte tycker det är okey får du höra av dig så raderar jag det.

Madeleine Lidman sa...

Hej Hemmamamman! :-)

Självklart så får du göra det. Det är bara bra om vi kan hjälpas åt att sprida den här viktiga informationen om vad man som förälder kan (och helst bör göra) när något sådant här händer.

Ha det gott!
Madeleine

Madeleine Lidman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Hej! Tack för bra blogginlägg. Vet vilka personer det här avser och kan tillägga att en av dessa personer nu arbetar som biträdande förskolechef i Nockeby. Hon fortsätter att ha korta anställningar och flyttar hela tiden runt. vilket säger en del. Nu är det alltså Stockholm stad som är ansvarig arbetsgivare. Hoppas att dom vet vad dom gör.