fredag, mars 26, 2010

Hjälp hur ska jag kunna representera ALLA

När jag började göra hemmaföräldrarnas röst hörd, så var mediaklimatet annorlunda jämfört med idag. Då var det okej att skriva grymt nedsättande och negativt om föräldrar som valde att ge sina barn tid (och det finns fortfarande tendenser men tro mig klimatet har blivit bättre). För att verkligen visa vilket förakt det handlade om så måste naturligtvis reportaget, krönikan eller blogginlägget illusteras av en kvinna i städmundering eller en naken kvinna vid en spis.

Insändarna till tidningarna refuserades och hemmaföräldrarna fick aldrig göra sin egen röst hörd - det gjorde någon annan åt dem. Var vi så farliga att man inte vågade släppa fram oss? Var vårt budskap om tid för barnen verkligen så farligt?

Nej.

I dag anser en majoritet av föräldrarna att det är viktigt att ge sina barn tid - att hitta en balans mellan jobb och familj. De vet också att hemmaföräldrar är alldeles vanliga människor som är för många olika barnomsorgalternativ, som alla ska hålla hög kvalitet. Det är inte så dramatiskt längre att människor gör olika livsval..... men det ligger mycket hårt ideellt arbete bakom, för att nå dit vi är i dag.

Hemmaföräldrarna vill ha sin valfrihet - de vill ha makten att själva fatta beslut kring vilka livsval de ska göra.

Under årens lopp har jag skrivit till många politiker, pratat med många politiker och blivit väldigt illa bemött av vissa politiker och negligerad av andra. De som tyvärr utmärkt sig är socialdemokraterna. Lena Hallengren, förskoleminister, var allt annat än trevlig när jag skrev till henne till exempel. Men även andra föräldrar där ute i vårt avlånga land har blivit illa bemötta, när de velat välja en annan väg än den som socialdemokraterna godkänt. Carolina Kaya som ville bli privat dagmamma var en. Hon blev så illa bemött att hon gick gråtande från ett möte med några socialdemokratiska politiker.

Allt det jag har varit med om alla otrevliga mejlsvar jag fått och hur jag och andra blivit bemötta har naturligtvis kört mitt förtroende för socialdemokraterna i botten. Och här på bloggen har jag varit ganska öppenhjärtig med det.

Då uppstår ett annat problem.... även om socialdemokraterna är emot hemmaföräldrar och vill införa obligatorisk förskola från 3 år, gärna tidigare - där små barn från ett år ska kallas elever - så är en majoritet av deras väljare för valfrihet.

Men naturligtvis så är inte familjepolitiken alltid det enda som styr människors val och många vill ändå lägga sin röst på de rödgröna - deras oflexibla politik i den här frågan, till trots.

Därför fick jag en ledsen kommentar från "Loppan" som känner att hon tillhör de rödgröna men genom min hårda kritik mot socialdemokraterna på bloggen nu känner att det finns en risk för att en del människor känner sig uteslutna från Hemmaföräldrar.

Det gör mig bekymrad, ledsen och rådvill. Jag har ingen lösning på problemet, eftersom för mig som kämpar för valfrihet - så är det svårt att inte konstatera att om de rödgröna kommer till makten så tänker de ta bort vårdnadsbidraget per omgående. De tänker också införa kvoterad föräldraledighet och det finns en stor risk att de försöker tvinga in alla barn på dagis genom att göra det obligatoriskt.

Då försvinner allt jag och alla andra arbetat för. Samtidigt vill jag att alla ska känna sig hemma, även på min blogg. Hur tänker ni kring det här? Jag vill väldigt gärna ha en dialog kring de här frågorna. Hur ska Hemmaföräldrar arbeta för valfrihet och för att vi ska kunna behålla den lilla frihet vi har fått - men ändå inte utesluta någon?

Känner du dig utesluten, så hör gärna av dig direkt till mig på hemma.foraldrar@brevet.nu så kan vi kanske höras på telefon och prata lite kring det här. För till syvende och sist så handlar det om att vi tillsammans måste hitta samarbetsformer som gör att vi kan fortsätta på den väg med tid för barnen, som vi nu slagit in på.

Madeleine Lidman
hemmaforaldrar.se

9 kommentarer:

Ariel sa...

En fråga, vill de (S) införa obligatorisk förskola från tre år? Eller är det allmän förskola du menar? Alltså att det ska vara gratis, som det redan är från fyra år.
Tyvärr har jag ingen bra lösning på hur du ska kunna representera alla. Jag röstar själv höger så jag är inte rätt person att fråga. Jag förstår ditt dilemma dock. Det är svårt att hålla isär hemmaföräldrar och partipolitik eftersom det är så tydligt var de olika partierna står i frågan.

Madeleine Lidman sa...

Hej Ariel!

Från och med 1 juli i år så blir det allmän förskola för alla barn från 3 års ålder. Alltså avgiftsfritt 3 timmar om dagen. Vad jag förstår vill socialdemokraterna införa obligatorisk förskola från 3 års ålder - alltså ett tvång och liktydigt med dagens skolplikt.

Det upplever jag som oerhört skrämmmande. Här har vi en situation med ständigt ökande psykisk ohälsa hos barn och fortfarande har inte någon gjort en utredning om varför, men som Per Kågeson skrev i sin bok "Tid för barn", redan för 5 år sedan kan den ökande psykiska ohälsan ha ett samband med att barnen lämnas bort så tidigt, till stora barngrupper med få personal.

Då kan man inte bara komma och prata om att göra dagis obligatoriskt och att det helst ska vara från 1 års ålder, som socialdemokraten Mikael Westin skrev på sin blogg. Jag vet att det här var uppe för 7-8 år sedan, då sossarna kände sig redo att ta nästa steg mot en obligatorisk förskola för alla från 1 års ålder. Då påbörjade de sin kampanj med att 1-åringar skulle kallas "elever".

Det förslaget mottogs mycket positivt av media men det blev ett ramaskri bland föräldrar.

Ja, visst är det svårt. För frågan om valfrihet är ändå en politisk fråga och hittills har bara ett parti visat alla de organisationer som arbetar för hemmaföräldrarnas sak (Hemmaföräldars nätverk, Haro, Barnens Rätt Till Föräldrarnas Tid och Familjekampanjen) ett genuint intresse och det är Kristdemokraterna. De har bjudit in representanter, lyssnat och tagit in fakta om hemmaföräldrarnas situation och sedan drivit frågan.

Sedan har en del moderater på lokalnivå också kämpat, som t.ex Mats Gerdau i Nacka, som införde Nackamodellen (som också 65% av socialdemokrateras väljare stod bakom enligt en undersökning som Stockholm City gjorde 2006) - och Maria Stockhaus i Sollentuna.

Alla som söker sig till oss känner sig naturligtvis inte bekväma med att det ser ut så här, men vi måste ju söka oss till de som vill driva vår sak, i kontakter och för att få en dialog och föra fram hemmaföräldrarnas åsikter.

Tyvärr så finns det inte någon organisation som har något samarbete med de rödgröna, eftersom de vill "utplåna" oss, genom att ta bort valfriheten och tvinga in alla barn på dagis genom ett lagförslag.

Jag vet dock att det faktiskt funnits lokala socialdemokrater som ute i någon/några kommuner genomfört vårdnadsbidraget. En varm eloge till dessa människor som lyssnat på invånarna i sin kommun, istället för att falla för trycket av partipiskan.

Känner du någon av dessa modiga (s)-politiker som gått emot partilinjen och tagit gräsrötternas parti - då får du gärna tipsa här :)

Sedan har faktiskt en mycket trevlig kommunist skrivit några inlägg på min blogg. Han delar våra värderingar om tid för barnen (vilket tyvärr hans parti inte gör) - vi kunde konstatera att vi har många gemensamma mål (säkert med mycket här i livet) men väldigt olika syn på hur vi ska nå dit. Och det är helt okej tycker jag. Frågan är bara hur vi ska samarbeta på bästa sätt, när de rödgröna faktiskt inte har något program alls för hemmaföräldrarna?

Jag vet inte och det är nog bara t.ex. "Loppan" själv som kan hjälpa oss där. Nu tror jag inte att "Loppan" är medlem i Hemmaföräldrars nätverk men väl i samtalsforumet och självklart vill jag och alla andra att hon ska känna sig välkommen hos oss :-)

Loppan sa...

Hej! Det jag främst reagerade på var

1) att jag inte längre hittade någon mening på hemsidan om att Hemmaföräldrar är ett partipolitiskt och religiöst obundet nätverk. Är ganska säker på att det stod så tidigare, men jag kan ju minnas fel. Då drog jag slutsatsen att det av någon anledning var borttaget.


2) att du framförde en så massiv kritik mot socialdemokraterna i alla möjliga avseenden, även gällande sådant som inte har någon koppling till familjepolitiken, samt länkade till en rad artiklar om diverse missförhållanden inom s. På vilket sätt har Margot Wallströms SSU-fusk kopplingar till dagens familjepolitik? Den typen av tvivelaktigheter förekommer definitivt inom andra partier också. Tänk på spionageskandalen inom liberala ungdomsförbundet för några år sedan för att nämna något.

Om vi vänder på det-antag att det seglar upp en saftig skandal inom kd-är det då okej för dagisivrare att använda det som ett argument mot vårdnadsbidraget? Det skulle de säkert kunna göra i och för sig, men enligt mig är det irrelevant i sammanhanget och gör inte vårdnadsbidraget vare sig bättre eller sämre.

Självklart har vi yttrandefrihet i Sverige, men jag blir lite förvirrad kring huruvida bloggen handlar om familjepolitik eller partipolitik i allmänhet? Jag vet att det i dagsläget är alliansen som (så länge kd är kvar i alla fall) står för valfrihet i familjepolitiken, och då faller det sig förstås naturligt att rikta kritik mot de rödgröna i den frågan. Men den sossekritik du-som hemmaföräldrars ansikte utåt och på hemmaföräldrars hemsida- framför i bloggen spänner över betydligt fler områden är familjepolitiken.

Mer än så har jag nog inte att tillföra i det här ämnet-hoppas att jag lyckats klargöra något vad jag menade. (Och bara så jag inte får en sossestämpel här-jag kommer förmodligen att rösta på miljöpartiet:)

Loppan sa...

Ett ps:

Jag håller med dig till fullo om att det låter mycket skrämmande med obligatorisk förskola för 3-åringar.

Allmän förskola för 3-åringar är ju något annat, som jag tror ökar valfriheten. (Står inte de borgerliga också bakom det förresten?) Det innebär vad jag förstår att barnet-om man vill- kan gå 15 timmar/vecka oavsett vad föräldrarna gör. Det blir ju lite som gamla tiders lekis. Utan allmän förskola finns ju små möjligheter att välja en så kort vistelsetid eftersom föräldern då måste studera,arbeta eller stå till arbetsmarknadens förfogande. Och då lär det bli betydligt mer än 15 timmar. Alternativet 0 timmar funkade bra för bla oss, men kan säkert i vissa fall bli ensamt när nästan alla jämnåriga går på dagis.

Men tillbaka till detta med obligatorisk förskola: Är det enskilda s-motionärer som lagt fram det förslaget eller kommer det att införas i partiprogrammet? I så fall kommer nog inte ens jag kunna lägga min röst på de röd-gröna...

Madeleine Lidman sa...

Hej Loppan!

Du har rätt, jag har missat det... vid något tillfälle när förstasidan har uppdaterats har den lilla rutan som stod med att Hemmaföräldrar är partipolitiskt och religiöst obundet försvunnit. Jag ska se till att den kommer tillbaka :)

Jag förstår hur du tänker men att jag är så negativ beror på att jag tycker att (s) utmärker sig så när det gäller att vinna valet till varje pris.

Det viktiga är ju att ha en bra politik som gräsrötterna efterfrågar och inte att "hjälpa" människor att rösta. Sverige är ju inte en bananrepublik :). Därför vill jag se att människor röstar själva och att man inte tvångsvärvar barn i det här valet. Nu vet (s) - att vi gräsrötter minns och inte tänker godta att samma sak händer igen.

I ett val med så här tydliga skiljelinjer känns det extra viktigt att kämpa för allt går rätt till.

När jag skriver kritiskt så brukar jag länka, för annars kommer det som ett brev på posten, en förfrågan från någon som undrar hur jag kan komma med sådana påståenden, och vilka belägg jag har för det. (Jag kanske var övertydlig.....)

Miljöpartiet ute i landet samarbetar ofta med alliansen och jag vet att de har en mer positiv inställning till vårdnadsbidraget, även om den frågan försvinner i samerbetet med (s) och (v) - på riksnivå - eftersom de är helt emot valfrihet.

Jag tycker att det är bra att du framför dina åsikter och tar dig tid att skriva hur du känner - fortsätt med det :-) och jag fixar rutan på måndag.

Trevlig helg!

Ariel sa...

Obligatorisk förskola låter ju helt barockt. Har du någon länk till var förslaget finns? Ifall S eller någon annan genomför detta måste vi flytta utomlands.

Madeleine Lidman sa...

Helt ärligt så vet jag inte om obligatorisk förskola är på planeringsstadiet eller inskrivet i partiprogrammet. Men det ska jag ta reda på till nästa vecka.

Fortsättning följer....

Ha det gott Loppan och Ariel!

Tobias Lindberg sa...

Hej Madeleine,

Jag misstänker att det är jag som är kommunisten du nämner här bland kommentarerna. Jag tänkte först nämna att mitt parti inte är Vänsterpartiet om nu någon skulle tro det. Jag är medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, ett verkligt socialistiskt parti till skillnad mot Vänsterpartiet som idag i praktiken för en socialdemokratisk politik. Socialdemokraterna har i sin tur börjat föra en socialliberal politik.

Jag är faktisk osäker på var mitt parti står i frågan om valfrihet inom barnomsorgen. Jag tror många i partiet på reflex tänker i samma banor som Vänsterpartiets politik men det beror nog mest på att vi inte diskuterar dessa frågor så mycket. Jag tror att om man förde upp denna fråga på dagordningen inom vårt parti så skulle majoriteten i slutändan vara för valfrihet så länge valfrihete är verklig. Med detta menar jag att det är viktigt att det inte blir kvinnorna som är hemma med barnen bara för att männen tjänar mer eller för att könsrollerna är på ett visst sätt. Skulle det bli tydligt för alla i mitt parti att man måste kämpa både för valfriheten och mot ojämlikheten så tror jag nog att de flesta skulle tycka som jag gör i denna fråga.

Oj, detta blev långt. Nu till den fråga jag egentligen tänkte ställa.

Varför begränsar sig Hemmaföräldrar bara till valfrihet fram till barnen börjar skolan? Varför skriver ni aldrig om problemen med att den borgerliga regeringen vill inskränka föräldrarnas rätt att hemundervisa sina barn? Eller har ni skrivit om det men att jag har missat det?

Madeleine Lidman sa...

Hej Tobias!

Jag känner inte till "ditt" parti men jag tycker absolut att du ska ta upp frågorna kring familjepolitiken och se till att ni formulerar ett bra valfrihetsbudskap. Det är väldigt viktigt- ju fler vi blir desto bättre :)

Självklart ska inte hemmatiden bli ett måste, bara för att en tjänar mindre. Därför är det viktigt att påminna om att det finns många andra lösningar... både kanske kan jobba deltid. Det viktiga är att ge människor så stort utrymme som möjligt att hitta bra lösningar.

Sen när det gäller hemundervisning så har vi skrivit om det flera gånger. Bland annat också om fallet Dominic. Bläddra neråt inne på hemmaforaldrar.se. Vi har också en ruta för Rohus namninsamling.

Jag förstår inte alls den negativa inställningen till hemundervisning och vi har skrivit om det flera gånger. Här hoppas jag att fp och m tar sitt förnuft till fånga.