tisdag, mars 09, 2010

Få 10-12 åringar har fritids - dags att knoppa av?

Få 10-12 åringar har plats i fritidsverksamheten läser jag i SvD. Samtidigt presenterar Svenskt Näringsliv fakta som visar att tre gånger fler män än kvinnor driver eget företag. Vi har inte alls haft samma positiva utveckling som övriga EU-länder, trots att det kvinnliga företagandet ökat något under alliansregeringen.

Vad är fel?

Jag vet många kvinnor som skulle kunna tänka sig att starta eget och till exempel knoppa av fritidsverksamheten och erbjuda skolorna privat fritids? Vore inte det något för kommunerna?

Nu har tyvärr Sverige en lång historia av företagarfientlighet, som inte direkt gör det lätt att driva en egen verksamhet. Jag kan inte förstå varför, om någon satsar hårt och startar eget och sedan i slutändan kan anställa, så har ju nya jobb skapats. Jobb är inte något som regeringen tar fram för att människor ska ha något att göra på dagarna - jobb är något som växer fram när någon startar ett företag, eftersom de har sett ett behov och de har hittat en lösning.

Privata dagmammor är en annan liten godbit, en verksamhet som växer fram och frodas (där den inte stoppas redan på planeringsstadiet av envisa socialdemokratiska politiker) men lika ofta motarbetas de, ibland även i de kommuner där alliansen har makten. Dagisfundamentalisterna återfinns inom alla partier idag och de ser nog dagmammorna som ett hot, har jag en känsla av ibland. Men kvinnorna som hoppat av dagissvängen och istället startat eget är lyckliga. De får utforma sin egen verksamhet i liten skala med vardagspedagogiken som grund, i små barngrupper och med god hemlagad mat.

Det är samma sak med fritidsverksamheten - många som arbetar där ute har drömmar om att starta eget och bedriva en helt annan verksamhet än vad de måste stå för idag. Ska de göra det behöver de stöd.

Barn idag har redan så lite vuxenkontakt och jag tror att även 10 -12 åringar skulle må bra av att få komma till en hemlik ombonad miljö, i en liten grupp, där det finns personal som har tid, engagemang och vilja att ge dem några meningsfulla timmar efter skolan. Kanske till och med erbjuda läxhjälp. När skoldagen är slut behöver barn en paus, lite mellanmål och sedan behöver de sitta ned en stund med sina läxor innan de blir för trötta. Men de behöver också någon att prata med, där och just då om hur skoldagen har varit.

Få 10 - 12 åringar har den möjligheten idag - vad gör de istället? Vad skulle de kunna göra istället? För de politiker som vill och orkar lyssna så finns svaret där ute bland gräsrötterna. Jag hoppas verkligen att det hål vi ser där så många barn saknar fritids kan komma att fyllas av människor som knoppar av och startar eget och jag hoppas att ALLA politiker uppmuntrar och stödjer det här. Speciellt också i de röda kommunerna som ofta brottas med stora ekonomiska problem och har hög arbetslöshet - här finns en sak ni kan göra...... uppmuntra och stötta människor att starta egen fritidsverksamhet och låt de som vill få starta eget och bli privata dagmammor. Det är inte ett hot - det är en tillång.

Madeleine Lidman
hemmaforaldrar.se

Läs också:

Förskolebarn och fritidsbarn saknar skydd

Inga kommentarer: