onsdag, mars 24, 2010

Valrörelsen har börjat - och det spelas fult

Valrörelsen börjar tidigt i år står det i tidningarna. Kanske är jag långsint eller snarare har minne som en elefant men det är svårt att glömma hur det gick till i förra valrörelsen. För oss väljare handlar det ju bara om något så enkelt som att få veta var de olika partierna står i olika frågor. Det är ändå de ramarna som bestämmer hur vi kan leva våra liv de närmaste fyra åren fram till nästa val - så vi vill ha ett tydligt budskap... inget annat.

Men tyvärr. I tidigare val så har framförallt socialdemokraterna utmärkt sig på några punkter, som visar att de har en minst sagt ambivalent attityd till vad en demokrati är. Det som kom fram (mörkertalet är säkert större) - var till exempel att deras representanter åkte ut till ålderdomshemmen och "hjälpte" de gamla att rösta. De fick bara en valsedel och så lite "hjälp" att stoppa ner den i valkuvertet. Sorgligt nog så visste många av gamlingarna inte ens att de röstat. Några trodde att det handlade om deras pensioner.

Personligen tycker jag att det är mycket fult att lura gamla människor på det sättet. Men även barnen drabbades. För samma parti besökte skolgårdar och lockade ur barnen namn och adress och plötsligt fann de sig vara medlemmar i SSU, mot sin vilja. På så sätt kunde sossarna kvittera ut 100 000-tals kronor i bidrag, för många medlemmar ger mer bidrag. Pengar som behövdes i valrörelsen.

Nu har de en partiledare som tycker att "det är häftigt att betala skatt" men som tidigare betalat barnens dagmamma med svarta pengar. Hon har också haft väldigt svårt att skilja på "mitt" och "ditt". Skattepengar ska inte användas till privat konsumtion men det satte hon tidigare i system och det handlade inte bara om att hon köpte Toblerone eller blöjor. Även om det är en myt som upprepats så ofta nu, att det för en del människor blivit en sanning.

Det känns mer än obehagligt att människor med en sådan attityd kanske kommer till makten igen. Vi har ändå fått smaka på lite frihet de här fyra åren. Valfriheten har ökat, föräldrar har fått fler möjligheter att sy ihop olika flexibla lösningar för att kunna ge sina barn tid. Vårdnadsbidraget har införts - och i det har faktiskt Hemmaföräldrars nätverk - en stor del i. Det är inte något som kommit gratis - utan det ligger mycket hårt arbete bakom. Efter förra valet såg det också, ett tag ut som om Fredrik Reinfeldt tänkte förhala ett införande av vårdnadsbidraget och kanske försöka strunta i det helt, men då startade Hemmaföräldrars nätverk en namninsamling på nätet och sedan gick det snabbt, då Reinfeldt och Nyamko Sabuni gick ut och sa att det skulle införas.

Som sagt vi gräsrötter får ingenting gratis.....

I Solna har nu valrörelsen också startat sedan länge och här kör socialdemokraterna också sin egen variant av demokrati, då representanter ifrån Barn- och ungdomsnämnden besökte de kommunala skolornas föräldraråd under förespeglingen att "de som representanter från kommunen ville veta mer om de olika skolornas problem och vad de skulle kunna göra åt det".

Sedan skrev de samman ett valmanifest och skickade ut ren och skär valproganda som bara handlade om "guld och gröna skogar". Det fanns inte några investeringar de inte skulle göra..... men ändå behålla den låga skatten..... Problemet var bara att de skickade ut den till Föräldrarådsrepresentanterna och bad dem att sprida budskapet till föräldrarna.

De använde alltså skolorna som en kanal för att få ut sin valpropaganda och de kom dit under falska förespeglingar.... och det känns inte okej. Många föräldrar blev också rejält upprörda.

Som sagt, valrörelsen har börjat och ett parti tänker tydligen fortsätta att spela fult. Varför inte bara berätta om sin NEJ-sägar politik och hur de vill styra och ställa och bestämma ovanifrån hur vanliga människor ska leva sina liv. Det är ett tydligt budskap om något, som föräldrar behöver få veta, så att de tydligt förstår vad som händer om (S) kommer till makten och sätter stopp för den lilla valfrihet vi fått.

Mikael Westin är i alla fall en socialdemokrat som ger tydligt besked;

"Kolla gärna in sajten hemmaföräldrar.se, läs och spy. Hela poängen är att sprida så mycket skit som möjligt om den allmänna förskolan. Det låter ungefär som att barnen blir sjuka så fort de sätter sin fot på dagis. Sajten är ett verk av den kristna högern, d.v.s KD. Nä, fram för obligatorisk förskola från tre års ålder, även om jag gärna ser att barnen börjar där tidigare".

Så kan man också kommentera arbetet för att föräldrar ska ha valfrihet och tillgång till många olika barnomsorgsalternativ. Och att föräldrar framförallt ska ha valfrihet att bestämma själva när barnen ska börja på dagis.

Det finns många problem inom dagens förskola, som beror på för stora barngrupper och för få personal. Antingen påtalar man problemen och försöker göra något åt dem och det kommenterar socialdemokraten Mikael Westin med "läs och spy". Ett mer moget, vuxet och ansvarskännande hanterande av problemen hade förstås varit att våga se problemen och fundera över vad man kan göra åt dem - för självklart ska de föräldrar som vill välja förskola till sina barn, kunna känna att de lämnar barnen till en trygg och bra verksamhet.

Det man kan börja med att göra är ju till exempel att se till att förskolebarn får ett skydd i en arbetsmiljölag - något som socialdemokraterna avvisade i maj 2006. Budskapet är dock tydligt från socialdemokraterna;

* de tänker ta bort valfriheten
* åta bli att komma tillrätta med problemen i förskolan
* se till att förskolebarn och fritidsbarn saknar skydd i en arbetsmiljölag
* och som grädde på moset, så ska alla barn tvingas in på dagis från 3 års ålder.

Ett viktigt budskap för alla föräldrar att ta till sin inför valet 2010.

Madeleine Lidman
hemmaforaldrar.se

Läs också:

Socialdemokratisk fullmäkteledamot i Surahammar dömd för valfusk

Vi måste värna om mångkulturen i första hand och den är värd olagliga handlingar

S-politiker påstås ha delat ut färdigstoppade valkuvert till röstande

S-politiker vittnar om valfusk i Rinkeby

Pär Nuder indragen i SSU-fusk

SSU-fusk med medlemantalet utreds nu över hela landet

Margot Wallström fuskade i SSU - bluffen kan ha kostat skattebetalarna 100 000-tals kronor

Lena Hallengren ansvarig för omfattande bidragsfusk

SSU-medlem mot sin vilja

Två socialdemokratiska valarbetare dömda för valfusk

5 kommentarer:

Madeleine Lidman sa...

Ett litet p.s
(S)amma parti ägnar sig nu åt att syna sina kollegor genom att begära ut kvitton från flera år tillbaka. Allt för att hitta något som de kan använda för att få till en skandal.

Jag kan förstå om journalisterna granskar makten, det ska de göra men det känns så sunkigt och obehagligt när socialdemokraterna kör ful- och taskspel för att få röster, istället för att fokusera på sin politik och berätta vad de vill egentligen. Sedan är jag starkt emot deras partilinje om att det är dem som ska bestämma åt folket, "för folket vet inte sitt eget bästa".

Jag tycker att politik handlar om demokrati och att bestämma och hitta lösningar - TILLSAMMANS med folket. Här i Solna har vi det i alla fall bra, för våra politiker finns där, de lyssnar, de håller inte alltid med, men de ser till att ha en dialog. Människor måste känna att de har en möjlighet till inflytande och att de har makten att själva bestämma HUR de vill leva sina liv.

Tyvärr känns det som att det här kommer att bli ett mycket fult val. Med små dramatutspel om oviktiga saker - så att fokus hamnar där iställer - så att vi inte ska få grepp om vilken tvångströja vi kommer att hamna i om socialdemokraterna vinner valet.

Loppan sa...

När jag blev registrerade mig här vill jag minnas att det stod tydligt att hemmaföräldrar är ett partipolitiskt obundet nätverk. Nu hittar jag inte längre någon sådan info på hemsidan.

Vad är det som gäller? Stödjer hemmaföräldrar alliansen? Av naturliga skäl förstår jag att de flesta härinne har borgerliga värderingar, men jag trodde att även mer vänsterorienterade personer kunde höra hemma här, så länge man brinner för valfrihet i omhändertagandet av de små barnen? Det kan ju vara så att man sympatiserar med de rödgröna i de flesta frågor utom just familjepolitiken. Är hemmaföräldrar enbart en sakfrågeorganisation som jag trott eller har jag missat något här?

Det massiva länkandet till mygel inom socialdemokraterna får mig att undra. Varför har du ingen länk som tar upp moderaternas värvning av gratismedlemmar? Bara för att ta ETT rykande färskt exempel?

http://www.dn.se/nyheter/valet2010/m-topp-tvingas-lamna-sitt-uppdrag-1.1046076

Om du verkligen värnar om barnen i vårt samhälle så tycker jag att du borde nyansera bilden av socialdemokraterna något. Jag vill absolut inte glorifiera (s) på något sätt-självklart har även de mycket skit i bagaget både från förr och från modern tid. MEN det var inte de borgerliga som under 1900-talet byggde upp en välfärd som inkluderar fri sjukvård och tandvård för alla barn, en mödravård som lett till att vi har (nästan) lägst mödra-och spädbarnsdödlighet i världen. Det var inte högern som införde barnbidraget plus ett av världens mest generösa föräldraförsäkringssystem som innebär att vi- trots allt- inte tvingas lämna våra tremånadersbebisar på dagis som i många andra länder. Det var inte högern som drev igenom världens första förbud mot barnaga.

För mig är det obegripligt att en som värnar om barnen kan spy så mycket onyanserad galla över ett parti som gjort allt detta. Har barnen det bättre i högerlandet USA tycker du? Eller har du något annat exempel på ett högerstyrt land som är mer barnvänligt än Sverige (som trots nuvarande regering fortfarande präglas av det socialdemokraterna byggt upp)? Lek med tanken att du är en bebis på väg att födas och att du har möjlighet att välja vilket land du ska födas i. Du kan välja land men du vet inte i vilket bostadsområde, i vilken familj eller vilken samhällsklass du kommer att hamna. Vilket land väljer du då? USA? Storbritannien?

Återigen-för att vara extra tydlig-jag tycker inte att det finns NÅGOT riksdagsparti som sätter barnen i fokus på det sätt som jag skulle önska. Sammantaget väger jag över åt de rödgröna, men det är för mig verkligen inte svartvitt. Om hemmaföräldrars främsta representant uttrycker sig som du gör i ovanstående inlägg-må vara i en friare personligt präglad blogg- tror jag inte att nätverket når fram till särskilt många utöver de redan frälsta. På vilket sätt gagnar det barnen?

Madeleine Lidman sa...

Hemmaföräldrars nätverk är partipolitiskt obundet och representeras av sina medlemmar :) som alla har ett vitt spektra av åsikter från vänster till höger.

Men här på bloggen skriver jag om mina personliga åsikter. Det är ett val jag har gjort och är det någon med annan åsikt som skriver sakligt och vettigt så får det naturligtvis också stå med här.

Jag tror på debatt och olika åsikter, det är så ett samhälle utvecklas och går framåt - när vi människor har en dialog :)

Moderaternas fusk med vilka som ska stå på deras interna riksdagslista är inte okej men att "hjälpa" äldre att rösta, dela ut färdiga kuvert eller värva barn mot deras vilja till ett ungdomsparti - för att få bidrag - tycker jag är mycket obehagligt och allvarligt för det är ett synnerligen allvarligt hot mot demokratin.

Varför jag också skriver om det här, är kanske för att jag faktiskt djupt inne i mitt hjärta är rädd för att människor som hanterar makten så, kan komma att styra över mina livsvillkor.

Nu har jag jobbat med att försöka öka valfriheten och förbättra för föräldrarna i många, många år och tyvärr har jag aldrig mött någon förståelse hos socialdemokraterna - däremot delar deras väljare för det mesta valfrihetstanken... och där blir det ett problem. För jag vill verkligen inte att någon ska känna sig utesluten för att jag kritiserar politiker men jag känner att jag kan inte heller låta bli att varna för det jag ser.

Svår och omöjlig balansgång....

Madeleine Lidman sa...

Tänkte på det också Loppan.... kan du inte mejla mig på hemma.foraldrar@brevet.nu så kanske vi kan höras på telefon. Jag vill gärna höra mer om hur du tänker kring i hur den tydliga uppdelningen i politiken ska hanteras. Hur man än vänder och vrider på det så är det i alla fall alldeles solklart att det bara är en sida som stödjer valfriheten, så hur för man då ut budskapet utan att någon känner sig utesluten?

Ariel sa...

S har onekligen gjort MYCKET bra för barnen och det svenska samhället. Men någonstans måste man ju se framåt. Vad vill de göra nu? I morgon. Nästa år. Det är det som räknas tycker jag.
Utan att jag för den skull vill säga att det är rätt eller fel att ta parti för något parti här på hemmaföräldrar.se. Å andra sidan har Madeleine Lidman varit ganska tydlig med att hon på bloggen skriver mer fritt från hjärtat.
Jag vet inte jag.